English

FACULTY OF ENGINEERING-CIVIL ENGINEERING

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY
FACULTY OF ENGINEERING-CIVIL ENGINEERING
SINIF: 1 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
FIZ107FİZİK-I
PHYSICS -I
Z223.06.04Fizik ve ölçme, vektörler, bir ve iki boyutu hareketler, hareket kanunları, çembersel hareket ve dinamik yasalarının uygulamaları, iş ve enerji, enerjinin korunumu, lineer momentum ve çarpışma, dönme hareketi, açısal momentum, denge, evrensel gravitasyon.Physics and measurements. Vectors; motion in one and two dimensions; the laws of motion; circular motion and other applications of Newton's Laws; work and energy; conservation of energy; linear momentum and collisions; rotational motion; angular momentum; equilibrium; gravitation.
ING109İNGİLİZCE-I
ENGLISH-I
Z202.02.02Bu ders, üniversite öğrencilerinin kendi alanlarında yürüttükleri her türlü akademik faaliyette okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerini belirli bir etkinlikte kullanabilmelerini sağlayacak biçimde tasarlanmıştır.This course is designed to provide the students with effective skills for reading, writing, listening and speaking on their major using related terminology.
INM113İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
INTRODUCTION TO CIVIL ENGINERING
Z202.03.02Mühendislik Alanlarının tanıtılması, İnşaat mühendisliğinin gelişimi, İnşaat Mühendisinin çalışma alanları, İnşaat mühendisliğinin diğer mühendislik dallarıyla ilişkileri, İnşaat Mühendisliği ile ilgili kanun ve yönetmelikler, İnşaat mühendisliğinin uzmanlık dallarının ayrı ayrı tanıtılması.Introduction of Engineering Fields, Development of Civil Engineering, Working Areas of Civil Engineers, Relations of Civil Engineering with Other Engineering Branches, Laws and Regulations related to Civil Engineering, Introducing the specialties of Civil Engineering separately.
INM115MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ
ENGINEERING ECONOMICS
Z303.05.03Mühendislik ve yönetimsel karar vermede ekonomik analiz, nakit akışı, para ve fiziksel varlık üzerinde zamanın ve faiz oranının etkisi, alternatif değerlendirme metotları, şimdiki değer, gelecek değer, yıllık sabit değer, geri dönüş ve fayda/maliyet oranları, amortisman ve vergi, enflasyon etkisi.Economic analysis in engineering and managerial decision-making, cash flow, the effect of time and interest rate on money and physical assets, alternative assessment methods, present value, future value, annual fixed value, return and benefit/cost ratios, depreciation and tax, the effect of inflation.
KIM107GENEL KİMYA
GENERAL CHEMISTRY
Z223.05.04Maddenin özellikleri ve ölçümü. Atomlar ve atom kuramı. Kimyasal bileşikler. Kimyasal tepkimeler. Gazların özellikleri ve gaz kanunları. Termokimya, Periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri. Kimyasal bağlar I; temel kavramlar. Kimyasal bağlar II; bağ kuramları. Sıvılar, katılar ve moleküller arası kuvvetler.Matter-its properties and measurements. Atoms and the atomic theory. Chemical compounds. Chemical reactions. Gases and gas theories. Thermochemistry. The peryodic table and some atomic properties. Chemical bonding I; basic concepts. Chemical bonding II; bonding theories. Liquid,solid and intermoleculelar forces.
