English

FACULTY OF ART & SCIENCES-SOCIOLOGY

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY
FACULTY OF ART & SCIENCES-SOCIOLOGY
SINIF: 1 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
ATA101ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I
ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY-I
Z202.02.02Kavramlar, tanımlar, ders yöntemleri ve kaynakların tanımı, Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi, Osmanlı Devleti’nin Dağılışı (XIX. Yüzyıl), Tanzimat ve Islahat Fermanı, I. ve II. Meşrutiyet, Trablusgarp ve Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Antlaşması, Wilson İlkeleri, Paris Konferansı, M. Kemal’in Samsun’a Çıkışı ve Anadolu’daki Durum, Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Mebusan Meclisinin Açılışı, TBMM’nin Kuruluşu ve İç İsyanlar, Teşkilat-ı Esasi Kanunu, Düzenli Ordunun Kuruluşu, I. İnönü, II. İnönü, Kütahya-Eskişehir, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasındaki antlaşmalar, Lozan Antlaşması, Saltanatın KaldırılmasıIntroduction, Fall of the Ottoman Empire, Tanzimat and Islahat Eras, Tripoli and Balkan Wars, World War I, The Armistice of Moudros, the Occupation of Anatolia and the National Reactions, The Birth of the Turkish Revolution, Turkish War of Independence, The Armistice of Mudanya, The Treaty of Lausanne
BIL121BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ-I
INFORMATION TECHNOLOGY-I
Z202.02.02
ING121İNGİLİZCE-I
ENGLISH-I
Z202.04.02Bu ders, üniversite öğrencilerinin kendi alanlarında yürüttükleri her türlü akademik faaliyette okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerini belirli bir etkinlikte kullanabilmelerini sağlayacak biçimde tasarlanmıştır.This course is designed to provide the students with effective skills for reading, writing, listening and speaking on their major using related terminology.
SOS111SOSYOLOJİYE GİRİŞ-I
INTRODUCTION TO SOCIOLOGY- I
Z303.04.03Sosyolojinin temel kavramları, konusu, alanı, yöntemi.Basic concepts of sociology, subject, field, method.
SOS117SOSYOLOJİ TARİHİ-I
HISTORY OF SOCIOLOGY-I
Z303.04.03On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyılların başlarında beliren, sosyolojinin kendi yönünü bulmasına hizmet etmiş düşünce akımlarını ve ortaya koydukları sistemleri çözümlemek ve açıklamak.To analyze and explain the currents of thought that emerged in the eighteenth and early nineteenth centuries, which helped sociology find its own direction, and the systems they introduced.
SOS119ANTROPOLOJİYE GİRİŞ
INTRODUCTION TO ANTHROPOLOGY
Z202.04.02Fiziki ve sosyal antropolojinin temellerini kültür ile açıklamakTo explain the basics of physical and social anthropology with culture
SOS121SOSYAL BİLİMLERDE METOD
METHOD IN SOCIAL SCIENCES
Z303.04.03Sosyal bilimlerde kullanılan araştırma yöntem ve tekniklerinin öğrenilmesiResearch methods and techniques used in social sciences.
SOS123FELSEFEYE GİRİŞ
INTRODUCTION TO PHILOSOPHY
Z303.04.03Felsefe tarihindeki temel akım ve fikirler, çağdaş fikirlerle felsefi akımları tarihsel bütünlüğü içinde tartışır, sosyoloji formasyonuna katkı sağlayacak bir felsefi zemini sağlar.It discusses the main currents and ideas in the history of philosophy, contemporary ideas and philosophical movements in their historical integrity, and provides a philosophical ground that will contribute to sociology formation.
TUR101TÜRK DİLİ-I
TURKISH LANGUAGE-I
Z202.02.02Bildirim, Dil ve Dilin Özellikleri; Dil-Düşünce İlişkisi; Dilin Gücü; Ana Dili-Yerel Dil-Millet Dili-Devlet Dili- Eğitim Dili-Kültür Dili- Uluslar arası Dil; Dil-Kültür İlişkisi; Medeniyet; Dilekçe Yazımı; Dil Aileleri-Dil Grupları -Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri; Türk Dilinin Tarihî Dönemleri ve Gelişmesi; Dil Bilgisi ve Bölümleri; Sözcük Çeşitleri-Kök-Ek; Cümle ve Cümlenin Öğeleri; Yazım Kuralları ve Uygulaması; Noktalama İşaretleri ve Kullanımıyla İlgili UygulamalarDefinition and characteristics of language. Relationship between language and thought. Relationship between language and culture. Concepts of mother language, cultural language, international language. Writing a letter of application. Languages of the world. The place of the Turkish language among world languages. Historical development of Turkish language. Phonological, morphological, semantic and syntactic structure of Turkish languge.. Types of clauses. Spelling rules. Punctuation marks.
