BÖLÜM KADROSU |
AKTS & ERASMUS Koordinatörü : E-mail : Dahili Tel : CV : |
BU BÖLÜMDE DERS VEREN ÖĞRETİM ELEMANLARI |
Dr. Öğr. Üyesi ZEHRA YARDI E-mail : Dahili Tel : CV : |
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Günümüzde, sosyal, siyasal, endüstriyel, ekonomik, bilimsel ve kültürel alanlarda yoğun ve hızlı bir değişimin yaşanmakta olduğunu hepimiz bilmekteyiz. İnsanlar, konfor ve kolaylık istemektedirler. Buna bağlı olarak üretim ve tüketim ihtiyacı artmış, tanınmak ve tanıtmak daha da önem kazanmaya başlamıştır. Estetik kalitesi yüksek iletişim arayışları, yeni ihtiyaçlar ve meslek alanları doğurmaktadır. Yiyecek ve içeceklerin pişirilmesi ve hazırlanması haricinde, malzemelerin tedariki, depolanması, hijyeninin sağlanması, sanatsal bir şekilde sunumu konularını içeren kültürler arası farklılıkları inceleyen ve günümüzde yeni bir bilim dalı olarak görülen gastronominin günden güne önemi artmakta ve bu bilime olan talep yükselmektedir. İlki 2003 yılında açılan ve lisans eğitimi veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinin sayısı günümüzde 100’ü aşmıştır. Gerek devlet gerekse vakıf üniversitelerinin bu bölümlerinden mezun olanlar Gastronomi dünyasının farklı alanlarında hizmet etmeye başlamıştır. Bununla birlikte Türkiye’de Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri gerçek anlamda akademik yapılanmasını tamamlayamamıştır. Bunun en önemli sebebi bu alanda yüksek lisans ve doktora yapmış akademik personelin yetersizliğidir. Eğitimler gastronomiye yakın disiplinlerden akademisyenlerin ve piyasada tecrübe kazanmış şeflerin katkısı ile yürütülmektedir. Ülkemizde bu konuda sayılı üniversitede lisansüstü eğitim verilmeye başlanmıştır. Özellikle Gastronomi alanında büyük bir potansiyele sahip İstanbul’da lisansüstü eğitim veren bölümlerin sayısını artırmak zorunluluktur. İstanbul Aydın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları tezli ve tezsiz Yüksek Lisans Programlarının açılması 06.04.2022 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında ele alınmış ve kabul edilmiştir. Anabilim Dalı, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı itibariyle öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans (tezli) programı multidisipliner bir programdır. Programa, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans programından mezun olanlar dışında Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Turizm İşletmeciliği gibi diğer bölümlerinden müracaat eden adaylar da kabul edilmektedir. Ancak alan dışından müracaat eden adayların ön hazırlık kapsamında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans programından 2-6 adet ders (jüri tarafından belirlenmektedir) almaları ve bu derslerden başarılı olmaları zorunludur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları tezli yüksek lisans programı 120 AKTS'lik (60 AKTS'lik kısmı dersler, 60 AKTS'lik kısmı tez) bir program olup, normal tamamlama süresi 4 sömestrden oluşan 2 akademik yıldır. Modüler bir yapısı olan program gerekli bilgi ve becerileri kazandıracak şekilde ders planı belirlenmiş ve olabildiğince gastronominin bütün unsurlarına yer verilmiştir. Ders planında öğrencilerin çalışmak istediği alanda kendini daha iyi geliştirebilmesi adına geniş bir seçmeli ders havuzu oluşturulmuştur. Öğrenci ayrıca, danışmanın da onayıyla ilgili bir başka alandan seçmeli bir ders de alabilir. Programa kaydolan öğrenciler, öğretim üyeleri ile sürekli bağlantı kurabilecek ve ilgilendikleri konularda kendilerine gerekli destek sağlanacaktır.
|
|||||||||