|
|
07010 GAZETECİLİK - |
DÜZEYİ: Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey |
Programın yukarıda belirtilen amaç ve hedefleri doğrultusunda programı başarı ile tamamlayan öğrenci aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve yetkinlikleri gösterir.
|
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI |
BİLGİ |
Kuramsal ve/veya olgusal bilgi sınıflandırmasına göre düzenlenmiştir. |
Başarı Yüzdesi |
1 |
İletişim bilimine ait temel kavramları tanımlar. |
%82.00 |
2 |
Gazeteciliğin temel kavram, ilke ve görevlerini bilir. |
%82.25 |
3 |
İletişim teknolojilerinin ve gazeteciliğin tarihsel geçmişini tanımlar. |
%82.00 |
4 |
Farklı haber türlerini ve bunlara yönelik haber toplama ve yazma süreçlerini bilir, haber için gerekli olan kaynakları sınıflandırır. |
%83.00 |
5 |
Ulusal ve uluslararası alanda iletişim biliminin toplumsal ve kültürlerarası boyutları ile gazeteciliğin bilimsel, toplumsal, yasal ve siyasal gelişmelerini bilir. |
%81.50 |
6 |
Medyanın toplumsal etkilerini, iletişim alanında geliştirilen yaklaşım, kuram ve modeller üzerinden açıklar. |
%80.00 |
7 |
Haber kuruluşunun yapısal, yönetsel ve teknik özelliklerini anlatır. |
%81.75 |
8 |
Gazeteciliğin etik ilkelerini, mevzuatı, kalite ve iş sağlığı güvenliği standartları ile mesleki faaliyetlerin hukuki sonuçlarını ifade eder. |
%81.00 |
8 |
|
%81.00 |
8 |
|
%81.00 |
8 |
|
%0 |
8 |
|
%0 |
8 |
|
%0 |
8 |
|
%0 |
8 |
|
%0 |
8 |
|
%0 |
8 |
|
%0 |
8 |
|
%0 |
8 |
|
%0 |
8 |
|
%0 |
|
BECERİLER |
Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır. |
Başarı Yüzdesi |
1 |
Geleneksel medya araçlarına ve internet sitelerine içerik üretir. |
%83.00 |
2 |
Haber kaynakları ile etkili iletişim kurabilme, edindiği bilgilerin doğruluğunu kontrol edebilme becerisine sahiptir. |
%82.50 |
3 |
Medya içeriklerini eleştirel bakış açısıyla yorumlar |
%81.00 |
4 |
Gazetecilik mesleğinin sorunlarını tanır, açıklar ve çözüm yolu arar. |
%81.75 |
5 |
Alanında özdenetim ve editoryal kontrol becerisini geliştirir. |
%82.50 |
5 |
|
%82.50 |
5 |
|
%82.50 |
5 |
|
%82.50 |
5 |
|
%82.50 |
5 |
|
%82.50 |
6 |
Alanda öğrendiği teori ve uygulamalı bilgileri farklı bakış açılarıyla ilişkilendirerek bilimsel çalışmalar yapar. |
%81.25 |
7 |
İletişim ve gazetecilik alanında verilen teorik bilgilerin pratik uygulamalarını görebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahiptir. |
%84.50 |
8 |
İletişim teknolojilerini etkin olarak kullanır. |
%83.75 |
9 |
Gazetecilik alanının ulusal ve uluslararası mevzuatını ve kalite ölçütlerini uygulama yetkinliğine sahiptir. |
%82.50 |
9 |
|
%82.50 |
9 |
|
%82.50 |
9 |
|
%82.50 |
9 |
|
%82.50 |
9 |
|
%82.50 |
9 |
|
%82.50 |
|
KİŞİSEL VE MESLEKİ YETKİNLİKLER |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
Başarı Yüzdesi |
1 |
Haber üretim sürecinde bireysel olarak ve grup içerisinde etkin olarak çalışır, sorumluluk alır. |
%84.75 |
1 |
|
%84.75 |
1 |
|
%84.75 |
1 |
|
%84.75 |
1 |
|
%84.75 |
1 |
|
%84.75 |
1 |
|
%84.75 |
1 |
|
%84.75 |
1 |
|
%84.75 |
1 |
|
%84.75 |
|
Öğrenme Yetkinliği |
Başarı Yüzdesi |
1 |
Kısıtlı zaman içerisinde çalışabilme, düşünme ve sonuca ulaştırabilme yetkinliğine sahiptir. |
%84.75 |
2 |
Bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip eder ve gazeteciliğin değişim/dönüşümü içinde bunları kullanabilme yetkinliğine sahiptir. |
%83.75 |
2 |
|
%83.75 |
2 |
|
%83.75 |
2 |
|
%83.75 |
2 |
|
%83.75 |
2 |
|
%83.75 |
2 |
|
%83.75 |
2 |
|
%83.75 |
2 |
|
%83.75 |
|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
Başarı Yüzdesi |
1 |
Türkçe ve en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar. |
%81.50 |
2 |
Alanıyla ilgili düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek meslektaşlarıyla ve toplumla paylaşır. |
%79.75 |
2 |
|
%79.75 |
2 |
|
%79.75 |
2 |
|
%79.75 |
2 |
|
%79.75 |
2 |
|
%79.75 |
2 |
|
%79.75 |
2 |
|
%79.75 |
2 |
|
%79.75 |
|
Alana Özgü Yetkinlik |
Başarı Yüzdesi |
1 |
Çeşitli haber türlerine ilişkin üretim yaparak, yazılı basın ve dijital platformlar için tasarım yapar. |
%82.75 |
2 |
İş sağlığı ve güvenliği hakkındaki bilgileri gazetecilik alanıyla birleştirir. |
%84.25 |
2 |
|
%84.25 |
2 |
|
%84.25 |
2 |
|
%84.25 |
2 |
|
%84.25 |
2 |
|
%84.25 |
2 |
|
%84.25 |
2 |
|
%84.25 |
2 |
|
%84.25 |
|
|