|
|
ANADOLU BIL VOCATIONAL HIGHER SCHOOL-FOOD TECHNOLOGY
|
---|
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY | ANADOLU BIL VOCATIONAL HIGHER SCHOOL-FOOD TECHNOLOGY | SINIF: 1 - DÖNEM: 1 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | AMB105 | GENEL MİKROBİYOLOJİ GENERAL MICROBIOLOGY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Temel mikrobiyolojik terimler ve doğru anlamlarda kullanımı, mikroorganizmaların sınıflandırılması, mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyon yöntemleri, metabolik faaliyetleri, Bakteriler ve çevresel parametrelerle etkileşimler, Cyanobacterlerin önemi, Protozoalar, Alg ve Fungiler, Viruslar, Bakteriyal- virutik hastalıklar ve direnç, gıda kaynaklı karşılaşılan mikrobiyolojik problemlere neden olan organizmalar ve çözüm. | Means of microbiological terms and using, Classification of microorganisms; isolation and identification, metabolic activities of microorganisms; relationship between bacteria and environmental parameters, important of Cyanobacteria species, Protozoa, Algae, Fungi, Virus, bacterial and viruses diseases and resistance, microbial activities and solve in food borne diseases. | AMT101 | MATEMATİK-I MATHEMATICS-I | Z | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Temel Kavramlar, Sayılar, Üslü- Köklü Sayılar ve Özellikleri, Kümeler, Çarpanlara Ayırma, 1. ve 2. Dereceden Denklemler, Denklem Sistemleri ve Çözümleri, Mutlak Değer, Eşitsizlik, Oran-Orantı | Basic Concepts, Numbers, Exponential- Root Numbers and Properties, Sets, Factorizing, First and Second Degree Equations, Equation Systems and Solutions, Absolute Value, Inequalities, Ratio and Proportion | ATA101 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY-I | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Kavramlar, tanımlar, ders yöntemleri ve kaynakların tanımı, Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi, Osmanlı Devleti’nin Dağılışı (XIX. Yüzyıl), Tanzimat ve Islahat Fermanı, I. ve II. Meşrutiyet, Trablusgarp ve Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Antlaşması, Wilson İlkeleri, Paris Konferansı, M. Kemal’in Samsun’a Çıkışı ve Anadolu’daki Durum, Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Mebusan Meclisinin Açılışı, TBMM’nin Kuruluşu ve İç İsyanlar, Teşkilat-ı Esasi Kanunu, Düzenli Ordunun Kuruluşu, I. İnönü, II. İnönü, Kütahya-Eskişehir, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasındaki antlaşmalar, Lozan Antlaşması, Saltanatın Kaldırılması | Introduction, Fall of the Ottoman Empire, Tanzimat and Islahat Eras, Tripoli and Balkan Wars, World War I, The Armistice of Moudros, the Occupation of Anatolia and the National Reactions, The Birth of the Turkish Revolution, Turkish War of Independence, The Armistice of Mudanya, The Treaty of Lausanne | BIL121 | BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ-I INFORMATION TECHNOLOGY-I | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Bilgisayar donanım ve yazılım bilgisini kavrar ve İleri seviyede MS Word Ms Power Point programlarını kullanma becerisi kazanır | Basic Concepts of Computer, Usage of Internet, Windows , MS Word | GDT105 | GENEL KİMYA GENERAL CHEMISTRY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 4.0 | 4 | Madde ve özellikleri, Atom ve atomun yapısı, Periyodik tablo, Kimyasal reaksiyonlar, Sıvılar, Katılar, Gazlar ve bu konularla ilgili laboratuvar analizleri | Substance and properties, atom and atomic structure, periodic table, chemical reactions, liquids, solids and gasses. | GDT107 | LABORATUVAR TEKNİKLERİ LABORATORY TECHNIQUES | Z | 1 | 2 | 2.0 | 2.0 | 3 | Mikrobiyoloji ve kimya laboratuvarında uyulması gereken temel kurallar, laboratuvar ekipmanları ve cihazların tanımı ve kullanımı, laboratuvar güvenliği, deneylerdeki ön hazırlıklar, temel tanımlar, molar, normal çözeltiler, yüzde çözeltiler hazırlanması, tuz tayini vb. analizler, Volumetrik Analiz hesaplamaları,Duyusal analiz teknikleri, duyusal panel uygulama,Gıda analizleri ve gıdalarda kaliteyi oluşturan parametreler | Microbiology and chemistry lab, basic rules must be complied with, the definition and