SINIF: 1 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
ATA102ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II
ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY-II
Z202.02.02Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, İktisâdi Alanda Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Atatürk İlkeleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye, 1950 -1960 Yılları Arası TürkiyePolitical Reforms, Legal Reforms, Educational and Cultural Reforms, Economic Reforms, Social Reforms, Atatürk’s Principles, Atatürk’s Foreign Policy, Turkey in the World War II, Turkey Between 1950- 1960.
BIL122BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ - II
INFORMATION TECHNOLOGY-II
Z202.02.02
ING122İNGİLİZCE-II
ENGLISH-II
Z202.04.02Dinleme - Anlama çalışmalarına ağırlık veren bu derste öğrencilerin, kullanılan kaynak kitabın yanı sıra ekstra materyaller yardımı ile kendilerini İngilizce olarak ifade edebilme yeteneklerini geliştirmeleri amaçlanmıştır.This course is designed to have more listening activities. In parallel with the course book and extra materials students are expected to improve their expression skills.
SOS110SOSYOLOJİ TARİHİ-II
HISTORY OF SOCIOLOGY-II
Z303.04.03On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyılların başlarında beliren, sosyolojinin kendi yönünü bulmasına hizmet etmiş düşünce akımlarını ve ortaya koydukları sistemleri çözümlemek ve açıklamak.To analyze and explain the currents of thought that emerged in the eighteenth and early nineteenth centuries, which helped sociology find its own direction, and the systems they introduced.
SOS112SOSYOLOJİYE GİRİŞ- II
INTRODUCTION TO SOCIOLOGY- II
Z303.04.03Sosyolojinin temel kavramları, konusu, alanı, yöntemi.Basic concepts of sociology, subject, field, method.
SOS116FELSEFE TARİHİ
HISTORY OF PHILOSOPHY
Z303.04.03Felsefenin geçirmiş olduğu evreler.The phases of philosophy.
SOS120PSİKOLOJİYE GİRİŞ
INTRODUCTION TO PSYCHOLOGY
Z303.04.03Psikoloji biliminin tanımı, kapsamı ve alt alanları; kullanılan araştırma yöntemleri; sinir sistemi, beyin ve davranış ilişkisi, duyum ve algı mekanizmaları, bilinç durumları; öğrenme ve bellek konuları bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.includes basic physiological and neurobiological foundations of behavior, sensation, perception and illusions.
SOS124SOSYAL BİLİMLERDE İSTATİSTİSTİK
STATISTICS IN SOCIAL SCIENCES
Z303.04.03Bu ders öğrencilere, veri girişi ve analizi için, sosyal bilimler için istatistik paket programlarının (örn. SPSS) nasıl kullanıldığının ve veri analizinin sosyolojik araştırmalara nasıl uygulandığına ilişkin teorik ve uygulamalı bilgilerin verilmesine yönelik olarak düzenlenmiştir. Ders, temel istatistik kavram ve yöntemlerine yöneliktir; öncelikle veri dosyalarının oluşturulması, verilerin kodlanması, girişi ya da dönüştürülmesi üzerinde durulacaktır. Sadece verilerin SPSS programına nasıl aktarılacağı üzerinde değil, aynı zamanda verilerin oluşturulmasında ve kodlanmasında çok sık rastlanan bazı hatalardan nasıl kaçınılabileceği üzerinde de durulacaktır. İkinci olarak, bu kapsamda, öğrenciler, verilere yönelik hata kontrolü yapmayı, verileri dönüştürmeyi, etiketlemeyi ve ölçüm düzeylerine karar verebileceklerdir. Üçüncü olarak ise, bilgisayar yardımıyla, basit istatistik teknikleri kullanarak, analiz, yorum ve sunum yapabilir bir düzeye geleceklerdir.This course is designed to provide students with theoretical and applied information on how statistical package programs for social sciences (eg SPSS) are used for data entry and analysis, and how data analysis is applied to sociological research. The course focuses on basic statistical concepts and methods; First of all, the creation of data files, coding, input or conversion of data will be emphasized. It will focus not only on how to transfer the data to the SPSS program, but also on how to avoid some very common mistakes in the creation and coding of the data. Secondly, in this context, students will be able to decide on error checking, data transformation, labeling and measurement levels. Thirdly, they will come to a level where they can analyze, interpret and present using simple statistical techniques with the help of computers.
