Türkçe

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ
Ders Adı Kodu Yılı Yarıyılı Süresi (T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GIDA KİMYASI-II GDM214 2 4 2+2 3.0 5.0


Ders Bilgileri
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Hayır
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi ELİF ÇAKIR
Dersin Yardımcıları

Dersin Öncesinde ve/veya Ders ile Birlikte Alınması Zorunlu Dersler
DERS KATEGORİSİ
Dersin Kategorisi Katkı Yüzdesi
Temel Mesleki Ders % 100
Uzmanlık / Alan Dersi -
Destek Dersi -
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi -
Aktarılabilir Beceri Dersi -

Amaç ve İçeriği
Dersin Amacı Gıdaların bileşimini oluşturan vitaminler, mineraller, enzimler, birincil üretim, proses ve çevresel şartlar kaynaklı gıda kontaminantları, ağır metaller, pestisitler, gıda katkı maddeleri, mikotoksinler ve doğal toksinler hakkında temel bilgileri vermek, sağlık etkileri, mevzuatlar izin verilen miktarları, analiz yöntemleri, bulaşma ve önleme metotları konusunda bilgi vermek,
Dersin İçeriği Vitaminler, mineraller, enzimler, birincil üretim, proses ve çevresel şartlar kaynaklı gıda kontaminantları, ağır metaller, pestisitler, gıda katkı maddeleri, mikotoksinler ve doğal toksinler ını kapsar
Dersin Meslek Eğitimini Sağlamaya Yönelik Katkısı .

S.No
Dersin Öğrenme Çıktıları
Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.
1 Vitamin, mineraller, enzimlerin yapısı hakkında fikir edinir.
2 Birincil üretim, proses ve çevresel koşullar kaynaklı gıdalarda bulunan ağır metaller, mikotoksinler vb gıda kontaminatlar hakkında fikir sahibi olur
3 Birincil üretimde kullanılan pestisit ve veteriner ilaçlarının özellikleri, etki mekanizmaları , analiz yöntemleri ve mevzuata uygunluğunun kontrol edilmesi ile ilgili bilgi sahibi olur
4 Katkı maddelerinin gıdaların özelliklerini düzeltmek ve değiştirmek amacıyla gıda endüstrisinde kullanım alanları hakkında fikir sahibi olur.
5 Laboratuvar uygulamaları yapabilir.

Dersin Öğrenme-Öğretme Yöntemleri
Dersin Öğrenme-Öğretme Yöntemleri

Haftalık Ders Konuları ve Öngörülen Hazırlık Çalışmaları
Hafta Konular Ön Hazırlık ve Pekiştirme
1 Vitaminlerin özellikleri, vücuttaki fonksiyonları ve sınıflandırılması Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
2 Enzimlerin tanımı, özellikleri, yapısı ve sınıfladırılması ve isimlendirmeleri Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
3 Enzimlerin kataliz hızına etki eden faktörler, reaksiyonları, endüstride kullanım alanları Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
4 Mineral Maddelerin özellikleri, sınıflandırılması ve fonksiyonları Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
5 İnsan vücudunda mineral maddelerin fonksiyonları ve yetersizlikleri/toksisitesi, fenolik bileşikler hakkında bilgilendirme Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
6 Pestisitlerin tanımı, kullanımı ve sağlığa etkileri, Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
7 Pestisitlerin sınıflandırılması, döüşümleri, uzaklaştırma metotları, analiz yöntemleri ve mevzuat takipleri Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
8 Ağır metaller tanımları ve zehirlenme semptomları Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
9 ARA SINAV Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
10 Mikotoksinlerin tanımı, sınıflandırması, bulaşma yolları, analiz yöntemleri, oluşma ve önleme yöntemleri Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
11 Mikptoksinlerin analiz yöntemleri, oluşma ve önleme yöntemleri ve doğal toksinler tanımı Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
12 Proses kaynaklı gıda kontaminatları tanımları, bulaşma yolları, analiz yöntemleri ve sağlığa etkileri Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
13 Veteriner ilaçları tanım, sınıflandırması, kullanım nedenleri Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
14 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması, toksikolojisi, kullanım alanları Yüklü Dosya Bulunmamaktadır

KAYNAKLAR
1- Tayyar, M. ve ÇIBIK, R. Gıda Kimyası , Dora Yayın ve Basımı 2021
2- Demirci, M. Gıda Kimyası , Kutup Yıldızı Yayınları 2019

MATERYAL PAYLAŞIMI
Ders Notu Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
Sunumlar Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
Ödev Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
Sınav ve Soru Çözümleri Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
Faydalı Linkler Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
Video ve Görseller Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
Diğer Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
Duyurular Yüklü Dosya Bulunmamaktadır

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI
BİLGİ
Kuramsal
S.No PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (İlişki Düzeyi) KATKI DÜZEYİ*
0 1 2 3 4 5
1 PÇ1. Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliği ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi. X
2 PÇ2. Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. X
Olgusal
S.No PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (İlişki Düzeyi) KATKI DÜZEYİ*
0 1 2 3 4 5
1 PÇ3. Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. X
BECERİLER
Bilişsel
S.No PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (İlişki Düzeyi) KATKI DÜZEYİ*
0 1 2 3 4 5
1 PÇ4. Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
2 PÇ5. Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. X
Uygulamalı
S.No PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (İlişki Düzeyi) KATKI DÜZEYİ*
0 1 2 3 4 5
1 PÇ6. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. X
2 PÇ7. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. X
KİŞİSEL VE MESLEKİ YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
S.No PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (İlişki Düzeyi) KATKI DÜZEYİ*
0 1 2 3 4 5
1 PÇ8. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. X
Öğrenme Yetkinliği
S.No PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (İlişki Düzeyi) KATKI DÜZEYİ*
0 1 2 3 4 5
1 PÇ9. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; Gıda Mühendisliği uygulamalarında Kullanılan standartlar hakkında bilgi. X
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
S.No PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (İlişki Düzeyi) KATKI DÜZEYİ*
0 1 2 3 4 5
1 PÇ10. Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürebilir kalkınma hakkında bilgi. X
Alana Özgü Yetkinlik
S.No PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (İlişki Düzeyi) KATKI DÜZEYİ*
0 1 2 3 4 5
1 PÇ11. Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. X
*Katkı Düzeyi (0-5): 0-Yok, 1- Çok Az, 2- Az, 3- Orta, 4- Yüksek, 5- Çok Yüksek

S.No
Dersin Öğrenme Çıktıları
Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.
PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (İlişki Düzeyi)
1 Vitamin, mineraller, enzimlerin yapısı hakkında fikir edinir. 1 (5)
2 Birincil üretim, proses ve çevresel koşullar kaynaklı gıdalarda bulunan ağır metaller, mikotoksinler vb gıda kontaminatlar hakkında fikir sahibi olur1 (5)
3 Birincil üretimde kullanılan pestisit ve veteriner ilaçlarının özellikleri, etki mekanizmaları , analiz yöntemleri ve mevzuata uygunluğunun kontrol edilmesi ile ilgili bilgi sahibi olur1 (5)
4 Katkı maddelerinin gıdaların özelliklerini düzeltmek ve değiştirmek amacıyla gıda endüstrisinde kullanım alanları hakkında fikir sahibi olur. 1 (5)
5 Laboratuvar uygulamaları yapabilir.7 (5)

Ölçme ve Değerlendirme
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirilmesi Etkinlik
Sayısı
Katkı Yüzdesi
Ara Sınav 1 % 60
Bilg.Des. Sunum 0 -
Kısa Sınav 0 -
Rapor Sunma 10 % 40
Ödev Değerlendirme 0 -
Sözlü Değerlendirme 0 -
Tez Sunma 0 -
Belge Sunma 0 -
Uzman Değerlendirmesi 0 -
Kurul Sınavı 0 -
Uygulama Sınavı 0 -
Yıl Sonu Final Sınavı 0 -
Staj Sınavı 0 -
Proje Değerlendirme 0 -
TOPLAM 11 %100
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Başarısının Toplam Başarı Notuna Katkısı 11 %60
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarısının Toplam Başarı Notuna Katkısı 1 %40
TOPLAM 12 %100


DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ
Öğrenme - Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme - Öğretme Etkinlikleri Etkinlik
(Hafta Sayısı)
Süresi
(Saat)
Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalş. / Ödevi 0 0 0
Laboratuar 14 2 28
Okuma 0 0 0
Ödev 2 4 8
Proje Hazırlama 2 3 6
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 2 4 8
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Öğrenme - Öğretme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 120
Ölçme - Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü
Ölçme - Değerlendirme Etkinlikleri Etkinlik
(Sayısı)
Süresi
(Saat)
Toplam İş Yükü
Final Sınavı 1 2 2
Final Sınavı Hazırlığı 3 1 3
Ara Sınav 1 2 2
Ara Sınav Hazırlığı 4 1 4
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
Toplam Ölçme - Değerlendirme Etkinlikleri Toplam İş Yükü - - 11
Genel Toplam - - 131
Toplam İş Yükü / 25.5 5.1
Dersin AKTS (ECTS) Kredisi 5.0

EBS : İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi İstanbul Aydın Üniversitesi AKTS Bilgi Paketi AKTS Bilgi Paketi ECTS Information Package Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS/ECTS), Avrupa Yükseköğretim Alanı (Bologna Süreci) hedeflerini destekleyen iş yükü ve öğrenme çıktılarına dayalı öğrenci/öğrenme merkezli öğretme ve öğrenme yaklaşımı çerçevesinde yükseköğretimde uluslarası saydamlığı arttırmak ve öğrenci hareketliliği ile öğrencilerin yurtdışında gördükleri öğrenimleri kendi ülkelerinde tanınmasını kolaylaştırmak amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından 1989 yılında Erasmus Programı (günümüzde Yaşam Boyu Öğrenme Programı) kapsamında geliştirilmiş ve Avrupa ülkeleri tarafından yaygın olarak kabul görmüş bir kredi sistemidir. AKTS, aynı zamanda, yükseköğretim kurumlarına, öğretim programları ve ders içeriklerinin iş yüküne bağlı olarak kolay anlaşılabilir bir yapıda tasarlanması, uygulanması, gözden geçirilmesi, iyileştirilmesi ve bu sayede yükseköğretim programlarının kalitesinin geliştirilmesine ve kalite güvencesine önemli katkı sağlayan bir sistematik yaklaşım sunmaktadır. ETIS : İstanbul Aydın University Education & Training System Istanbul Aydin University ECTS Information Package ECTS Information Package European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) which was introduced by the European Council in 1989, within the framework of Erasmus, now part of the Life Long Learning Programme, is a student-centered credit system based on the student workload required to achieve the objectives of a programme specified in terms of learning outcomes and competences to be acquired. The implementation of ECTS has, since its introduction, has been found wide acceptance in the higher education systems across the European Countries and become a credit system and an indispensable tool supporting major aims of the Bologna Process and, thus, of European Higher Education Area as it makes teaching and learning in higher education more transparent across Europe and facilitates the recognition of all studies. The system allows for the transfer of learning experiences between different institutions, greater student mobility and more flexible routes to gain degrees. It also offers a systematic approach to curriculum design as well as quality assessment and improvement and, thus, quality assurance.