use of laboratory equipment and devices, laboratory safety, pre-preparation experiments, basic definitions, the molar, the normal solutions, solutions of the preparation, determination of salt analysis, the use of a microscope, media preparation | GDT111 | GIDA İŞLEME İLKELERİ FOOD PROCESSING PRINCIPLES | Z | 2 | 2 | 3.0 | 4.0 | 4 | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri, su aktivitesi, pH özellikleri, gıdaların bozulması, kurutma, konserve, dondurma, fermentasyon, pastörizasyon, sterilizasyon, ışınlama, mikrodalga uygulamaları, hisdrostatik basınç ve diğer temel muhafaza yöntemleri. | Foods physical, chemical and microbiological properties, water activity, pH, properties, degradation of foods, drying, canning, freezing, fermentation, pasteurization, sterilization, irradiation, microwave applications, and other basic preservation techniques hisdrostatik pressure. | ING121 | İNGİLİZCE-I ENGLISH-I | Z | 2 | 0 | 2.0 | 4.0 | 2 | Bu ders, üniversite öğrencilerinin kendi alanlarında yürüttükleri her türlü akademik faaliyette okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerini belirli bir etkinlikte kullanabilmelerini sağlayacak biçimde tasarlanmıştır. | This course is designed to provide the students with effective skills for reading, writing, listening and speaking on their major using related terminology. | TUR101 | TÜRK DİLİ-I TURKISH LANGUAGE-I | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Bildirim, Dil ve Dilin Özellikleri; Dil-Düşünce İlişkisi; Dilin Gücü; Ana Dili-Yerel Dil-Millet Dili-Devlet Dili- Eğitim Dili-Kültür Dili- Uluslar arası Dil; Dil-Kültür İlişkisi; Medeniyet; Dilekçe Yazımı; Dil Aileleri-Dil Grupları -Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri; Türk Dilinin Tarihî Dönemleri ve Gelişmesi; Dil Bilgisi ve Bölümleri; Sözcük Çeşitleri-Kök-Ek; Cümle ve Cümlenin Öğeleri; Yazım Kuralları ve Uygulaması; Noktalama İşaretleri ve Kullanımıyla İlgili Uygulamalar | Definition and characteristics of language. Relationship between language and thought. Relationship between language and culture. Concepts of mother language, cultural language, international language. Writing a letter of application. Languages of the world. The place of the Turkish language among world languages. Historical development of Turkish language. Phonological, morphological, semantic and syntactic structure of Turkish languge.. Types of clauses. Spelling rules. Punctuation marks. | GDT101 | GIDA FORMULASYONLARI VE DUYUSAL ANALİZ FOOD FORMULATIONS AND SENSORY ANALYSIS | S | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Duyusal analizin ilkeleri, duyu organlarının yapısı ve algılamadaki rolleri, panelist ve panel yerlerinin taşıması gerekli özellikler, panelist seçimi ve eğitimi, duyusal analiz yöntemlerinin seçimi ve farklı gıdalarda uygulanması konularını içerir. Duyusal değerlendirme panel odası, ürün ve panel kontrolleri, panelist seçimi, duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar, lezzet profili diyagramlarının oluşturulması. | It includes the principles of sensory analysis, the structure of sensory organs and their roles in perception, the required characteristics of panelists and panel locations, panelist selection and training, selection of sensory analysis methods and their application in different foods. Sensory evaluation panel room, product and panel controls, panelist selection, scales used in sensory evaluation, creation of flavor profile diagrams. | GDT103 | ÇEVRE KORUMA ENVIRONMENTAL PROTECTION | S | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Çevre ve kirliliğin tanımı, kirlilik ile ilgili kavramlar. | Definition of environment and pollution, concepts related to pollution. | SINIF: 1 - DÖNEM: 2 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | ABI108 | BESLENME İLKELERİ PRINCIPLES OF NUTRITION | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Beslenmeye Giriş, Makro Besin Ögeleri, Mikro Bsin Öğeleri, Sağlıklı Yaşam İçin Temel Konular, Kalp Sağlığı ve Beslenme, Obezite ve Diyet Hazırlamada dikkat edilecek hususlar. | Nutrition, Basic principles, macro and