English

FACULTY OF ENGINEERING-FOOD ENGINEERING

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY
FACULTY OF ENGINEERING-FOOD ENGINEERING
SINIF: 1 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
FIZ107FİZİK-I
PHYSICS -I
Z223.06.04Fizik ve ölçme, vektörler, bir ve iki boyutu hareketler, hareket kanunları, çembersel hareket ve dinamik yasalarının uygulamaları, iş ve enerji, enerjinin korunumu, lineer momentum ve çarpışma, dönme hareketi, açısal momentum, denge, evrensel gravitasyon.Physics and measurements. Vectors; motion in one and two dimensions; the laws of motion; circular motion and other applications of Newton's Laws; work and energy; conservation of energy; linear momentum and collisions; rotational motion; angular momentum; equilibrium; gravitation.
GDM121GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
INTRODUCTION TO FOOD ENGINEERING
Z202.03.02Bilim ve Mühendislik, Eğitim., Gelecekteki ihtiyaçlar ve Gıda Mühendisliği Kariyeri, Mühendislik etiği Gıda Mühendisliğinde Biyolojik Bilimlerin, Gıda Kimyasının, Kalite Kontrolün Öneminin Açıklanması. Gıda İşleme Prosesleri ve Teknolojileri.Science and Engineering, Education., Future needs and Food Engineering Career, Engineering ethics. Explaining the Importance of Biological Sciences, Food Chemistry, Quality Control in Food Engineering. Food Processing Processes and Technologies.
ING109İNGİLİZCE-I
ENGLISH-I
Z202.02.02Bu ders, üniversite öğrencilerinin kendi alanlarında yürüttükleri her türlü akademik faaliyette okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerini belirli bir etkinlikte kullanabilmelerini sağlayacak biçimde tasarlanmıştır.This course is designed to provide the students with effective skills for reading, writing, listening and speaking on their major using related terminology.
KIM107GENEL KİMYA
GENERAL CHEMISTRY
Z223.05.04Maddenin özellikleri ve ölçümü. Atomlar ve atom kuramı. Kimyasal bileşikler. Kimyasal tepkimeler. Gazların özellikleri ve gaz kanunları. Termokimya, Periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri. Kimyasal bağlar I; temel kavramlar. Kimyasal bağlar II; bağ kuramları. Sıvılar, katılar ve moleküller arası kuvvetler.Matter-its properties and measurements. Atoms and the atomic theory. Chemical compounds. Chemical reactions. Gases and gas theories. Thermochemistry. The peryodic table and some atomic properties. Chemical bonding I; basic concepts. Chemical bonding II; bonding theories. Liquid,solid and intermoleculelar forces.
MAK107BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM-I
COMPUTER AIDED TECNICAL DRAWING-I
Z223.05.04Parçaların görünüşünü çıkarma, ölçülendirme, tolerans ve yüzey işleme işaretlerinin öğretilmesi ve perspektif olarak parçaların tanıtımı ve bilgisayada katı modelleme ile çizim yapımıTeaching the appearance of parts, dimensioning, tolerance and surface treatment marks, introducing the parts in perspective and making drawings with solid modeling on the computer.
MAT151MATEMATİK-I
MATHEMATICS-I
Z404.07.04Temel kavramlar, kümeler, sayı kümeleri, tümevarım, dik koordinat sistemi, bağıntı, ters bağıntı, fonksiyonlar ve çeşitleri, özel tanımlı fonksiyonlar, trigonometrik ve ters trigonometrik, üstel ve logaritma fonksiyonları, tek değişkenli fonksiyonların limiti, limitin özellikleri, tek değişkenli fonksiyonların sürekliliği, süreklilik özellikleri, sonsuzda limit, tek değişkenli fonksiyonların türevi, türevin geometrik ve fiziksel anlamı, türev alma kuralları, türevle ilgili teoremler, zincir kuralı, trigonometrik, üstel ve logaritma fonksiyonlarının türevleri, özel tanımlı fonksiyonların türevleri, parametrik ve kapalı fonksiyonların, yüksek mertebeden türevler, Rolle, ortalama değer ve Cauchy teoremleri, L’Hospital kuralı, belirsizlik halleri, Newton yöntemi, türevin uygulamaları, birinci türev testi, ekstremum değerleri, konkavlık ve ikinci türev testi, asimptotlar ve eğri çizimleri, uygulamalı optimizasyon problemleri, konikler, kuadratik denklemler, kutupsal koordinatlar.Fundamental conceptions of mathematical analysis, sets and number sets, induction, rectangular coordinate system, relation, inverse relation, functions, types of functions, special defined functions, trigonometric and inverse trigonometric, exponential ve logarithmic functions, limit of single-valued functions, properties of limit, continuity of single-valued functions, properties of continuous functions, limits at infinity, derivative of single-valued functions, geometric and physical meaning of the derivative, theorems on derivatives ,rules of derivative, chain rule, derivatives of trigonometric and inverse trigonometric, exponential, logarithmic and special defined functions implicit differentiation, higher order derivatives, Rolle’s Theorem, Mean Value Theorem, Cauchy’s Theorem, L’Hospital ‘s Rule, indeterminate forms, Newton’s Method, applications of derivative, the first derivative test, extreme values, concavity, the second derivative test, asymptotes, curve sketching, applied optimization problems, conic sections and quadratic equations, polar coordinates.
TUR101TÜRK DİLİ-I
TURKISH LANGUAGE-I
Z202.02.02Bildirim, Dil ve Dilin Özellikleri; Dil-Düşünce İlişkisi; Dilin Gücü; Ana Dili-Yerel Dil-Millet Dili-Devlet Dili- Eğitim Dili-Kültür Dili- Uluslar arası Dil; Dil-Kültür İlişkisi; Medeniyet; Dilekçe Yazımı; Dil Aileleri-Dil Grupları -Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri; Türk Dilinin Tarihî Dönemleri ve Gelişmesi; Dil Bilgisi ve Bölümleri; Sözcük Çeşitleri-Kök-Ek; Cümle ve Cümlenin Öğeleri; Yazım Kuralları ve Uygulaması; Noktalama İşaretleri ve Kullanımıyla İlgili UygulamalarDefinition and characteristics of language. Relationship between language and thought. Relationship between language and culture. Concepts of mother language, cultural language, international language. Writing a letter of application. Languages of the world. The place of the Turkish language among world languages. Historical development of Turkish language. Phonological, morphological, semantic and syntactic structure of Turkish languge.. Types of clauses. Spelling rules. Punctuation marks.