TUR102TÜRK DİLİ-II
TURKISH LANGUAGE-II
Z202.02.02Cümle Çeşitleri; Anlatım Bozuklukları; Paragraf; Anlatım Biçimleri; Yazılı Anlatım Türleri; Sözlü Anlatım Türleri; Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretlericlause types, narrative errors, proverb and idioms, syntactic errors, subordinative errors, paragraph, narrative types, oral narratives, punctuation marks, speling rules
SINIF: 2 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
SOS209SOSYAL PSİKOLOJİ
SOCIAL PSYCHOLOGY
Z303.04.03Sosyal psikoloji alanı temel kavramları ve araştırma yöntemleri; sosyal algı ve sosyal biliş, tutumlar ve tutum değişimine ilişkin kuramsal yaklaşımlar; sosyal davranışı etkileyen psikolojik süreçler, sosyal algı, sosyal etki ve uyma, kişiler arası çekim, grup dinamikleri, grup süreci, uyumu, işbirliği ve rekabeti, kişiler arası ilişkiler konularını içerir.General topics, terms and concepts of social psychology, scientific explanations and theories constitute the content of the course.
SOS211GENEL SOSYOLOJİ
GENARAL SOCIOLOGY
Z202.03.02Sosyolojinin konusu alanı ve yöntemi.The purpose, space and method of sociology.
SOS213TÜRKİYENİN TOPLUMSAL YAPISI-I
SOCIAL STRUCTURE IN TURKEY-I
Z303.04.03Türkiye'de sosyal gelişmenin aşamaları, toplumsal yapı.Stages of social development in Turkey, social structure.
SOS219KURUMLAR SOSYOLOJİSİ
SOCIOLOGY OF ORGANIZATIONS
Z202.03.02Toplumsal kurumların işlevleri.Have an opinion about social stratification.
SOS221ÇAĞDAŞ SOSYOLOJİ KURAMLARI-I
CONTEMPORARY SOCIOLOGY THEORIES-I
Z303.04.03Çağdaş sosyologlar ve kuramları.Contemporary sociologists and their theories.
SOS227SAĞLIK SOSYOLOJİSİ
HEALTH SOCIOLOGY
Z303.04.03Sağlığın ve hastalığın sosyolojik tanımı, doğum ve ölüm oranlarının sağlık bakımı ile ilişkisi, tıpta sosyoloji ve tıbbın sosyolojisi, sağlık sosyolojisi konusunda ileri sürülen teorik bilgiler, bulaşıcı hastalıklar ve toplum yapıları, bir sosyal kurum olarak sağlık ve hastalık sistemleri, sağlık kurumlarının organizasyonu, doktor ve hasta rollerinin kalıplaşmış biçimleri, bir meslek olarak tıp ve sağlık bakımı.Sociological definition of health and illness, the relationship between birth and death rates and health care, sociology in medicine and sociology of medicine, theoretical knowledge on the sociology of health, infectious diseases and social structures, health and disease systems as a social institution, organisation of health institutions, stereotypes of doctor and patient roles, medicine and health care as a profession.
SOS233TARİH SOSYOLOJİSİ
HISTORICAL SOCIOLOGY
Z303.04.03Toplumsal tesadüfler yerine tarihte aynı nedenlerin aynı sonuçları doğurduğu fikri üzerinde durulacaktır.It will be focused on that there is no considences in the history idea.
SOS235TÜRK SOSYOLOGLARI VE ESERLERİ-I
TURKISH SOCIOLOGISTS AND THEIR WORKS-I
Z303.04.03Türk Sosyologları ve eserleri.Turkish Sociologists and their works.
SINIF: 2 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
SOS208EKONOMİ SOSYOLOJİSİ
ECONOMIC SOCIOLOGY
Z303.03.03Toplum ve ekonomi ilişkileriSociety and economy relations
SOS214TÜRKİYENİN TOPLUMSAL YAPISI-II
SOCIAL STRUCTURE IN TURKEY-II
Z303.04.03Dersin İçeriği Türkiye'de sosyal gelişmenin aşamaları, toplumsal yapı.Stages of social development in Turkey, social structure.
