GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Özgörev (Misyon)
Günümüzde insanlar karın doyurmaktan ziyade yedikleri ve içtiklerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesine daha çok önem verir hale gelmiştir. Diğer taraftan, yemeklerin servisi ve sunumu tüketicilerin tercihinde önemli bir rol oynamaktadır. Sosyal ve kültürel değişimlere bağlı olarak beslenme alışkanlıklarında da farklılıklar gözlenmekte; globalleşen dünyada farklı lezzetlere olan taleplerde bir artış görülmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi dalı hak ettiği değeri bulmaya başlamış ve bu alanda profesyonelleşme zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bu gelişmelere uygun olarak beliren uzman ihtiyacını karşılamak bölümümüz misyonunu oluşturmaktadır. Bu misyon doğrultusunda bölümümüzde sektörün de görüşleri alınarak oluşturulan ders programı çerçevesinde uygulama ağırlıklı bir eğitim verilmektedir.
Bölüm Olanakları
Eğitim ve Uygulama Mutfağı: Bölüm, tam teşekküllü yaklaşık 640 m2'lik bir alan üzerine kurulu eğitim ve uygulama ünitesine sahiptir. Ünite, soğuk ve sıcak yemeklerin hazırlandığı Mutfak I; unlu mamüller, tatlılar, pasta ve çikolata eğitiminin verildiği Mutfak II; kendi şeflerimizin ve konuk ettiğimiz şeflerin workshop uygulamalarını yaptığı demostrasyon mutfağı ile içeceklerin hazırlanması, yiyeceklerin servis ve sunumunun öğretildiği bar ve kafeterya bölümlerinden oluşmaktadır. Ünitede ayrıca soğuk muhafaza odası, donmuş muhafaza odası, kiler, sebzehane, kasaphane, bulaşıkhane, çöp odası gibi alanlar da mevcuttur. Mutfaklarımız gerek bireysel çalışma gerekse grup çalışmasına uygun olarak tasarlanmış olup modern hazırlık ve pişirme ekipmanları ve her öğrenciye yetecek kapasitede set üstü malzemelerle donatılmıştır.
Yandal
Çift anadal
Uluslararası değişim programları ile yurt dışında eğitim (1 veya 2 yarıyıl)
Mezuniyet sonrası yüksek lisans programlarına devam imkanı
Kariyer Olanakları
Dünyada yükselen bir değer olan gastronomi, ülkemizde de kurumsal, zincir otel ve restoranların çoğalması ve insanların dışarıda yemek yeme kültürlerinin yaygınlaşması sonucunda, gençler için kariyer yapılacak önemli bir alan haline gelmiştir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunlarının mesleğini icra edebileceği pek çok seçenek vardır. Otel, tatil köyü, restoran, bar, catering firmaları, konaklama tesisleri, havayolu şirketleri, seyahat gemileri, hastaneler gibi yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ve sunulduğu her türlü işletmede; gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde; görsel ve yazılı basın kuruluşlarında; eğitim kurumlarında yönetici, tasarlayıcı ve uygulayıcı olarak çalışabilirler. Yetenekleri doğrultusunda yurt dışında çalışma olanağı bulabilirler. Kendi işletmelerini kurabilir ve yönetebilirler. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapılabilirler