Türkçe

80020 GIDA TEKNOLOJİSİ -
DÜZEYİ: Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
  Programın yukarıda belirtilen amaç ve hedefleri doğrultusunda programı başarı ile tamamlayan öğrenci aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve yetkinlikleri gösterir.

PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI
BİLGİ
Kuramsal ve/veya olgusal bilgi sınıflandırmasına göre düzenlenmiştir. Başarı Yüzdesi
1 Matematik, kimya ve gıda teknolojisi ile ilgili konularda yeterli altyapıya sahip olarak bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri problem çözmek için kullanabilir. %83.25
2 Gıdalardaki besin değerleri, ürün bileşimleri ve katkı maddeleri hakkında gerekli bilgiye sahip olarak öğrendiklerini çalışma ortamına aktarabilirler. %85.50
3 Gıda mikrobiyolojisi ve gıda kimyası bilgisi ile mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri deneysel araştırmalarla yorumlayabilir ve bir gıdanın insan sağlığı açısından risk oluşturup oluşturmadığını tespit edebilir. %84.50
4 Gıda işleme, üretim ve laboratuvar çalışmalarının yürütümü ile ilgili mevzuat bilgisi doğrultusunda risk yönetimi becerisine sahip olabilirler. %85.00
5 Gıda işleme, üretim, depolama ve satış yöntemleri ile hijyen ve sanitasyon koşulları hakkında bilgi sahibi olurlar. %85.50
6 Çalışma ortamındaki iş sağlığı ve güvenliği şartlarının yeterli ölçüde uygulanmasını sağlayabilirler. %85.50
7 Uygun metot seçimi yapabilecek düzeyde gıda işletme ve laboratuvar çalışma tekniklerindeki güncel gelişmeleri, bilişim teknolojilerini kullanarak takip edebilir ve Ar-ge çalışmalarını yürütebilirler. %85.00
BECERİLER
Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır. Başarı Yüzdesi
1 Gıda bilimi ile ilgili deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi %85.00
2 Çok disiplinli alanlarda bireysel çalışabilmenin yanı sıra takım içerisinde de etkin çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüveni, %85.25
3 Gıda bilimi ile ilgili bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi, %86.00
KİŞİSEL VE MESLEKİ YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Başarı Yüzdesi
1 Sağlıklı ve güvenilir üretimin sürekliliğini sağlayabilecek düzeyde bilgiye sahip olup, laboratuvar ve kalite kontrol çalışmalarında aktif rol alabilir. %85.00
2 Gıda endüstrisinde üretimin çeşitli kademelerinde sorumluluk alabilir. %85.25
3 Gıda sektöründeki laboratuvarlarda gerekli cihazları tanır ve kullanır. %85.50
4 Gıda endüstrisinde verilen bir görevi edindiği temel bilgileri kullanarak bağımsız olarak yürütür. %85.50
Öğrenme Yetkinliği Başarı Yüzdesi
1 Yaşam boyu öğrenme kültürüne sahip olur. %86.00
2 Gıda alanı ile ilgili eğitim, seminer, fuar v.b. etkinliklere katılır. %85.75
3 Mesleki gelişimi için gündemi takip edebilme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyebilme yetkinliğine sahip olur. %86.50
4 Kendini sürekli yenileme becerisi kazanır. %85.25
İletişim ve Sosyal Yetkinlik Başarı Yüzdesi
1 Bilişim teknolojisini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar (sözlü ve yazılı olarak) hazırlar. %86.00
2 Meslek etiği ve sorumluluk bilinci kazanır. %86.00
3 Güncel araştırma literatürünü kullanarak gıda bilimi ile ilgili proje hazırlayıp uygulamaya katılabilir. %85.50
4 Sosyal sorumluluk projeleri hazırlayabilir. %86.75
5 Gıda bilimi ile ilgili literatürü takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek yabancı dil bilgisine sahip olur. %86.75
6 Alanı ile ilgili fuarları ve mesleki gelişmeleri takip eder. %85.50
Alana Özgü Yetkinlik Başarı Yüzdesi
1 Gıda alanında yürütülen çalışmaların mevzuat ile uyumlaştırılması yetkinliğine sahip olur. %85.50
2 Gıda sektöründe sağlıklı çalışma ortamının oluşturulabilmesi için hijyen ve sanitasyon eğitimlerini planlayarak uygulayabilirler. %86.00
3 Çalışma alanlarında kritik kontrol noktalarına yönelik önlemler alabilirler. %85.00
4 Sektöre yönelik kalite güvencesi ile çalışmaların yürütümünü destekler ve dokümantasyon takibi yapabilirler. %85.50
EBS : İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi İstanbul Aydın Üniversitesi AKTS Bilgi Paketi AKTS Bilgi Paketi ECTS Information Package Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS/ECTS), Avrupa Yükseköğretim Alanı (Bologna Süreci) hedeflerini destekleyen iş yükü ve öğrenme çıktılarına dayalı öğrenci/öğrenme merkezli öğretme ve öğrenme yaklaşımı çerçevesinde yükseköğretimde uluslarası saydamlığı arttırmak ve öğrenci hareketliliği ile öğrencilerin yurtdışında gördükleri öğrenimleri kendi ülkelerinde tanınmasını kolaylaştırmak amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından 1989 yılında Erasmus Programı (günümüzde Yaşam Boyu Öğrenme Programı) kapsamında geliştirilmiş ve Avrupa ülkeleri tarafından yaygın olarak kabul görmüş bir kredi sistemidir. AKTS, aynı zamanda, yükseköğretim kurumlarına, öğretim programları ve ders içeriklerinin iş yüküne bağlı olarak kolay anlaşılabilir bir yapıda tasarlanması, uygulanması, gözden geçirilmesi, iyileştirilmesi ve bu sayede yükseköğretim programlarının kalitesinin geliştirilmesine ve kalite güvencesine önemli katkı sağlayan bir sistematik yaklaşım sunmaktadır. ETIS : İstanbul Aydın University Education & Training System Istanbul Aydin University ECTS Information Package ECTS Information Package European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) which was introduced by the European Council in 1989, within the framework of Erasmus, now part of the Life Long Learning Programme, is a student-centered credit system based on the student workload required to achieve the objectives of a programme specified in terms of learning outcomes and competences to be acquired. The implementation of ECTS has, since its introduction, has been found wide acceptance in the higher education systems across the European Countries and become a credit system and an indispensable tool supporting major aims of the Bologna Process and, thus, of European Higher Education Area as it makes teaching and learning in higher education more transparent across Europe and facilitates the recognition of all studies. The system allows for the transfer of learning experiences between different institutions, greater student mobility and more flexible routes to gain degrees. It also offers a systematic approach to curriculum design as well as quality assessment and improvement and, thus, quality assurance.