SINIF: 1 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
BIL126BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA
COMPUTER PROGRAMMING
Z223.03.04Bilgisayar bilimlerinin temel konularıBasic topics of computer science
FIZ108FİZİK-II
PHYSICS -II
Z223.06.04Elektrik ve Manyetizma Konuları: Elektrik yük ve madde, Coulomb yasası, elektrik alan, yüklü taneciklerin elektrik alanda hareketleri. Gauss's yasası, elektrik akı ve Gauss yasası, Gauss yasasının uygulamaları. Elektrik potansiyel, elektrik potansiyel enerji. Nokta yüklerin ve yük dağılımlarının elektrik alanları. Kondansatörler ve dielektrik. Kondansatörlerde depo edilen enerji. Akım ve direnç, elektrik güç ve ilgili kavramlar. Doğru akım devreleri, electromotiv kuvvet, Kirchhoff kuralları ve uygulamalar. Manyetik alan, tanımı ve özellikleri, manyetik alanın yüklere ve akımlara etki ettiği kuvvetler, manyetik alanın uygulamaları. Manyetik alanın kaynağı, Biot-Sawart ve amper yasaları. Faraday yasası, Lenz yasası, indüklenmiş elektrik alan, üreteçler motorlar. İndüksüyon, ikili ve kendine indüksüyon, RL devreleri, manyetik alanda enerji.Topics in Electricity and Magnetism: Electric charges and matter, Coulomb's law, electric fields, electric field calculations, motion of a charged particle in electric field. Gauss's law, electric flux and Gauss's law, applications of Gauss's law. Electric potential and electric potential difference, electric potential energy, electric potential due to point charges and charge distributions. Capacitance and dielectrics, definition and calculations of capacitances, energy stored in capacitors, capacitors with dielectrics. Current and resistance, electric current, resistance, electrical conduction. Direct-current circuits, electromotive force, Kirchhoff's rules, applications. Magnetic fields, definition and properties of Magnetic fields. Magnetic forces on charges and currents, applications of magnetic fields. Sources of magnetic fields, the Biot-Sawart Law, Ampere's law. Faraday's law, Lenz's law, induced electric fields, generators and motors. Inductance, mutual and self inductance, RL circuits, energy in magnetic fields.
GDM112ANALİTİK KİMYA
ANALYTICAL CHEMISTRY
Z223.05.04Analitik Kimya' ya giriş, temel kavramların (ölçü birimleri, çözeltiler ve konsantrasyon terimlerinin) gözden geçirilmesi, gravimetrik ve volumetrik yöntemler, sulu çözeltiler (kimyasal denge stokiyometri), sulu çözeltiler pH hesaplamalarıIntroduction to Analytical Chemistry, review of basic concepts (measurement units, solutions and concentration terms), gravimetric and volumetric methods, aqueous solutions (chemical equilibrium stoichiometry), pH calculations of aqueous solutions.
GDM118ORGANİK KİMYA
ORGANIC CHEMISTRY
Z223.05.04Giriş, fonksiyonel gruplar ve tanımlamaları. Alkanlar, sikloalkanlar, alkenler, stereo kimya , organik halojen bileşikleri, alkoller, fenoller ve tiyoller, eterler, aldehitler, ketonlar ve aromatiklerIntroduction, functional groups and their definitions. Alkanes, cycloalkanes, alkenes, stereochemistry, organic halogen compounds, alcohols, phenols and thiols, ethers, aldehydes, ketones and aromatics
ING110İNGİLİZCE-II
ENGLISH-II
Z202.02.02Nasıl etkin öğrenilir, kolay ve etkili öğrenme için nasıl stratejiler geliştirilir. Daha iyi eğitim ya da sınav stratejileri için geliştirilmiş bellek teknikleri. Dersin içeriği, akademik dil becerilerini öğretmek için, mesleğin çeşitli alanlarında ve onların çalışmaları ile ilgili sıklıkla kullanılan Mesleki İngilizce'nin dil yapılarını ve fonksiyonlarını kapsayan uygun bir ortamı kapsamaktadır.How to learn effectively, how to develop strategies for easy and effective learning. Techniques for improved memory to better studying or test-taking strategies. The content of the course, which provides an appropriate context to teach academic language skills, covers professional English various fields of profession frequently used language structures and functions relevant to their studies.
MAT161MATEMATİK-II
MATHEMATICS-II
Z404.07.04Alan kavramı, sonlu toplam ile hesaplama, sigma gösterimi, sonlu toplam limiti,belirli integral. Analizin ve İntegral Hesabının Temel Teoremleri, kismi integrasyon ve değişken değiştirme yöntemleri, sayısal integral yöntemleri,hiperbolik ve ters hiperbolik fonksiyonlar, integral alma teknikleri, alan, yay uzunluğu,dönel yüzeyin alanı ve hacim hesapları,moment ve ağırlık merkezinin bulunması, Pappus teoremleri, kutupsal koordinatlarda alan ve yay uzunluğu, has olmayan integraller, diziler, sonsuz seriler, geometrik seriler, harmonik ve alterne seriler için yakınsaklık testleri, mutlak yakınsaklık ve şartlı yakınsaklık, kuvvet serilerinin türevi ve integrasyonu, kuvvet serilerinin yakınsaklığı Taylor ve Maclaurin Serileri, Fourier Serileri. Vektörler, skaler ve vektörel çarpım, uzayda doğru ve düzlem denklemleri, silindirler ve kuadrik yüzeyler,vektör değerli fonksiyonların limiti, sürekliliği ve integrali.Concept of area, estimating with finite sums, sigma notation and limits of finite sums, definite integral, The Fundamental Theorems of Calculus and Integral,integration by parts,substitution rule, indefinite integrals, numerical integration , hyperbolic and inverse hyperbolic functions, techniques of integration, area, lengths of plane curves, volumes of a solid of revolution, areas of surfaces of revolution, moments and centers of mass, moments of inertia, Pappus theorems, areas and lengths in polar coordinates. improper integrals, sequences, infinite series, tests of convergence for arithmetic,geometric,harmonic, alternating series ,absolutly convergent, conditionaly convergent,derivation and interal of power series,convergence of power series, Taylor and Maclaurin Series, Fourier Series,vectors, dot Product, cross product, lines and planes in space, cylinders and quadric surfaces, vector-valued functions, limits and continuity and integrals of vector-valued functions.