micro nutrients, basic rules for a healtier life and dietary plan. | AGK106 | GIDA KİMYASI FOOD CHEMISTRY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 4.0 | 4 | Gıdalardaki besin öğeleri ve reaksiyonlarının anlatımı | Explain nutrients in foods and the reactions | AMB106 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ FOOD MICROBIOLOGY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Gıda kaynaklı bozulmaların sebeplerini etkenlerini kavramak, üretimde uygulamak için gerekli bakteriyal ve fungal problemleri algılamak. Temel laboratuvar bilgisine sahip olarak bakteri ve funguslara ait laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını anlamak adına uygulamalar yapmak , değerlendirmek ve üretimi yönlendirecek yeterliliği göstermek. Gıda sektöründe önemli olan mikroorganizmalardan en etkili 25 adedini öğrenmek. Gıda üretim yerlerinde hijyenik koşullar ve sanitasyonun sağlanabilmesi için gerekli bilgiye ulaşmak. | Understanding the causes of deterioration of food-borne agents, bacterial and fungal problems in production necessary to implement detect. As bacteria and fungi have knowledge of basic laboratory research, the results of the laboratory to understand the applications on behalf of, to evaluate and demonstrate the adequacy of directing the production. Microorganisms those are important to learn the most effective in the food sector (25 different bacteria and fungi species). Parts of the hygienic conditions of food production and sanitation, access to information necessary to ensure | AMT102 | MATEMATİK-II MATHEMATICS-II | Z | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Önbilgiler, fonksiyonlar, limit ve süreklilik, türev, türevin uygulamaları, belirsiz integral, integral alma metotları, belirli integralinin özellikleri, ilgili teoremler, belirli integral uygulamaları, kompleks sayilar, matrisler, analitik geometri ve trigonometri ile açı kavramları | Preliminaries, Functions, Trigonometry, Limits and Continuity, Derivative and Applications, Integration and Applications, Applications of Definite Integral , Complex Numbers, Matrices, Analytic Geometry and Trigonometry | ASG108 | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili genel bilgiler, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, çalışan sağlığını ve güvenliğini etkileyen fiziksel, mekanik, kimyasal, biyolojik ve ergonomik risk faktörleri ve meslek hastalıkları ile ilgili konular aktarılır. Karşılaşabilecekleri acil durumlar ve iş kazaları hakkında bilgilendirilir. | General information about occupational health and safety, occupational health and safety legislation, physical, mechanical, chemical, biological and ergonomic risk factors and occupational diseases affecting occupational health and safety are discussed. They are informed about emergency situations and work accidents. | ATA102 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY-II | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, İktisâdi Alanda Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Atatürk İlkeleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye, 1950 -1960 Yılları Arası Türkiye | Political Reforms, Legal Reforms, Educational and Cultural Reforms, Economic Reforms, Social Reforms, Atatürk’s Principles, Atatürk’s Foreign Policy, Turkey in the World War II, Turkey Between 1950- 1960. | BIL122 | BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ - II INFORMATION TECHNOLOGY-II | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | İleri seviyede MS Excel kullanımı | Advanced level usage of MS Excel, Using the formula | ING122 | İNGİLİZCE-II ENGLISH-II | Z | 2 | 0 | 2.0 | 4.0 | 2 | Dinleme - Anlama çalışmalarına ağırlık veren bu derste öğrencilerin, kullanılan kaynak kitabın yanı sıra ekstra materyaller yardımı ile kendilerini İngilizce olarak ifade edebilme yeteneklerini geliştirmeleri amaçlanmıştır. | This course is designed to have more listening activities. In parallel with the course book and extra materials students are expected to improve their expression skills. | TUR102 | TÜRK DİLİ-II TURKISH LANGUAGE-II | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Cümle Çeşitleri; Anlatım Bozuklukları; Paragraf; Anlatım Biçimleri; Yazılı Anlatım Türleri; Sözlü Anlatım Türleri; Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri | clause types, narrative errors, proverb and idioms, syntactic errors, subordinative errors, paragraph, narrative types, oral narratives, punctuation marks, speling rules | YUM102 | YERİNDE UYGULAMA-I WORK PLACEMENT-I | Z | 0 | 0 | 0.0 | 4.0 | 0 | Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler; Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü, öğrencinin kurumundaki danışmanları ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki yetkilisi ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar. | The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made. | SINIF: 2 - DÖNEM: 1 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | AGK201 | GIDA KODEKSİ VE STANDARTLARI FOOD CODEX AND STANDARDS | Z | 1 | 0 | 1.0 | 2.0 | 1 | Gıda mevzuatının tanımı ve kapsamı, yasal düzenlemeler, kanun-tüzük ve yönetmelikler, diğer yasal düzenlemeler, yetkili kurum ve kuruluşlar, ürün tebliğleri, ürün standartları | The definition and scope of food legislation, regulations, laws-laws and regulations, other legal regulations, the competent institutions and organizations, product papers, product standards | AGS203 | GIDA HİJYENİ VE SANİTASYONU FOOD HYGIENE AND SANITATION | Z | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Hijyenin tanımı ve önemi, sanitasyon , hava hijyeni, su hijyeni, gıda işletmelerinde personel hijyeni, alet ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, bitkisel gıda üretiminde hijyen ve hayvansal gıda üretiminde hijyen, gıda zehirlenmeleri | The definition and importance of hygiene, sanitation, air hygiene, water hygiene, personal hygiene of food firms, tools and equipment hygiene, sanitation, hygiene in animal food production, hygiene in vegetable food production, food poisoning | AST101 | İSTATİSTİK STATISTICS | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | İstatistik temel kavramları, veri derleme türleri, istatistiksel seriler, merkezi eğilim ölçüleri, indeks hesaplamaları, rassal değişkenler ve olasılık dağılımları, örnekleme süreçleri, istatistiksel tahminleme, hipotezlerin ifade edilmesi, korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi tekniği. | Basic concepts, all based on values in the series with averages, not averages of all values in the series, statistical series, the serial types, series, graphic representation, measures of central tendency, probability, continuous random variables, normal distribution, sampling, hypothesis testing, chi-square test, regression, correlation, time series. | GDT201 | GIDA KODEKSİ VE STANDARTLARI FOOD CODEX AND STANDARDS | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Gıda mevzuatının tanımı ve kapsamı, yasal düzenlemeler, kanun-tüzük ve yönetmelikler, diğer yasal düzenlemeler, yetkili kurum ve kuruluşlar, ürün tebliğleri, ürün standartları | The definition and scope of food legislation, regulations, laws-laws and regulations, other legal regulations, the competent institutions and organizations, product papers, product standards | GDT221 | ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ MEAT AND PRODUCT TECHNOLOGY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 4.0 | 4 | Ders kapsamında etin tanım, özellikleri ve elde edilmesi; etlerin muhafazası; taze et preparatlarının hazırlanması; hazırlanmış et karışımlarının hazırlanması ve et ürünlerinin hazırlanması konularında detaylı teorik ve pratik bilgiler verilir | The course covers the following themes; meat characteristics, the transformation of muscle to meat, meat preservation, fresh meat preparations, meat mixtures and meat products | GDT225 | GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ FOOD BIOTECHNOLOGY | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Biyoteknolojiye Giriş: Biyoteknolojinin tanımı, modern biyoteknoloji, biyoteknolojiye katkıda bulunan bilim ve teknoloji