SOS216KÜÇÜK GRUPLAR SOSYOLOJİSİ
SOCİOLOGY OF SMALL GROUPS
Z202.04.02Grup bütünlüğü ve grupların sınıflandırılması, küçük grubun bireye olan etkisi, bireyin gruba olan etkisi, grup yapısı ve süreci, sosyal davranışı açıklamada küçük grupların sosyolojik ve sosyal psikolojik incelenme nedenleri gibi küçük gruplarla ilgili temel kavramlar ele alınmaktadır. Ayrıca öğrencilere Sosyometrik test teknikleri dersi ile ( 4. Sınıf güz) küçük gruplarla ilgili araştırmalarda kullanılan yöntem ve araştırma teknikleri öğrtilmektedir.Basic concepts related to small groups such as group integrity and classification of groups, the effect of the small group on the individual, the effect of the individual on the group, group structure and process, sociological and social psychological reasons for examining small groups in explaining social behaviour are discussed. In addition, students are taught the methods and research techniques used in research on small groups with the Sociometric testing techniques course (4th year autumn).
SOS218EĞİTİM SOSYOLOJİSİ
SOCIOLOGY OF EDUCATION
Z202.04.02Eğitim ve toplum ilişkisine yönelik kuramsal bakış açıları; bir toplumsal kurum olarak okul; eğitim sistemi ve okulun toplumsal-yapısal özellikleri; okulun toplumsal örgütlenmesi, işlevleri ve temel aktörleri; eğitimde otorite örüntüleri; eğitimde fırsat eşitlik/eşitsizlikleri; yaşanılan mekan ve ait olunan toplumsal kategoriler (sınıf, ırk, din, dil, etnisite, toplumsal cinsiyet, vs.) doğrultusunda kimin neyi, nerede, ne kadar öğrendiğine yönelik eşitsizlikler ve bu eşitsizliklerin bireysel ve tolumsal sonuçları; mevcut toplumsal, siyasi ve ekonomik ilişkilerin ve eşitsizliklerin beslenerek yeniden üretilmesinde eğitim sistemi ve okulların rolü.Theoretical perspectives on the relationship between education and society; school as a social institution; social-structural characteristics of the education system and school; social organisation of the school, its functions and main actors; patterns of authority in education; equality/inequality of opportunity in education; inequalities in who learns what, where and how much in accordance with the place of residence and social categories (class, race, religion, language, ethnicity, gender, etc.). Inequalities in terms of who learns what, where, how much and the individual and social consequences of these inequalities; the role of the education system and schools in the reproduction of existing social, political and economic relations and inequalities.
SOS222SOSYAL ANTROPOLOJİ
SOCIAL ANTHROPOLOGY
Z223.04.04Sosyal antropolojinin doğuşu ve gelişimi; sosyal kültür tanımları.The birth and development of social anthropology: social cultural definitions.
SOS232TÜRK SOSYOLOGLARI VE ESERLERİ-II
TURKISH SOCIOLOGISTS AND THEIR WORKS-II
Z303.04.03Türk sosyologları ve eserleri.Turkish Sociologists and their works.
SOS234ÇAĞDAŞ SOSYOLOJİ KURAMLARI-II
CONTEMPORARY SOCIOLOGY THEORIES-II
Z303.04.03Çağdaş sosyologlar ve kuramları.Contemporary sociologists and their theories.
SOS236DİN SOSYOLOJİSİ
RELIGION SOCIOLOGY
Z303.03.03İlkel dinlerden günümüze bir din sosyolojisi analizi yapar.Does a sociological analysis from primitive religions to today.
SINIF: 3 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
SOS337KÜLTÜR SOSYOLOJİSİ
CULTURE SOCIOLOGY
Z202.04.02Dersin içeriği kültüre dair kuram ve kuramcılardır.The content of the course is cultural theories and theorists.
SOS339KÖY VE KENT SOSYOLOJİSİ
RURAL AND URBAN SOCIOLOGY
Z202.03.02Bir toplumsal iş bölümü biçimi olarak kırsal yapıların ve köylülüğün ortaya çıkışını, kırsal nüfusların ve köylülüğün ekonomi kültür ve siyaset ile eklemleşme biçimlerini anlar ve açıklar. Türkiye'de köylülüğün ve tarımsal yapıların karşılaştıkları sorunları ve bunların ülkenin genel toplumsal değişme ve dönüşümü açısından taşıdığı önemi anlar, tartışır ve açıklar.Understands and explains the emergence of rural structures and peasantry as a form of social division of labor, and the ways in which rural populations and peasantry articulate with economy, culture and politics. Understands, discusses and explains the problems faced by the peasantry and agricultural structures in Turkey and their importance for the country's general social change and transformation.
