BÖLÜM KADROSU |
AKTS & ERASMUS Koordinatörü : E-mail : Dahili Tel : CV : |
BU BÖLÜMDE DERS VEREN ÖĞRETİM ELEMANLARI |
Dr. Öğr. Üyesi KADİR ŞENGÜN E-mail : Dahili Tel : CV : |
Dr. Öğr. Üyesi OUIAME CHAKKOR E-mail : Dahili Tel : 40802 CV : |
GIDA GÜVENLİĞİ
Gıda güvenliği, bilindiği üzere, tüm ülkeler açısından, halk sağlığı ve ekonomik boyutu nedeniyle önem kazanan ve önemi giderek artan bir konu haline gelmiştir. Gıda kaynaklı hastalıkların ortaya çıkması sağlık, ekonomik ve sosyal açıdan toplumları ciddi ölçüde etkilemektedir. Çağımızda gıda sanayiinin gelişmesi ve gıda ticaretinin globalleşmesi, gıda üretim ve dağıtım yöntemlerini değiştirmiştir. Gıda güvenliği sistemleri gıda kaynaklı tehlikelerin azaltılması için etkin bir yöntem olan “çiftlikten/tarladan sofraya gıda güvenliği” (farm to table) yaklaşımını öne çıkarmaktadır. Bir çok ülkede gıda maddelerinin daha güvenli hale getirilmesi için ilerlemeler sağlanmakla birlikte her yıl milyonlarca insanın kontamine olmuş gıdaları tüketmesi nedeniyle sık sık gıda kaynaklı hastalıklara daha fazla maruz kaldığı ve hatta hayatını kaybedebildiği bilinmektedir. Gıda güvenliği, ana amacı gıda kaynaklı hastalıkları/salgınları engellemek, gıda sektörünü ve tarımsal üretimi güvenli gıda açısından yönlendirerek güvenli gıda temin etmek olan bilimsel bir disiplindir. Gıda Güvenliği tezli yüksek lisans programı 120 AKTS' lik bir program olup, normal tamamlama süresi 4 sömestreden oluşan 2 akademik yıldır. Öğrencinin eğitim-öğretim iş yükünün 60 AKTS' lik kısmını ders yükü (en az 21 yerel kredilik en az 7 ders ve bir seminer dersi) ve kalan 60 AKTS'lik kısmını ise yüksek lisans tezi oluşturmaktadır. Güvenli gıdanın insan beslenmesinde önemi iyi yetişmiş uzman kişilerin toplumun her sahasında aktif görev almaları ile geliştirilecektir. Ülkemizde halk sağlığı, beslenme ve gıda bilimi alanlarında çok sayıda farklı disiplin çalışmaktadır. Bu programın amacı gıda güvenliği ve beslenme bilimlerinde farklı disiplinlerden başvuracak öğrenciler ve uzmanlara gıda güvenliği ve beslenme bilimlerinde sinerji Gıda Güvenliği yüksek lisans programı Gıda Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Veterinerlik, Beslenme ve Diyetetik, Ziraat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Gıda Teknolojisi (Lisans), Su Ürünleri, Kimya, Biyoloji, Biyoteknoloji, Moleküler Biyoloji, Temel Sağlık Bilimleri, Tıp, Hemşirelik, Genetik ve Eczacılık gibi disiplinler arası branşlardan gelen öğrenciler için yüksek eğitim imkanı sunmaktadır. Mezun öğrenciler gıda güvenliği ile ilgili derinlemesine mültidisipliner eğitim alırlar.
|
|||||||||||