Gıda Mikrobiyolojisi: Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi, gıda kaynaklı mikrooganizmalar, mikroorganizmaların analiz yöntemleri, mikrobiyal gelişme kinetiği, mikroorganizma gelişmesini etkileyen faktörler, mikroorganizmaların gıda endüstrisinde kullanım alanları
Biyoteknolojik Gıda Üretim Örnekleri: Gıda endüstrisinde enzim uygulamaları, ekmek mayası üretimi, fermente et ürünleri, fermente süt ürünleri, fermente bitkisel ürünler, fermente alkollü içecekler, yağlarda biyoteknolojik uygulamalar, aroma biyoteknolojisi
Genetik Modifiye Gıdalar: Rekombinant DNA Teknolojisi, gıda endüstrisinde rekombinant DNA Teknolojisi uygulamaları, genetik modifiye gıdalar ile ilgili tartışmalar, yasal düzenlemeler | Introduction to Biotechnology: Definition of biotechnology, modern biotechnology, science and technology contributing to biotechnology. Enzyme applications in food industry, bread yeast production, fermented meat products, fermented dairy products, fermented vegetable products, fermented alcoholic beverages, biotechnological applications in oils, aroma biotechnology Genetically Modified Foods: Recombinant DNA Technology discussions, legal regulations | GDT227 | SU ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ SEAFOOD TECHNOLOGY | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Su ürünlerinde besin değerleri, kurutma, tuzlama, füme, konserve teknolojisi , marinasyon teknolojisi, soğutma ve dondurmanın bu teknolojileri anlatılmaktadır. | Nutritional value of fishery products, drying, salting, smoked, canned, technology, marinating technology, cooling and freezing technologies are described | GDT229 | SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ DAIRY PRODUCTS AND TECHNOLOGY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 4.0 | 4 | Sütün tanımı, önemi, kimyasal özellikleri, içme sütü teknolojisi, peynir, yoğurt, tereyağ, süttozu üretim teknolojileri ve süt işletmelerinde HACCP uygulamaları. | The definition of milk, the importance of chemical properties, fluid milk technology, cheese, yogurt, butter, milk powder and milk production technologies, HACCP applications | ING201 | MESLEKİ İNGİLİZCE-I PROFESSIONAL ENGLISH-I | Z | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Nasıl etkin öğrenilir, kolay ve etkili öğrenme için nasıl stratejiler geliştirilir. Daha iyi eğitim ya da sınav stratejileri için geliştirilmiş bellek teknikleri. Dersin içeriği, akademik dil becerilerini öğretmek için, mesleğin çeşitli alanlarında ve onların çalışmaları ile ilgili sıklıkla kullanılan Mesleki İngilizce'nin dil yapılarını ve fonksiyonlarını kapsayan uygun bir ortamı kapsamaktadır. | How to learn effectively, how to develop strategies for easy and effective learning. Techniques for improved memory to better studying or test-taking strategies. The content of the course, which provides an appropriate context to teach academic language skills, covers professional English various fields of profession frequently used language structures and functions relevant to their studies. | YUM201 | YERİNDE UYGULAMA-II WORK PLACEMENT-II | Z | 0 | 0 | 0.0 | 4.0 | 0 | erinde uygulama ile ilgili etkinlikler; Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü, öğrencinin kurumundaki danışmanları ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki yetkilisi ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar. | The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made. | GDT203 | ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ RESEARCH METHODS AND TECHNICS | S | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Bilimsel bir araştırma sürecinde yer alan, sorun belirleme, veri toplama, veri çözümleme ve sonuçları yorumlama ve raporlama aşamalarının öğrenilmesi; belli başlı bilimsel araştırma yöntemlerinin (deneysel, betimleme, tarihi vb) incelenmesidir. Makale, proje vb. yazımı, kaynakça gösterme gibi konuları içerir. | Learning the stages of problem identification, data collection, data analysis, and interpreting and reporting the results in a scientific research process; It is the examination of major scientific research methods (experimental, descriptive, historical, etc.). Article, project, etc. It