TUR102TÜRK DİLİ-II
TURKISH LANGUAGE-II
Z202.02.02Cümle Çeşitleri; Anlatım Bozuklukları; Paragraf; Anlatım Biçimleri; Yazılı Anlatım Türleri; Sözlü Anlatım Türleri; Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretlericlause types, narrative errors, proverb and idioms, syntactic errors, subordinative errors, paragraph, narrative types, oral narratives, punctuation marks, speling rules
SINIF: 2 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
ATA101ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I
ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY-I
Z202.02.02Kavramlar, tanımlar, ders yöntemleri ve kaynakların tanımı, Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi, Osmanlı Devleti’nin Dağılışı (XIX. Yüzyıl), Tanzimat ve Islahat Fermanı, I. ve II. Meşrutiyet, Trablusgarp ve Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Antlaşması, Wilson İlkeleri, Paris Konferansı, M. Kemal’in Samsun’a Çıkışı ve Anadolu’daki Durum, Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Mebusan Meclisinin Açılışı, TBMM’nin Kuruluşu ve İç İsyanlar, Teşkilat-ı Esasi Kanunu, Düzenli Ordunun Kuruluşu, I. İnönü, II. İnönü, Kütahya-Eskişehir, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasındaki antlaşmalar, Lozan Antlaşması, Saltanatın KaldırılmasıIntroduction, Fall of the Ottoman Empire, Tanzimat and Islahat Eras, Tripoli and Balkan Wars, World War I, The Armistice of Moudros, the Occupation of Anatolia and the National Reactions, The Birth of the Turkish Revolution, Turkish War of Independence, The Armistice of Mudanya, The Treaty of Lausanne
GDM211GIDA KİMYASI-I
FOOD CHEMISTRY-I
Z223.05.04Gıdaların bileşiminde bulunan su, karbonhidratlar, lipitler, proteinler ve laboratuvar metodlarını ayrıntılı olarak kapsamaktadır.It covers in detail the water, carbohydrates, lipids, proteins and laboratory methods found in the composition of foods.
GDM215STOKİYOMETRİ
STOICHIOMETRY
Z303.05.03Birim ve boyut sistemleri. Kimyasal reaksiyon içeren ve içermeyen işlemler için madde dengeleri.Gazlar ve buharlar, doygunluk ve nem. Enerji dengesi, fiziksel ve kimyasal ısı etkileri, yakıtların yanma hesaplamaları buhar tablolarının kullanımı, psikometri. Aynı zamanda yapılan madde ve enerji dengeleri. Proses akış diyagramları ve kütle denkliğiUnit and dimension systems. Matter balances for processes with and without chemical reactions. Gases and vapors, saturation and humidity. Energy balance, physical and chemical heat effects, fuel combustion calculations, use of steam tables, psychometrics. At the same time, matter and energy balances are made. Process flow diagrams and mass balance
GDM219AKIŞKANLAR MEKANİĞİ
FLUID MECHANICS
Z303.05.03Akış ile ilgili temel kavramları, akışkanlar statiği, akışkanlar dinamiği, korunum denklemleri, akış türleri, akışkanları ölçme teknikleri konularını kapsar.It covers the basic concepts of flow, fluid statics, fluid dynamics, conservation equations, flow types, fluid measurement techniques.
GDM253TEKNİK İNGİLİZCE
TECHNICAL ENGLISH
Z303.03.03Nasıl etkin öğrenilir, kolay ve etkili öğrenme için nasıl stratejiler geliştirilir. Daha iyi eğitim ya da sınav stratejileri için geliştirilmiş bellek teknikleri. Dersin içeriği, akademik dil becerilerini öğretmek için, mesleğin çeşitli alanlarında ve onların çalışmaları ile ilgili sıklıkla kullanılan Mesleki İngilizce'nin dil yapılarını ve fonksiyonlarını kapsayan uygun bir ortamı kapsamaktadır.How to learn effectively, how to develop strategies for easy and effective learning. Improved memory techniques for better studying or exam strategies. The content of the course covers a suitable environment for teaching academic language skills, covering the language structures and functions of Professional English, which are frequently used in various fields of the profession and their work.
MAT247DİFERANSİYEL DENKLEMLER
DIFFERANTIAL EQUATIONS
Z404.05.04Diferensiyel denklem ve ilgili temel kavramlar, başlangıç ve sınır değer problemleri ,varlık ve teklik teoremleri, değişkenlere ayrılabilen ve homogen diferensiyel denklemler, P ve Q nün lineer olması hali, tam diferensiyel denklemler , İntegral çarpanı kavramı ve denklemlerin integral çarpanının bulunması ,lineer, Bernoulli ve Riccati diferensiyel denklemleri, denklem sistemleri,değişken değiştirme,grafik yöntemler,dik ve eğik yörüngeler, Birinci basamaktan ve yüksek dereceden diferensiyel denklemler, Lagrange ve Clairaut denklemleri, aykırı çözümler, zarflar, n yinci basamaktan sabit katsayılı lineer denklemler, belirsiz katsayılar yöntemi, kısa yöntemler, parametrelerin değişimi yöntemi, Euler denklemi diferensiyel denklemi, Değişen katsayılı lineer diferensiyel denklemler,Laplace Dönüşümleri, Laplace Dönüşümü ile Çözümler.Differential equations and related basic concepts, initial and boundary value problems, existence and uniqueness theorems, separable and homogeneous differential equations, the linearity of P and Q, complete differential equations, the concept of integral factor and finding the integral factor of equations, linear, Bernoulli and Riccati differential equations, systems of equations, changing variables, graphical methods, steep and inclined orbits, first-order and higher-order differential equations, Lagrange and Clairaut equations, paradoxical solutions, envelopes, nth-order linear equations with constant coefficients, method of indefinite coefficients, short methods , parameter variation method, Euler equation differential equation, linear differential equations with varying coefficients, Laplace Transforms, Solutions with Laplace Transform.
MAT255OLASILIK VE İSTATİSTİK
PROBABILITY AND STATISTICS
Z223.05.04Rasgele deney, Örnek uzayı olay,Olasılık fonksiyonu, Olasılık hesapları, Koşullu olasılık, rasgele değişken, rasgele değişkenlerin fonksiyonları,Random experiment, Sample space event, Probability function, Probability calculations, Conditional probability, random variable, functions of random variables,
SINIF: 2 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
ATA102ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II
ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY-II
Z202.02.02Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, İktisâdi Alanda Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Atatürk İlkeleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye, 1950 -1960 Yılları Arası TürkiyePolitical Reforms, Legal Reforms, Educational and Cultural Reforms, Economic Reforms, Social Reforms, Atatürk’s Principles, Atatürk’s Foreign Policy, Turkey in the World War II, Turkey Between 1950- 1960.
GDM214GIDA KİMYASI-II
FOOD CHEMISTRY-II
Z223.05.04Vitaminler, mineraller, enzimler, birincil üretim, proses ve çevresel şartlar kaynaklı gıda kontaminantları, ağır metaller, pestisitler, gıda katkı maddeleri, mikotoksinler ve doğal toksinler ını kapsarIt includes vitamins, minerals, enzymes, food contaminants originating from primary production, processing and environmental conditions, heavy metals, pesticides, food additives, mycotoxins and natural toxins.