SOS341OSMANLICA METİN OKUMALARI-I
OTTOMAN TURKISH TEXT READING-I
Z303.03.03Arap harfli türk alfabesi, bitişik ve ayrı harfler, yazma çalışmaları.Arab-letter Turkish alphabet, Arabic script, adjacent and separate letters, writing
YUM301YERİNDE UYGULAMA-I
WORK PLACEMENT I
Z000.04.00Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler; Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü, öğrencinin kurumundaki danışmanları ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki yetkilisi ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanması, teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi amaçlanır. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar.The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made, etc.
SOS307MESLEKİ İNGİLİZCE
PROFESSIONAL ENGLISH
S202.04.02Nasıl etkin öğrenilir, kolay ve etkili öğrenme için nasıl stratejiler geliştirilir. Daha iyi eğitim ya da sınav stratejileri için geliştirilmiş bellek teknikleri. Dersin içeriği, akademik dil becerilerini öğretmek için, mesleğin çeşitli alanlarında ve onların çalışmaları ile ilgili sıklıkla kullanılan Mesleki İngilizce'nin dil yapılarını ve fonksiyonlarını kapsayan uygun bir ortamı kapsamaktadır.How to learn effectively, how to develop strategies for easy and effective learning. Improved memory techniques for better studying or exam strategies. The content of the course covers a suitable environment for teaching academic language skills, covering the language structures and functions of Professional English, which are frequently used in various fields of the profession and their work.
SOS319TÜKETİM SOSYOLOJİSİ
SOCIOLOGY OF CONSUMPTION
S303.04.03Gelir, tüketim, tasarruf kavramlarının öğretilmesi.Teaches income, consumption, savings concepts.
SOS329TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE İSTANBUL
ISTANBUL IN HISTORY AND TODAY
S202.04.02İstanbul'un tarihi yarımadasında bulunan tarihî eser, müze, kütüphane ve saraylarını konu alır.Istanbul's historical peninsula, and the archaeological remains, museums and palaces will be argued.
SOS345İSLAM FELSEFESİ
ISLAMIC PHILOSOPHY
S202.04.02Genel bir girişten sonra her bir ana meselenin müstakil olarak incelenmesi, tartışılması ve başka meselelerle ilişkisinin ortaya konulması.After a general introduction, each main issue is examined and discussed independently and its relationship with other issues is revealed.
SINIF: 3 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
SOS304SOSYOLOJİ PROJESİ-I
SOSYOLOJİ PROJESİ-I
Z133.04.04Öğrenci, Proje Hazırlığı aşamasında geliştirdiği araştırma projesini uygular ve gerekli verileri derler. Araştırmanın konusuna ve türüne bağlı olarak projenin uygulanması tatil günleri ve dönemlerinde çalışma yapmayı gerektirebilir. Sosyoloji biliminin yöntem ve kurallarını kullanarak saha çalışması geliştirir.Implements the research project developed during the Project Preparation phase and compiles the necessary data. Depending on the topic and type of research, implementation of the project may require working on holidays and periods. Develops field work using the methods and rules of sociology.
SOS306GELİŞİM PSİKOLOJİSİ
DEVELOPMENTAL PSYCHOLOGY 
Z202.04.02Yaşam boyu gelişim bakış açısı ile gelişim psikolojisi alanının içerdiği temel kavramlar, araştırma yöntemleri, davranışın gelişimini açıklamaya yönelik kuramsal yaklaşımlar ve son olarak da doğum öncesi gelişimden ergenliğe kadar olan sürede her bir yaşam evresine özgü fiziksel, bilişsel ve sosyoduygusal değişmeler ve özellikler hakkında temel bilgi aktarılmaktadır. Gelişim psikolojisi alanındaki güncel araştırmaların öğrenciler tarafından okunması ve sınıf ortamında sunulması da dersin içeriğinde yer almaktadır.From a life-span development perspective, basic concepts in the field of developmental psychology, research methods, theoretical approaches to explain the development of behavior, and finally basic information about the physical, cognitive and socioemotional changes and characteristics specific to each life stage from prenatal development to adolescence are provided. . The content of the course also includes reading current research in the field of developmental psychology by students and presenting it in the classroom.
SOS330AİLE SOSYOLOJİSİ
FAMILY SOCIOLOGY
Z202.02.02Aile ve aile tiplerinin oluşması, sanayileşme ile birlikte aile yapısında meydana gelen değişimler, aile içi ilişkiler (aile içi güç ve otorite ilişkileri, aile içi ilişkilerde yatay ve dikey iletişim) toplumsal cinsiyet ve farklı toplumlarda çocuğun değeri gibi konular ele alınır. Değişik toplumlardaki aile yapılarının yanısıra; tarihsel süreç içerisinde aile yapılarında meydana gelen dönüşümler karşılaştırmalı olarak incelenir. Aile içi eşitsizlik, şiddet, boşanma, tek ebeveynli aileler, üvey ebeveynler, eş tercihleri gibi sorunsal konular ders kapsamında tartışılır, çözümlenir. .Topics such as the formation of family and family types, changes in the family structure with industrialization, intra-family relations (power and authority relations within the family, horizontal and vertical communication in family relations), gender and the value of the child in different societies are discussed. In addition to family structures in different societies; The transformations that occurred in family structures throughout the historical process are examined comparatively. Problematic issues such as domestic inequality, violence, divorce, single-parent families, step-parents, and spouse preferences are discussed and resolved within the scope of the course. .
YUM302YERİNDE UYGULAMA-II
WORK PLACEMENT-II
Z000.04.00Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler; Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü, öğrencinin kurumundaki danışmanları ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki yetkilisi ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanması, teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi amaçlanır. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar.The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made, etc.
OFE302DİL VE TOPLUM
LANGUAGE AND SOCIETY
S303.04.03Toplumda olan değişikliklerin dile yansımasını örneklerle açıklar. Türkçe'nin doğru, güzel kullanımını dönem dönem metinlerle belgeler.How changes within the society are reflected in the language will explained examples from Turkish will be given. The changes in the society as well as in technology advances bring the necessity of forming new words.
SOS340FELSEFEDE BİLGİ TEORİSİ
THEORY OF KNOWLEDGE IN PHILOSOPHY
S202.04.02Bilginin imkanı, bilginin kaynağı ve doğru bilgi, bilginin kapsamı ve sınırları, doğruluk ve anlamlılık, şüphecilik, deneyimcilik, akılcılık, eleştirel felsefe, sezgicilik, pozitivizm ve yeni pozitivizm, analitik felsefe.Possibility of knowledge, the source of knowledge and accurate information,scope and limits of knowledge, Truth and significance, skepticism, empiricism, rationalism, critical philosophy, entuisionism, positivism and new positivism, analytic philosophy
SOS364SOSYAL TABAKALAŞMA
SOCIAL STRATIFICATION
S202.04.02Toplumsal tabakalaşma teorileri, ideolojiler ve sınıf kavramları.Theories of social stratification, ideologies and class concepts.
SOS366CİNSİYET SOSYOLOJİSİ
GENDER SOCIOLOGY
S303.04.03Cinsel kimlik ve cinsel yönelim kavram ve süreçleri, feminist tarih ve modern feminist akımlar. Toplumsal cinsiyet ve cinsiyet tartışmaları.The concepts and processes of sexual identity and sexual orientation, feminist history, and modern feminist movements. Gender and gender debates in society.
SOS368SİSTEMATİK DÜŞÜNCE VE MANTIK
SİSTEMATİK DÜŞÜNCE VE MANTIK
S303.04.03Argüman oluşturmayı, farklı düşünceleri kıyaslayabilmeyi, tutarlılık ve gerçekliği kullanmayı ve bunların mantık ile ilgisini bilir ve kurarKnows and establishes how to create arguments, compare different ideas, use consistency and reality, and their relationship with logic.
SINIF: 4 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
SOS427İLETİŞİM SOSYOLOJİSİ
COMMUNICATION SOCIOLOGY
Z202.02.02Kitle iletişim kuramcıları, sosyal medya.Mass communication theorists, social media.
SOS429DENEYSEL SOSYOLOJİ
EXPERIMENTAL SOCIOLOGY
Z202.02.02Sosyal olayları yaşayarak ve içine girerek araştırmak.Doing research by living social events and by entering into.