includes topics such as writing and citing references. | GDT205 | GIDA İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ COST CONTROL IN FOOD BUSINESSES | S | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Gelir, kâr, harcama, zarar, kontrol, maliyet kontrolü, bütçe, satış, beğenilirlik, satın alma, stoklama. | Income, profit, expenditure, loss, control, cost control, budget, sales, favorability, purchasing, stocking. | GDT207 | MEYVE SEBZE ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ ANALYSES OF FRUIT AND VEGETABLE PRODUCTS | S | 1 | 2 | 2.0 | 2.0 | 3 | Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, Meyve sebze işletmelerinde kullanılan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kurumadde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, karbonhidrat (şeker tayini), yağ, protein, ve askorbik asit tayini gibi konularda bazı analizlerin prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları | Sampling, preparation of samples for analysis, General analysis methods used in fruit and vegetable enterprises; determination of moisture (water) and total dry matter, determination of water soluble and insoluble solids, determination of ash, determination of pH and titration acidity, determination of carbohydrate (sugar), fat, protein and ascorbic acid | SINIF: 2 - DÖNEM: 2 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | AMJ202 | GIDA ENDÜSTİSİNDE AMBALAJLAMA FOOD PACKAGING INDUSTRY | Z | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Gıda endüstrisinde ambalajlama teknikleri, ambalaj malzemeleri, gıdaların ambalajlanmasına ilişkin öneriler, yeni ambalajlama teknikleri | Packaging techniques in food industry, packaging materials, suggestions for food packaging, new packaging technologies | AOG202 | ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ SPECIAL FOOD TECHNOLOGY | Z | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Şeker teknolojisi, glikoz şurubu üretimi, kakao ve çikolata teknolojisi, şekerleme teknolojisi, şekerleme çeşitleri, çay teknolojisi, kahve teknolojisi, alkollü ve alkolsüz içecekler, tahin pekmez, pestil, helva ve fonksiyonel gıdalar ve bu gıdalara ilişkin kalite kriterleri anlatılacaktır. | Sugar technology, the production of glucose syrup, cocoa and chocolate technology, sugar technology, sugar, tea technology, technology, coffee, alcoholic and non alcoholic drinks, molasses, sesame oil, fruit pulp, candy and foods, functional foods and this will be explained on the quality criteria. | GDT206 | GIDA ANALİZLERİ VE KATKI MADDELERİ FOOD ADDITIVES AND ANALYSIS | Z | 2 | 2 | 3.0 | 4.0 | 4 | Katkı maddeleri tanımlanır ve sınıflandırılır. Her bir gruba ait katkı maddelerinin özellikleri, kullanım alanları, kullanım miktarları, kulanımını sınırlayacak durumlar hakkında bilgi verilir. Gıda maddelerine uygulanan temel ve özel analizler (duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik vb) teorik ve uygulamalı olarak öğretilir | Additives are identified and classified. Information is given about the properties of additives belonging to each group, their usage areas, usage amounts, and situations that limit their use. Basic and special analyzes applied to foodstuffs (sensory, physical, chemical, microbiological, etc.) are taught theoretically and practically. | GDT222 | TAHIL ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ GRAIN PRODUCTS TECHNOLOGY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 4.0 | 4 | Tahılın beslenmedeki önemi, ticari öneme sahip tahıllar, buğday morfolojisi ve bileşimi, buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon, buğdayın öğütülmesi ve un eldesi, unun ambalajlanması ve depolanması, ekmek üretimi, makarna üretimi, bisküvi, kraker ve kek üretimi, nişasta üretimi, kahvaltılık tahıllar. | The importance of cereals in nutrition, commercially important cereals, morphology and composition of wheat, discretion of wheat quality and standardization, wheat milling and production of wheat flour, packaging and storage of flour, production of bread, production of macaroni, biscuits, cracker and cake