GDM224TERMODİNAMİK
THERMODYNAMICS
Z303.05.03Termodinamiğin temel prensipleri, Saf maddelerin özellikleri, Saf maddelerin termodinamik tablo ve diagramları, termodinamiğin birinci kanununun kapalı ve açık sistemlere uygulanması, termodinamiğin ikinci kanunu, entropi, güç çevrimleri, soğutma çevrimleri.Basic principles of thermodynamics, properties of pure substances, thermodynamic tables and diagrams of pure substances, application of the first law of thermodynamics to closed and open systems, second law of thermodynamics, entropy, power cycles, cooling cycles.
GDM228ENSTRUMENTAL ANALİZ
INSTRUMENTAL ANALYSIS
Z223.05.04Spektroskopik metodlar, Elekrokimyasal metodlar,Kromatografik metodlar, Thermal analiz metodları, Gaz kromotografisi metodları, HPLC metodlarının anlatımı ve bu metodların Laboratuvar deneyleri ile desteklenmesi.Explanation of spectroscopic methods, electrochemical methods, chromatographic methods, thermal analysis methods, gas chromatography methods, HPLC methods and supporting these methods with laboratory experiments.
GDM232GENEL MİKROBİYOLOJİ
GENERAL MICROBIOLOGY
Z223.05.04Mikrobiyolojiye giriş, terminoloji, sınıflandırma, mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, mikrobiyal metabolizma, mikrobiyal üreme, mikroorganizmaların kontrolü, bağışıklık, genetik yapı ve mutasyon.Introduction to microbiology, terminology, classification, general characteristics of microorganism groups and the importance of these microorganism groups in terms of food microbiology, microbial metabolism, microbial reproduction, control of microorganisms, immunity, genetic structure and mutation.
GDM236GIDALARDA DUYUSAL ANALİZ
SENSORY ANALYSIS IN FOODS
Z223.05.04Giriş ve genel bigiler; Gıda kalite kontrolu;Gıda kalite karakteristikleri;Gıdalarda duyusal özellikleri;Tat, lezzet, aroma;Duyusal testlere hazırlık-Panel lideri;Panel odaların özelliği;Farklılık testleri, Tek örnekli değerlendirme;Tanımlama (kalite-kantite) testleri;Robinson testi, et ürünlerde duyusal analizler;Süt ürünlerde organoleptic analizler;Un ve unlu ürünlerde duyusal analizler;Alkollü içeceklerde duyusal analizlerEvaluation of Various Foods in Terms of Colour, Taste, Odor and Texture, Evaluation Methods and Factors Effective in Sensory Evaluation.
BSE388KADIN VE EGZERSİZ
WOMEN AND EXERCISE
G303.03.03Kadının anatomik, fizyolojik, psikolojik özellikleri ve farklılıkları Kadının özel dönemleri (adet, hamilelik, menopoz ve egzersiz) Kuvvet, esneklik,Anatomical, physiological, psychological characteristics and differences of women Special periods of the woman (menstruation, pregnancy, menopause and exercise) Strength, flexibility, anaerobic power, aerobic capacity, fat mass, etc. Important points in women's training due to differences such as pregnancy exercises, exercises that can be done before, during and after pregnancy.
DRO201KONUŞMA TEKNİKLERİ
SPEAKING TECHNIQUES
G303.03.03Ses nefes ve fonetik teknikleri ile türkçe metinleri okuma ve konuşma egzersizlerini içerir.The course includes reading turkish text and speaking exercises with voice, breath and phonetic technics
EFU417AKRAN REHBERLİĞİ
PEER GUIDANCE
G202.03.02
EFU491RİTİM DANS VE ORFF EĞİTİMİ
RHYTHM DANCE AND ORFF TRAINING
G202.03.02Ritim ve dans kavramlarının bireylere yönelik etkinlikler ve oyunlarla birleştirilmesi amacıyla teknik dans, ritim, beden perküsyonu, kareografi kavramlarının öğretilmesi. Beden perküsyonu çalışılması ve kullanılarak yaratıcı dans çalışmaları yapılması. Öğretim sürecine dahil edilen Orff yöntemi ile yaratıcı ritim doğaçlamaları yapılması.Activities for the demonstration of rhythm and dance and to show the understanding of technical dance, rhythm, body pergeography of an art. Working and thinking in the body period, planning studies. Making creative improvisations with the Orff method that can be applied in teaching.
EFU493BİLGİSAYAR OYUNU İLE EĞİTİM
EDUCATION WITH COMPUTER GAMES
G202.03.02Bilgisayar oyunlarına ilişkin kavramlar, bilgisayar oyunları ve eğitim, örnek bilgisayar oyunlarının incelenmesi, bilgisayar oyunlarının değerlendirilmesi, bilgisayar oyunları geliştirmeye giriş.Concepts of computer games, computer games and education, examination of sample computer games, evaluation of computer games, introduction to developing computer games.
EFU494ÇOKLU ORTAM TASARİMİ VE ÜRETİMİ
MULTIMEDIA DESIGN AND PRODUCTION
G202.03.02
EFU496ÖĞRETİMDE TEKNOLOJİK UYGULAMALAR
APPLICATIONS IN INSTRUCTIONAL TECHNOLOGY
G202.03.02
GRA202MODERNLEŞME VE SANAT
MODERNISATION AND THE ARTS
G303.03.03Modernleşme kuramları incelenecek; sanat, toplum ve politika ilişkisi tarihsel olarak değerlendirilecektir.Modernization theories will be analysed.
GRA203HERKES İÇİN TASARIM
DESIGN FOR EVERYBODY
G303.03.03Tasarım için gerekli teorik (renk, tasarım ilkeleri,) ve çözüm (bilgisayar programları ile üretim, fotograf, deneysel tasarım, vb.) yöntemlerinden oluşur.It consists of the theoretical (color, design principles, gestalt theory) and solution methods (photogroaphy, collage, experimental design, etc.) required for design.
GZC201FOTOĞRAFA GİRİŞ
INTRODUCTION TO PHOTOGRAPHY
G303.03.03Göz, ışık, optik ve kamera ilişkilerini algılar. Kameranın profesyonel çalışma fonksiyonlarını ve kamera ile görsel estetik bilgilerini bütünleştirir. Media üzerinde etkili kullanılabilir.Relationship between eye, optics and light; functions of camera.