SOS441SOSYOLOJİ İHTİSAS SEMİNERİ-I
SPECIALIZATION SEMINAR-I
Z202.03.02Toplumsal problemlere ilişkin saha çalışmaları yapılır ve proje geliştirilir.Field studies on social problems are carried out and projects are developed.
SOS443ELEŞTİREL DÜŞÜNCE UYGULAMALARI VE MANTIK
CRITICAL THOUGHT APPLICATIONS AND LOGIC
Z303.04.03Akıl yürütme, doğru çıkarım ve formel düşünme becerilerini kazandırmak için mantığın temel ilke ve uygulamalarını aktarır ve bu amaçla dil, yargı, çıkarım, argüman konularında temel bilgileri serimler.Teaches the abilities of reasonning, the correct deduction, the formal thinking, judgement and argumentation and adapts the basic principles of correct reasoning to psychology.
YUM401YERİNDE UYGULAMA-III
WORK PLACEMENT III
Z000.04.00Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler, öğrencinin kurumundaki ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki danışmaları ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar. Öğrencinin akademide öğrendiği bilgiyi sanayi ve endüstride nasıl uygulayacağı, teknoloji transferi uygulamaları öğretilir. Ayrıca; Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanmasına olanak sağlar ve teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi pekiştirir.The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made.
OFE401KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT
COMPARATIVE LITERATURE
S303.04.03Dünya edebiyatından aynı veya farklı konuda yazılmış eserler ele alınır ve incelenir. Metinler, onları oluşturan olay örgüsü, kişiler, zaman, mekan, anlatıcı ve bakış acısı gibi unsurlardan hareketle yorumlanır.Analize and discuss different literatures and their interrelations. Comparative literature and literary translation. Comparative literature and literary movement.
SOS415SOSYOMETRİK ARAŞTIRMA METODU
SOCIOMETRIC RESEARCH METHOD
S223.04.04Sosyometrik testlerin uygulanması ve yorumlanmasıApplication of sociometric test and its interpretation
SOS435EĞİTİM PSİKOLOJİSİ
EDUCATIONAL PSYCHOLOGY
S202.04.02Gelişim, öğrenme ve öğretim teorileri ve uygulamalarını içerir.Include theories and applications of development, learning, teaching.
SOS437FELSEFE TARİHİ
HISTORY OF PHILOSOPHY
S202.04.02Felsefenin geçirmiş olduğu evreler.Stages of philosophy.
DOT227E-SPOR EKONOMİSİ
ESPORTS ECONOMICS
G303.03.03E-Spor Ekonomisi dersinde, temel oyun teknolojileri bağlamındaki üretici ve tüketici tarafları ile, bu tarafların arasında yer alan dağıtıcı, yayıncı ve platform sistemleri gibi unsurların aktarılması planlanmaktadır. Bu kapsam dahilinde, ilgili ekosistemin sahip olduğu kendine has modellerden bahsedilecek olup; fiziki perakende, sanal perakende, sayısal ortamın diğer üretim faktörleri gibi başlıklar altında malî prensiplerin detaylandırılması sağlanacaktır.
HAT201KİŞİLERARASI İLETİŞİM
INTERPERSONAL COMMUNICATION
G303.03.03Kişilerarası iletişimde temel kavramlar, çeşitli yaklaşımlar, kodlar, dil, söylem, retorik ve örnek vaka analizleri dersin içeriğini oluşturmaktadır.The content of the course includes basic concepts, different approaches, codes, language, discourse and rhetoric in interpersonal communication, and case study analyses.
SINIF: 4 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
GRI401GİRİŞİMCİLİK
ENTREPRENEURSHIP
Z202.02.02Girişimciliğin Temel Fonksiyonları, KOBİ’lerin Ekonomiye ve Sosyal Hayata Katkıları. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri ve Türkiye’de KOBİ’lere Destek Sağlayan Kuruluşlar. Franchising Sistemi ve Yatırımcıya Sağlayacağı Faydalar. Pazarlama ve Tutundurma Stratejileri. İş Planı ve Bölümleri.Basic Functions of Entrepreneurship, SMEs Contributions to Economics and Social Life. Weaknesses of SMEs and SMEs Support Provided by Institutions. Franchising Benefits System and the investor. Marketing and Promotion Strategies. Business Plan and Sections.