production technologies, starch production, breakfast cereals | GDT226 | HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ CATERING TECHNOLOGY | Z | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Hazır yemek sektörünün tarihçesi, hazır yemek teknolojisinde pazarlama ve fiyatlandırma, hazır yemek işletmelerinde alt yapı koşulları, satın alma ve muhafaza, menü planlama, yemek hazırlama yöntemleri, ve sunum teknikleri, pişirme ekipmanlarının tanıtılması işlenecektir. | Catering sector, the history, technology, marketing and pricing, ready meals, convenience food establishments conditions of infrastructure, procurement and storage, menu planning, food preparation methods, and presentation techniques, the cooking equipment will be introducing | GME202 | GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNE VE EKİPMANLARI FOOD INDUSTRY MACHINERY AND EQUIPMENTS | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Gıda endüstrisinde kullanılan ayırıcılar, karıştırıcılar, filtreler, ısı değiştiriciler, homojenizatörler, kurutucular, dondurucuların çalışma prensipleri ve özellikleri. | Separators, mixers, filters, heat exchangers, homogenizers, dryers, working principles and properties of freezers used in food industry. | GRI201 | GİRİŞİMCİLİK ENTREPRENEURSHIP | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Girişimciliğin Temel Fonksiyonları, KOBİ’lerin Ekonomiye ve Sosyal Hayata Katkıları. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri ve Türkiye’de KOBİ’lere Destek Sağlayan Kuruluşlar. Franchising Sistemi ve Yatırımcıya Sağlayacağı Faydalar. Pazarlama ve Tutundurma Stratejileri. İş Planı ve Bölümleri. | Basic Functions of Entrepreneurship, SMEs Contributions to Economics and Social Life. Weaknesses of SMEs and SMEs Support Provided by Institutions. Franchising Benefits System and the investor. Marketing and Promotion Strategies. Business Plan and Sections. | ING202 | MESLEKİ İNGİLİZCE-II PROFESSIONAL ENGLISH-II | Z | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Nasıl etkin öğrenilir, kolay ve etkili öğrenme için nasıl stratejiler geliştirilir. Daha iyi eğitim ya da sınav stratejileri için geliştirilmiş bellek teknikleri. Dersin içeriği, akademik dil becerilerini öğretmek için, mesleğin çeşitli alanlarında ve onların çalışmaları ile ilgili sıklıkla kullanılan Mesleki İngilizce'nin dil yapılarını ve fonksiyonlarını kapsayan uygun bir ortamı kapsamaktadır. | How to learn effectively, how to develop strategies for easy and effective learning. Techniques for improved memory to better studying or test-taking strategies. The content of the course, which provides an appropriate context to teach academic language skills, covers professional English various fields of profession frequently used language structures and functions relevant to their studies. | YUM202 | YERİNDE UYGULAMA-III WORK PLACEMENT-III | Z | 0 | 0 | 0.0 | 4.0 | 0 | Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler, öğrencinin kurumundaki ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki danışmaları ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar. | The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made. | GDT224 | BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ VEGETABLE OIL TECHNOLOGY | S | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Beslenmemizde yağların önemi, insan gıdası olarak yağın tanımı ve temel bileşimi, yağ hammaddelerinin depolanması ve temizlenmesi, ham yağ eldesi için yağlı tohum ve meyvelere uygulanan ön işlemler, presleme ve ekstraksiyon yöntemleri ile yağ eldesi, ham yağın rafinasyonu ve rafinasyon aşamaları, zeytinyağı üretimi, yağların hidrojenasyonu ve margarin üretimi, yağların bozulması ve muhafazası. | Importance of oils in our nutrition, definition and composition of oil, storage and cleaning of oil seeds, pretreatments for oil crude production from oil seeds and fruits, oil crude production with pressure and solvent extraction, refining of crude oil and stage of refining, olive oil pruduction, hydrogenation of oils and margarine production, degradation and preservation of oils |
|