HUK3017İNSAN HAKLARI (AİHM VE İÇTİHATLARI)
HUMAN RIGHTS (ECHR AND CASE LAW)
G202.03.02
HUK492TÜKETİCİ HUKUKU
CONSUMER LAW
G202.03.02
ISL330KARİYER PLANLAMA
KARİYER PLANLAMA
G202.03.02
MFY419FİNANSAL OKURYAZARLIK
FİNANCİAL LİTERACY
G202.03.02Ders içeriği temel teorik bilgileri ve bu bilgilerin uygulamada karşılığı olan konular ve finansal işlemler dikkate alınarak oluşturulmuştur. Bu amaçla finansal ve bankacılık işlemleri üzerinden örnekler kapsama dahil edilmiştir.
MTF405AVRUPA SARAY BAHÇELERİ
EUROPEAN PALACE GARDENZ
G202.03.02
PSI357TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
TECHNOLOGY ADDICTION
G303.03.03
SOS449SOSYOLOJİ
SOCIOLOGY
G202.03.02
SOS457BARIŞ ÇALIŞMALARINDA ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
CONTEMPOARY APPROACHES IN PEACE STUDIES
G202.03.02
THP203DİJİTAL HABERCİLİK
DIGITAL COMMUNICATION
G303.03.03Bu derste öğrencilere yeni medya kavramının ne olduğu, web gazeteciliği, sosyal medya gazeteciliği, veri gazeteciliği ve yurttaş gazeteciliği kavramlarının medyada kendini nasıl ifade ettiği bilgisi verilecektir.The news which is made from Facebook, Twitter, Instagram and mobile phones will be taugh
SINIF: 3 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
GDM323GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLER-I
UNIT OPERATIONS IN FOOD ENGINEERING-I
Z303.05.03Isıl sterilizasyon ve mikroorganizma ilişkileri, Fo ve Do değerleri, Isısal işlem sonrası bozulmalar, gıdaların soğukta depolanması, dondurma parametreleri ve metodları, gıdaların depolanması, kontrollü koşullar.Thermal sterilization and microorganism relations, Fo and Do values, Deterioration after thermal processing, cold storage of food, freezing parameters and methods, food storage, controlled conditions.
GDM327ISI VE KÜTLE AKTARIMI
HEAT AND MASS TRANSFER
Z303.04.03Termal enerji denkliği, ısı aktarım mekanizmaları. Kararlı hal ısı aktarımı: iletim, ısıl iletkenlik, ısı jenerasyonu, seri ve paralel dirençler. Boyutsuz sayılar. Kararsız hal ısı iletimi: ihmal edilebilir iç direnç, tek boyutlu ve çok boyutlu ısı iletimi. Zorlamalı ve doğal taşınım: taşınım ısı transfer katsayıları için korelasyonlar, kaynama ve yoğuşma. Işınımla ısı aktarımı. Isı değiştiriciler: çift borulu, gövde boru, plakalı, sıyırmalı yüzey ısı değiştiricileri. Isı transferinde özel uygulamalar. Kütle transferinin esasları, faz dengesi ve ilgili diyagramlar, gazlarda,sıvılarda ve katılarda moleküler difüzyon, konvektif ve toplu kütle transfer katsayıları, kütle transfer katsayısı için kullanılan modeller, konvektif kütle transfer katsayıları için korelasyonlar, ısı, kütle ve momentum transferi arasındaki anolojiler.Thermal energy equivalence, heat transfer mechanisms. Steady-state heat transfer: conduction, thermal conductivity, heat generation, series and parallel resistors. Dimensionless numbers. Unstable state heat conduction: negligible internal resistance, one-dimensional and multidimensional heat conduction. Forced and natural convection: correlations for convection heat transfer coefficients, boiling and condensation. Heat transfer by radiation. Heat exchangers: double pipe, body pipe, plate, surface heat exchangers with stripping. Special applications in heat transfer. Fundamentals of mass transfer, phase Decibel and related diagrams, molecular diffusion in gases, liquids and solids, convective and bulk mass transfer coefficients, models used for mass transfer coefficient, correlations for convective mass transfer coefficients, anologies between heat, mass and momentum transfer.
GDM353BİYOTEKNOLOJİ
BIOTECNOLOGY
Z223.05.04Biyoteknoloji ve fermentasyon terimlerinin tanımları ve uygulama alanları, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve üreme kinetikleri. Biyoreaktörlerin prensipleri; biyoreaktör tipleri fermentasyon yöntemleri; kesikli, yarı sürekli, sürekli, kesikli besleme. Enzimler immobilize enzim ve immobilizasyon yöntemleri, adsorpsiyon, mikroenkapsülasyon yöntemleri, gıda teknolojisinde biyoteknolojiDefinitions and application areas of biotechnology and fermentation terms, classification of microorganisms and reproductive kinetics. Principles of bioreactors; types of bioreactors fermentation methods; intermittent, semi-continuous, continuous, intermittent feeding. Enzymes immobilized enzyme and immobilization methods, adsorption, microencapsulation methods, biotechnology in food technology
GDM355GIDA MİKROBİYOLOJİSİ
FOOD MICROBIOLOGY
Z223.05.04Mikroorganizmalar ve gıdalar. Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler).Gıda koruma yöntemleri (kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar (hijyen ve sanitasyon indikatörleri). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu.Microorganisms and foods. Sources of contamination of food. Factors affecting the reproduction of microorganisms in food (internal factors, external factors).Food preservation methods (prevention of contamination, removal of contaminants from food, prevention of microbial reproduction, killing microorganisms found in food). Indicator microorganisms in food (hygiene and sanitation indicators). Foodborne diseases, epidemiology and control of foodborne pathogens.
YUM301YERİNDE UYGULAMA-I
WORK PLACEMENT I
Z000.04.00Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler; Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü, öğrencinin kurumundaki danışmanları ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki yetkilisi ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanması, teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi amaçlanır. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar.The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made, etc.
GDM345GIDA KATKI MADDELERİ
FOOD ADDITIVES
S303.04.03Gıda katkı maddelerinin tanımı, etki mekanizmaları, tarihçesi, uluslarası E kod no ve kullanımı ile ilgili terimler, toksikolojik çalışmalar, EFSA/AB/ABD ve Türkiye mevzuatlarındaki yeni düzenlemeler ve mevcut kullanım miktarları, kullanım alanları, gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar,asitliği düzenleyiciler,emülgatörler, stabilizörler, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar,renklendiriciler,şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler,un işleme ajanları,hacim arttırıcılar, itici gazlar, köpürtme ajanları, köpürmeyi önleyici ajanlar,aroma vericiler, zenginleştiriciler vb) ve özellikleri incelemektir.Definition of food additives, their mechanism of action, history, international E code number and terms related to its use, toxicological studies, new regulations in EFSA/EU/USA and Turkey regulations and current usage amounts, usage areas, classification of additives used in the food industry (antioxidants, acidity regulators, emulsifiers, stabilizers, preservatives, flavoring agents, flavor enhancers, colorants, chelating agents, sweeteners, anti-caking agents, flour processing agents, bulking agents, propellants, foaming agents, anti-foaming agents, flavorings, enhancers, etc.) and their properties is to examine.