SOS438SOSYAL PSİKOLOJİ
SOCIAL PSYCHOLOGY
Z303.03.03Sosyal psikolojinin genel başlıklarını, terim ve kavramlarını, bilimsel açıklamalara ve kuramlar dersin içeriğini oluşturmaktadırThis course includes general topics, terms, concepts and theories of social psychology
SOS478ANALİTİK MANTIK
LOGIC ANALITICS
Z202.02.02Dersin içeriği mantık kurallarını açıklamaktır.The content of the course is to explain the rules of logic.
SOS480PSİKOLOJİDE DRAMA TEKNİKLERİ
DRAMA TECHNICS IN PSHYCOLOGY
Z303.03.03Drama yöntem ve teknikleriThe object of the course is to learn to student the theory and technique of the course
OFE402EKONOMİ SOSYOLOJİSİ
ECONOMIC SOCIOLOGY
S303.04.03Toplum ve ekonomi ilişkileriRelations with society and the economy
SOS472NORMAL DIŞI DAVRANIŞLAR PSİKOLOJİSİ
ABNORMAL BEHAVIOR PSYCHOLOGY
S202.04.02Ruhsal bozukluklar, ruh sağlığı alanında patolojiyle ilişkili kavramlar ve tanımları, klinik görüşme ve öykü alma konularını içerir.Mental disorders include concepts and definitions related to pathology in the field of mental health, clinical interview and history taking.
SOS482AHLAK FELSEFESİ
PHILOSOPHY OF MORALITY
S404.04.04Eylemin ahlaklı olup olmadığını kavramak.Understanding whether the action is moral or not.
SOS484BİLGİ FELSEFESİ
PHILOSOPHY OF KNOWLEDGE
S404.04.04Bilgi teorilerini bilgi teorisyenleri ile ele almak.Information theories with information theorists.
SOS486İLKÇAĞ FELSEFESİ
ANTICAL PHILOSOPHY
S404.04.04Felsefe tarihinin temelleri, Socrates öncesi ve sonrası ve Helen-Roma felsefesini ele alır.CFundamentals of the history of philosophy, pre- and post-Socrates and the philosophy of Hellenic-Roman.
PSI436PSİKOLOJİDE TEMEL İLKELER
FUNDAMENTAL PRINCIPLES IN PSYCHOLOGY
F202.04.02Çeşitli insan davranışlarını ele almak ve analiz etmek.To analyze and analyze various human behaviors.
EBS : İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi İstanbul Aydın Üniversitesi AKTS Bilgi Paketi AKTS Bilgi Paketi ECTS Information Package Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS/ECTS), Avrupa Yükseköğretim Alanı (Bologna Süreci) hedeflerini destekleyen iş yükü ve öğrenme çıktılarına dayalı öğrenci/öğrenme merkezli öğretme ve öğrenme yaklaşımı çerçevesinde yükseköğretimde uluslarası saydamlığı arttırmak ve öğrenci hareketliliği ile öğrencilerin yurtdışında gördükleri öğrenimleri kendi ülkelerinde tanınmasını kolaylaştırmak amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından 1989 yılında Erasmus Programı (günümüzde Yaşam Boyu Öğrenme Programı) kapsamında geliştirilmiş ve Avrupa ülkeleri tarafından yaygın olarak kabul görmüş bir kredi sistemidir. AKTS, aynı zamanda, yükseköğretim kurumlarına, öğretim programları ve ders içeriklerinin iş yüküne bağlı olarak kolay anlaşılabilir bir yapıda tasarlanması, uygulanması, gözden geçirilmesi, iyileştirilmesi ve bu sayede yükseköğretim programlarının kalitesinin geliştirilmesine ve kalite güvencesine önemli katkı sağlayan bir sistematik yaklaşım sunmaktadır. ETIS : İstanbul Aydın University Education & Training System Istanbul Aydin University ECTS Information Package ECTS Information Package European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) which was introduced by the European Council in 1989, within the framework of Erasmus, now part of the Life Long Learning Programme, is a student-centered credit system based on the student workload required to achieve the objectives of a programme specified in terms of learning outcomes and competences to be acquired. The implementation of ECTS has, since its introduction, has been found wide acceptance in the higher education systems across the European Countries and become a credit system and an indispensable tool supporting major aims of the Bologna Process and, thus, of European Higher Education Area as it makes teaching and learning in higher education more transparent across Europe and facilitates the recognition of all studies. The system allows for the transfer of learning experiences between different institutions, greater student mobility and more flexible routes to gain degrees. It also offers a systematic approach to curriculum design as well as quality assessment and improvement and, thus, quality assurance.