PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI |
BİLGİ |
Amaç |
Hedef | T |
% |
Kuramsal ve/veya olgusal bilgi sınıflandırmasına göre düzenlenmiştir. |
1 | 2 | 3 | 4 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1 |
Matematik, kimya ve gıda teknolojisi ile ilgili konularda yeterli altyapıya sahip olarak bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri problem çözmek için kullanabilir. | 1 | 4 | 1 | 0 | 1 | 0 | 1 | 0 | 8 | 20.00 |
2 |
Gıdalardaki besin değerleri, ürün bileşimleri ve katkı maddeleri hakkında gerekli bilgiye sahip olarak öğrendiklerini çalışma ortamına aktarabilirler. | 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 0 | 0 | 0 | 18 | 45.00 |
3 |
Gıda mikrobiyolojisi ve gıda kimyası bilgisi ile mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri deneysel araştırmalarla yorumlayabilir ve bir gıdanın insan sağlığı açısından risk oluşturup oluşturmadığını tespit edebilir. | 3 | 5 | 5 | 0 | 5 | 0 | 0 | 5 | 23 | 57.50 |
4 |
Gıda işleme, üretim ve laboratuvar çalışmalarının yürütümü ile ilgili mevzuat bilgisi doğrultusunda risk yönetimi becerisine sahip olabilirler. | 3 | 0 | 4 | 4 | 4 | 0 | 5 | 4 | 24 | 60.00 |
5 |
Gıda işleme, üretim, depolama ve satış yöntemleri ile hijyen ve sanitasyon koşulları hakkında bilgi sahibi olurlar. | 3 | 0 | 0 | 3 | 4 | 0 | 0 | 3 | 13 | 32.50 |
6 |
Çalışma ortamındaki iş sağlığı ve güvenliği şartlarının yeterli ölçüde uygulanmasını sağlayabilirler. | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 2 | 0 | 3 | 14 | 35.00 |
7 |
Uygun metot seçimi yapabilecek düzeyde gıda işletme ve laboratuvar çalışma tekniklerindeki güncel gelişmeleri, bilişim teknolojilerini kullanarak takip edebilir ve Ar-ge çalışmalarını yürütebilirler. | 4 | 0 | 0 | 0 | 4 | 0 | 2 | 4 | 14 | 35.00 |
BECERİLER |
Amaç |
Hedef | T |
% |
Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır. |
1 | 2 | 3 | 4 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1 |
Gıda bilimi ile ilgili deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi | 5 | 4 | 5 | 0 | 5 | 0 | 0 | 1 | 20 | 50.00 |
2 |
Çok disiplinli alanlarda bireysel çalışabilmenin yanı sıra takım içerisinde de etkin çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüveni, | 5 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 | 0 | 5 | 20 | 50.00 |
3 |
Gıda bilimi ile ilgili bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi, | 4 | 0 | 0 | 2 | 4 | 0 | 2 | 0 | 12 | 30.00 |
KİŞİSEL VE MESLEKİ YETKİNLİKLER |
Amaç |
Hedef | T |
% |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
1 | 2 | 3 | 4 | 1 | 2 | 3 | 4 |
1 |
Sağlıklı ve güvenilir üretimin sürekliliğini sağlayabilecek düzeyde bilgiye sahip olup, laboratuvar ve kalite kontrol çalışmalarında aktif rol alabilir. | 4 | 3 | 0 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 11 | 27.50 |
2 |
Gıda endüstrisinde üretimin çeşitli kademelerinde sorumluluk alabilir. | 5 | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 5 | 26 | 65.00 |
3 |
Gıda sektöründeki laboratuvarlarda gerekli cihazları tanır ve kullanır. | 3 | 0 | 3 | 0 | 4 | 0 | 0 | 0 | 10 | 25.00 |
4 |
Gıda endüstrisinde verilen bir görevi edindiği temel bilgileri kullanarak bağımsız olarak yürütür. | 5 | 0 | 0 | 4 | 4 | 3 | 0 | 5 | 21 | 52.50 |
Öğrenme Yetkinliği |
1 | 2 | 3 | 4 | 1 | 2 | 3 | 4 | T | % |
1 |
Yaşam boyu öğrenme kültürüne sahip olur. | 0 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 | 3 | 0 | 6 | 15.00 |
2 |
Gıda alanı ile ilgili eğitim, seminer, fuar v.b. etkinliklere katılır. | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 0 | 0 | 4 | 10.00 |
3 |
Mesleki gelişimi için gündemi takip edebilme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyebilme yetkinliğine sahip olur. | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 0 | 3 | 7.50 |
4 |
Kendini sürekli yenileme becerisi kazanır. | 0 | 0 | 0 | 4 | 0 | 3 | 5 | 0 | 12 | 30.00 |
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
1 | 2 | 3 | 4 | 1 | 2 | 3 | 4 | T | % |
1 |
Bilişim teknolojisini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar (sözlü ve yazılı olarak) hazırlar. | 0 | 0 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 10.00 |
2 |
Meslek etiği ve sorumluluk bilinci kazanır. | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 0 | 5 | 12 | 30.00 |
3 |
Güncel araştırma literatürünü kullanarak gıda bilimi ile ilgili proje hazırlayıp uygulamaya katılabilir. | 0 | 0 | 0 | 3 | 0 | 3 | 5 | 0 | 11 | 27.50 |
4 |
Sosyal sorumluluk projeleri hazırlayabilir. | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 4 | 0 | 7 | 17.50 |
5 |
Gıda bilimi ile ilgili literatürü takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek yabancı dil bilgisine sahip olur. | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 0 | 4 | 10.00 |
6 |
Alanı ile ilgili fuarları ve mesleki gelişmeleri takip eder. | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 0 | 5 | 12.50 |
Alana Özgü Yetkinlik |
1 | 2 | 3 | 4 | 1 | 2 | 3 | 4 | T | % |
1 |
Gıda alanında yürütülen çalışmaların mevzuat ile uyumlaştırılması yetkinliğine sahip olur. | 0 | 0 | 2 | 5 | 4 | 0 | 5 | 0 | 16 | 40.00 |
2 |
Gıda sektöründe sağlıklı çalışma ortamının oluşturulabilmesi için hijyen ve sanitasyon eğitimlerini planlayarak uygulayabilirler. | 3 | 0 | 0 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 8 | 20.00 |
3 |
Çalışma alanlarında kritik kontrol noktalarına yönelik önlemler alabilirler. | 3 | 0 | 0 | 5 | 4 | 0 | 0 | 5 | 17 | 42.50 |
4 |
Sektöre yönelik kalite güvencesi ile çalışmaların yürütümünü destekler ve dokümantasyon takibi yapabilirler. | 3 | 0 | 0 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 8 | 20.00 |
İlişkili Program Öğrenme Çıktısı Sayısı/ 28 | 18 | 5 | 9 | 16 | 15 | 9 | 12 | 11 | - | - |
---|
İlişki Ağırlığı | 64 | 19 | 32 | 60 | 56 | 31 | 44 | 45 | - | - |
*Katkı Düzeyi (0-5): 0-Yok, 1- Çok Az, 2- Az, 3- Orta, 4- Yüksek, 5- Çok Yüksek |