COM311E-DÖNÜŞÜM
E-DÖNÜŞÜM
F303.03.03
MAK359MALZEME SEÇİMİ
MALZEME SEÇİMİ
F303.03.03
OMH305İLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
İLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
F303.03.03
SINIF: 3 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
GDM328KİNETİK REAKSİYONLAR
KINETIC REACTIONS
Z303.04.03Kimyasal reaksiyonlarda hız, biyolojik reaksiyonlarda kinetik. Bİomas üretiminde, substrat tüketimi ve ürün oluşumunda kinetik. Mikrobiyal ölümlerde kinetik, enzim inaktivasyonu. Biyolojik reaktörlerin analizleri, Serbest ve tutuklanmış enzimler için kinetik, ve endüstride uygulamaları.Rate of chemical reactions, kinetics in biological reactions, biomass production, substrate consumption and product utilization. Kinetics of microbial death, enzyme inactivation. Bioreactors, immobilized enzymes and their kinetics, industrial applications.
GDM338GIDA KALİTE KONTROL
FOOD QUALITY CONTROL
Z223.05.04Gıda Kalite Kontrolünün Tanıtımı, Gerekliliği, Uygulamada Kullanılan Alet ve Cihazlar, Örnek alma ve değerlendirme yöntemleri, Gıda kalite karakteristiklerinin/kusurları tanımlanması ve sınıflandırılması, kontrol sistemlerinin ölçülmesi, Kalite maliyetlerin tanınması, Ulusal ve uluslararası kalite güvence standartları. Gıda kalite kontrolü ile ilgili mevzuatlar ve Ulusal ve uluslararası kuruluşların görev ve yetkileri.Introduction of Food Quality Control, Necessity, Tools and Devices Used in Practice, Sampling and evaluation methods, Identification and classification of food quality characteristics/defects, measurement of control systems, Recognition of quality costs, National and international quality assurance standards. Legislations related to food quality control and the duties and powers of national and international organizations.
GDM342GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLER-II
UNIT OPERATIONS IN FOOD ENGINEERING-II
Z303.04.03Isı ve kütle transferleri, buharlaştırma, kurutma, dondurma ve depolama işlemlerinin temelleri, hesaplamaları, ve bu işlemler için uygulamaları kapsamaktadır.It covers the basics of heat and mass transfers, evaporation, drying, freezing and storage processes, calculations, and applications for these processes.
IHE101İŞ HUKUKU VE MESLEKİ ETİK
İŞ HUKUKU VE MESLEKİ ETİK
Z202.02.02Bireysel iş hukuku, toplu iş hukuku, sendikalar hukuku ve sosyal güvenlik hukukun, iş sağlığı ve işçi güvenliği ve iş yargısı, sendikalar kanunu ile grev ve lokavt kanunu, Etik Kavramı, Ahlak Kavramı ve Ahlaki Gelişim Süreci, Etik Kuralları, Etik Sistemleri, Etik-Toplum İlişkisi, Etik Değerlere Uygun Davranışların Sonuçları, Etik Sorgulama, Toplumsal Yozlaşma, Mesleki Etik Kavramı, Mesleki Etik İlkeler, İş Hayatında Etik Dışı Konular, İş Etiğinde Uygun Davranışların Sonuçları, İş Yerinde Etik Ortam Sağlamak, Farklı Mesleklerde Etik İlkeler, Çalışanların Etik Profilleri, Etik Liderlik.Individual labor law, collective labor law, trade union law and social security law, occupational health and safety and labor justice, union law and strike and lockout law, Ethics Concept, Moral Concept and Moral Development Process, Ethics Rules, Ethical Systems, Ethics- Community Relations, Consequences of Behaviors Conforming to Ethical Values, Ethical Inquiry, Social Corruption, Professional Ethics Concept, Professional Ethical Principles, Unethical Issues in Business Life, Results of Appropriate Behaviors in Business Ethics, Providing an Ethical Environment in the Workplace, Ethical Principles in Different Professions, Ethical Profiles of Employees, Ethical Leadership.
ISG302İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY
Z202.02.02İş sağlığı ve güvenliğinin (İSG) kavramsal çerçevesi, ulusal ve uluslararası standartlar, iş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri, sonuçları ve önlenmesi ile ilgili temel bilgiler, İSG alanında mevzuatımızda bulunan temel düzenlemeler, örnek olaylar, tekstil sanayisinde yaşanan iş kazalarının incelenmesi ve alınacak önlemler.Basic concepts related to Occupational Health and Safety (OHS), national and international standards, causes of occupational accidents and occupational diseases, results and prevention, basic regulations in OHS legislation, case studies, work incidents in textile industry and precautions to be taken.
MAT322İSTATİSTİK UYGULAMALARI
STATISTICAL APPLICATIONS
Z303.04.03Bilimsel araştırma, elde edilen verilerin değerlendirilmesi, istatistiksel analizlerin yapılması ve sonuçların yorumlanmasıScientific research, evaluation of the obtained data, performing statistical analyses and interpreting the results
YUM305YERİNDE UYGULAMA-II
WORK PLACEMENT-II
Z000.02.00Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler; Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü, öğrencinin kurumundaki danışmanları ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki yetkilisi ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanması, teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi amaçlanır. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar.The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made, etc.
GDM356MEYVE -SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
FRUITS AND VEGETABLES TECHNOLOGY
S303.04.03Meyve ve sebzelerin bileşiminde bulunan başlıca bileşenler (karbonhidratlar, azotlu bileşikler, lipitler, vitaminler, mineral maddeler, fenolik bileşikler, enzimler, renk maddeleri, lezzet maddeleri), meyve sebze muhafaza yöntemleri, konserve üretim teknolojisi, meyve suyu üretimi, salça üretimi, ketçap üretimi, reçel ve marmelat üretimi.The main components found in the composition of fruits and vegetables (carbohydrates, nitrogenous compounds, lipids, vitamins, mineral substances, phenolic compounds, enzymes, color substances, flavor substances), fruit and vegetable preservation methods, canned food production technology, fruit juice production, tomato paste production, ketchup production, jam and marmalade production.
INM312SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN TEMEL İLKELERİ
FUNDAMENTALS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT
F303.03.03Ders iceriginde , dersi alan Mühendislik Bölümlerine göre sürdürülebilirlik bakış açısı ve prensibi yansıtılmaya çalışılacaktır.
OMH322ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME
MULTI CRITERIA DECISON MAKING
F303.03.03Temel kavramlar, özelliklerin dönüğtürlmesi, bulanık harar kuralları, ağırlıkların belirlenmesi, AHP, ANP, ELECTRE ve TOPSIS
SEN324YETENEK YÖNETİMİ
TALENT MANAGEMENT
F303.03.03DERSİN ANA HATLARI ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA,PERFORMANS KRİTERLERİNİ ÖLÇME, BAŞARININ NASIL SAĞLANACAĞI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA, YETENEĞİ KEŞFETME VE ELDE TUTMA,LİDERLİK BECERİLERİNİ KEŞFETME,ÇALIŞANINI BAĞLILIĞINI SAĞLAMA VE TERFİ/ÖDÜLLENDİRME, MÜŞTERİYE DEĞER VERME, İŞTEN AYRILMA SONRASI MÜLAKATLAR GİBİ KONULAR DERSİ İÇERİĞİNİ OLUŞTURMAKTADIR.
SINIF: 4 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
GDM425GIDA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI
FOOD ENGINEERING LABORATORY
Z042.05.04Gıdaların fiziksel analizleri ve fiziksel ayırma metotları, kurutma, püsküskürtmeli kurutma, pastörizasiyon, evaporasyon, homojenasyonFood hygiene CIP, spray drying, pasteurization, evaporation, homogination, the effects of rheological properties on fluidity...
GDM427BİTİRME PROJESİ-I
GRADUATION PROJECT-I
Z143.07.05Bölüm tarafından onaylanan bir konuda derinlemesine literatür ve pazar araştırması ile birlikte laboratuarda deneysel çalışma yürütmek proje geliştirme ve proje döngüsü yönetimi eğitimi aldıktan sonra halihazırda yürütülen projeye katılmak; dönem sonunda bir final raporu ile bulguları tartışmak ve önerilerde bulunarak probleme çözüm ve yeni yaklaşımlar getirmek.To conduct experimental studies in the laboratory together with in-depth literature and Sunday research on a topic approved by the department, to participate in the project that is already being carried out after receiving project development and project cycle management training; to discuss the findings with a final report at the end of the semester and to bring solutions and new approaches to the problem by making suggestions.
GDM481PROSES KONTROL
PROCESS CONTROL
Z303.05.03Proses kontrolü konuları ele alınır ve kontrol sistemleri arasındaki ilişkiye yoğunlaşılır.Process control issues are discussed and the relationship between control systems is focused Decently.
GRI401GİRİŞİMCİLİK
ENTREPRENEURSHIP
Z202.02.02Girişimciliğin Temel Fonksiyonları, KOBİ’lerin Ekonomiye ve Sosyal Hayata Katkıları. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri ve Türkiye’de KOBİ’lere Destek Sağlayan Kuruluşlar. Franchising Sistemi ve Yatırımcıya Sağlayacağı Faydalar. Pazarlama ve Tutundurma Stratejileri. İş Planı ve Bölümleri.Basic Functions of Entrepreneurship, SMEs Contributions to Economics and Social Life. Weaknesses of SMEs and SMEs Support Provided by Institutions. Franchising Benefits System and the investor. Marketing and Promotion Strategies. Business Plan and Sections.
YUM401YERİNDE UYGULAMA-III
WORK PLACEMENT III
Z000.04.00Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler, öğrencinin kurumundaki ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki danışmaları ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar. Öğrencinin akademide öğrendiği bilgiyi sanayi ve endüstride nasıl uygulayacağı, teknoloji transferi uygulamaları öğretilir. Ayrıca; Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanmasına olanak sağlar ve teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi pekiştirir.The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made.
GDM451ET VE ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
MEAT AND MEAT PRODUCTS TECHNOLOGY
S303.04.03Et sektöründe, et üretim ve tüketimin dünyada ve Türkiye'de değerlendirilmesi, etin kompozisyonu, kasaplık hayvan beslenmesi, taşınması ve kesim öncesindeki refahı, ante ve post-mortem muayene, kesim metotları, dokuların yapısı ve özellikleri, kasın yapısı ve fonksiyonu, et proteinleri ve yağları, kasın ete dönüşümü, post mortem ve rigor mortis aşamalarında oluşan değişiklikler, etin teknolojik özellikleri, zoonos ve parazit hastalıkların sınıflandırılması, semptomları ve kesilmesi/kesilmemesi koşulları, et mikrobiyolojisi, ette renk oluşumu, ette geleneksel ve yeni muhafaza/teknoloji yöntemleri, et üretimde kullanılan girdiler, et endüstrisinde sanitasyon uygulamaları, su ürünlerin kompozisyonu, duyusal/tazelik değerlendirilmesi ve bozulma konuları işlenecektirEvaluation of meat production and consumption in the meat sector in the world and in Turkey, meat composition, butchery animal nutrition, transportation and welfare before slaughter, ante and post-mortem examination, slaughter methods, structure and properties of tissues, muscle structure and function, meat proteins and fats, transformation of muscle to meat, changes in post mortem and rigor mortis stages, technological properties of meat, classification of zoonos and parasitic diseases, symptoms and conditions of cutting / not cutting, meat microbiology, color formation in meat, traditional and new preservation / technology methods in meat, meat production Inputs used, sanitation practices in the meat industry, composition of seafood, sensory/freshness evaluation and spoilage will be covered.
COM471MÜHENDİSLİKTE GÜVENLİK YÖNETİMİ
MÜHENDİSLİKTE GÜVENLİK YÖNETİMİ
F303.03.03Siber Güvenlikte Temel Kavramlar, Güvenlik İhlalleri, Zararlı Yazılımlar, Siber Suç ve Tehditler, Siber Sabotaj ve Terörizm, Sosyal Mühendislik, DoS ve DDos Saldırıları, Ağ Güvenlik Politikaları, Firewall, IPS-IDS, Kullanıcı Doğrulama, Büyük Veri ve Güvenliği, Bilgi Güvenliği Standartları, BT Güvenliği ve YönetimiBasic Concepts in Cyber Security, Security Violations, Malicious Software, Cyber Crime and Threats, Cyber Sabotage and Terrorism, Social Engineering, DoS and DDoS Attacks, Network Security Policies, Firewall, IPS-IDS, User Authentication, Big Data and Security, Information Security Standards, IT Security and Management
INM429AFET YÖNETİMİ
AFET YÖNETİMİ
F303.03.03
OMH415MÜHENDİSLİK SİSTEMLERİNİN MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU
MÜHENDİSLİK SİSTEMLERİNİN MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU
F303.03.03
SINIF: 4 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
GDM434BİTİRME PROJESİ-II
GRADUATION PROJECT-II
Z143.07.05Bölüm tarafından onaylanan bir konuda derinlemesine literatür ve pazar araştırması ile birlikte deneysel çalışma yürütmek, proje geliştirme ve proje döngüsü eğitimi aldıktan sonra halihazırda yürütülen projeye katılmak; dönem sonunda bir final raporu ile bulguları tartışmak ve önerilerde bulunarak probleme çözüm ve yeni yaklaşımlar getirmek.To conduct experimental studies together with in-depth literature and market research on a topic approved by the department, to participate in the project that is already being carried out after receiving project development and project cycle training; to discuss the findings with a final report at the end of the semester and to bring solutions and new approaches to the problem by making suggestions.
GDM436GIDA GÜVENLİĞİ VE SANİTASYONU
FOOD SAFETY AND SANITATION
Z303.06.03Gıdalarda bulunan ve proses sırasında oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelerin tanımlanması; bu tehlikelerin sağlık üzerine olan etkileri; gıda zehirlenmesi, gıda kaynaklı hastalıklar konulara ait dünyada meydana gelen olaylar, gıda işletmelerinde uygulanan kalite ve güvenlik sistemleri, lyi Üretim Uygulamaları; lyi Hijyen Uygulamaları; lyi Tarım Uygulamaları, Tehlike analizleri ve HACCP sistemi, farklı gıda işletmelerinde HACCP sisteminin uygulanmasına ait ömekler, yasal sorumluklarIdentification of physical, chemical and biological hazards present in food and may occur during the process; the effects of these hazards on health; food poisoning, events occurring in the world related to foodborne diseases, quality and safety systems applied in food enterprises, good Production Practices; good Hygiene Practices; good Agricultural Practices, Hazard analysis and HACCP system, lifetimes related to the application of the HACCP system in different food enterprises, legal responsibilities
GDM438ÖZEL GIDALAR
SPECIAL FOOD
Z303.04.03Şeker ve şeker hammaddeleri üretimi; kakao ve çikolata teknolojisi; kakao, kakao tozu ve kakao yağı, çikolata, çikolata tipleri ve yapımı, şekerleme teknolojisi; şekerleme tipleri ve özellikleri; çay teknolojisi (siyah çay ve çözünür çay); kahve teknolojisi (çekirdek kahve ve çözünür kahve)Sugar and sugar raw materials production; cocoa and chocolate technology; cocoa, cocoa powder and cocoa butter, chocolate, chocolate types and making, confectionery technology; confectionery types and characteristics; tea technology (black tea and soluble tea); coffee technology (core coffee and soluble coffee)
GDM448GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIMI
FOOD ENGINEERING DESIGN
Z303.06.03Belirlenen gıda fabrikaları dizaynı, pastörizatör, evaporatör, kurutucu, soğutucu, konsantratör v.b. gibi cihazlara yönelik hesaplamalar, komple sistemin analizi, sistemin ekonomisi, özel çalışmanın sunumu ve teknk rapor yazımı.Design of assigned food factories, calculations on individual equipments (pasteurizer, evaporator, drier, cooler, concentrator etc.), complete system analysis, economy of the system, case study presentation and technical report writing.
GDM464BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ
VEGETABLE OIL TECHNOLOGY
S303.04.03Bitkisel yağ sektörü. Yağ kimyası, yağlarda bozunma reaksiyonları, yağlı tohum ve meyvelerin tanıtılması, kalite kriterleri, depolanması, yağlı tohumlardan ham yağ üretimi, zeytinyağı üretim teknolojisi, yağ rafinasyonu, vinterizasyon, hidrojenasyon ve margarin Üretimi,Vegetable oil industry. Oil chemistry, degradation reactions in oils, introduction of oil seeds and fruits, quality criteria, storage, crude oil production from oil seeds, olive oil production technology, oil refining, winterization, hydrogenation and margarine production,
EFU495ÖĞRETİM TASARİMİ
INSTRUCTIONAL DESIGN
G202.03.02
OMH402MÜHENDİSLİK SİSTEMLERİNİN OPTİMİZASYONU VE DİNAMİK ANALİZİ
OPTIMIZATION AND DYNAMIC ANALYSIS OF ENGINEERING SYSTEMS
F303.03.03
EBS : İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi İstanbul Aydın Üniversitesi AKTS Bilgi Paketi AKTS Bilgi Paketi ECTS Information Package Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS/ECTS), Avrupa Yükseköğretim Alanı (Bologna Süreci) hedeflerini destekleyen iş yükü ve öğrenme çıktılarına dayalı öğrenci/öğrenme merkezli öğretme ve öğrenme yaklaşımı çerçevesinde yükseköğretimde uluslarası saydamlığı arttırmak ve öğrenci hareketliliği ile öğrencilerin yurtdışında gördükleri öğrenimleri kendi ülkelerinde tanınmasını kolaylaştırmak amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından 1989 yılında Erasmus Programı (günümüzde Yaşam Boyu Öğrenme Programı) kapsamında geliştirilmiş ve Avrupa ülkeleri tarafından yaygın olarak kabul görmüş bir kredi sistemidir. AKTS, aynı zamanda, yükseköğretim kurumlarına, öğretim programları ve ders içeriklerinin iş yüküne bağlı olarak kolay anlaşılabilir bir yapıda tasarlanması, uygulanması, gözden geçirilmesi, iyileştirilmesi ve bu sayede yükseköğretim programlarının kalitesinin geliştirilmesine ve kalite güvencesine önemli katkı sağlayan bir sistematik yaklaşım sunmaktadır. ETIS : İstanbul Aydın University Education & Training System Istanbul Aydin University ECTS Information Package ECTS Information Package European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) which was introduced by the European Council in 1989, within the framework of Erasmus, now part of the Life Long Learning Programme, is a student-centered credit system based on the student workload required to achieve the objectives of a programme specified in terms of learning outcomes and competences to be acquired. The implementation of ECTS has, since its introduction, has been found wide acceptance in the higher education systems across the European Countries and become a credit system and an indispensable tool supporting major aims of the Bologna Process and, thus, of European Higher Education Area as it makes teaching and learning in higher education more transparent across Europe and facilitates the recognition of all studies. The system allows for the transfer of learning experiences between different institutions, greater student mobility and more flexible routes to gain degrees. It also offers a systematic approach to curriculum design as well as quality assessment and improvement and, thus, quality assurance.