MAT151MATEMATİK-I
MATHEMATICS-I
Z404.07.04Temel kavramlar, kümeler, sayı kümeleri, tümevarım, dik koordinat sistemi, bağıntı, ters bağıntı, fonksiyonlar ve çeşitleri, özel tanımlı fonksiyonlar, trigonometrik ve ters trigonometrik, üstel ve logaritma fonksiyonları, tek değişkenli fonksiyonların limiti, limitin özellikleri, tek değişkenli fonksiyonların sürekliliği, süreklilik özellikleri, sonsuzda limit, tek değişkenli fonksiyonların türevi, türevin geometrik ve fiziksel anlamı, türev alma kuralları, türevle ilgili teoremler, zincir kuralı, trigonometrik, üstel ve logaritma fonksiyonlarının türevleri, özel tanımlı fonksiyonların türevleri, parametrik ve kapalı fonksiyonların, yüksek mertebeden türevler, Rolle, ortalama değer ve Cauchy teoremleri, L’Hospital kuralı, belirsizlik halleri, Newton yöntemi, türevin uygulamaları, birinci türev testi, ekstremum değerleri, konkavlık ve ikinci türev testi, asimptotlar ve eğri çizimleri, uygulamalı optimizasyon problemleri, konikler, kuadratik denklemler, kutupsal koordinatlar.Fundamental conceptions of mathematical analysis, sets and number sets, induction, rectangular coordinate system, relation, inverse relation, functions, types of functions, special defined functions, trigonometric and inverse trigonometric, exponential ve logarithmic functions, limit of single-valued functions, properties of limit, continuity of single-valued functions, properties of continuous functions, limits at infinity, derivative of single-valued functions, geometric and physical meaning of the derivative, theorems on derivatives ,rules of derivative, chain rule, derivatives of trigonometric and inverse trigonometric, exponential, logarithmic and special defined functions implicit differentiation, higher order derivatives, Rolle’s Theorem, Mean Value Theorem, Cauchy’s Theorem, L’Hospital ‘s Rule, indeterminate forms, Newton’s Method, applications of derivative, the first derivative test, extreme values, concavity, the second derivative test, asymptotes, curve sketching, applied optimization problems, conic sections and quadratic equations, polar coordinates.
TUR101TÜRK DİLİ-I
TURKISH LANGUAGE-I
Z202.02.02Bildirim, Dil ve Dilin Özellikleri; Dil-Düşünce İlişkisi; Dilin Gücü; Ana Dili-Yerel Dil-Millet Dili-Devlet Dili- Eğitim Dili-Kültür Dili- Uluslar arası Dil; Dil-Kültür İlişkisi; Medeniyet; Dilekçe Yazımı; Dil Aileleri-Dil Grupları -Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri; Türk Dilinin Tarihî Dönemleri ve Gelişmesi; Dil Bilgisi ve Bölümleri; Sözcük Çeşitleri-Kök-Ek; Cümle ve Cümlenin Öğeleri; Yazım Kuralları ve Uygulaması; Noktalama İşaretleri ve Kullanımıyla İlgili UygulamalarDefinition and characteristics of language. Relationship between language and thought. Relationship between language and culture. Concepts of mother language, cultural language, international language. Writing a letter of application. Languages of the world. The place of the Turkish language among world languages. Historical development of Turkish language. Phonological, morphological, semantic and syntactic structure of Turkish languge.. Types of clauses. Spelling rules. Punctuation marks.
SINIF: 1 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
BIL126BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA
COMPUTER PROGRAMMING
Z223.03.04
FIZ108FİZİK-II
PHYSICS -II
Z223.06.04Elektrik ve Manyetizma Konuları: Elektrik yük ve madde, Coulomb yasası, elektrik alan, yüklü taneciklerin elektrik alanda hareketleri. Gauss's yasası, elektrik akı ve Gauss yasası, Gauss yasasının uygulamaları. Elektrik potansiyel, elektrik potansiyel enerji. Nokta yüklerin ve yük dağılımlarının elektrik alanları. Kondansatörler ve dielektrik. Kondansatörlerde depo edilen enerji. Akım ve direnç, elektrik güç ve ilgili kavramlar. Doğru akım devreleri, electromotiv kuvvet, Kirchhoff kuralları ve uygulamalar. Manyetik alan, tanımı ve özellikleri, manyetik alanın yüklere ve akımlara etki ettiği kuvvetler, manyetik alanın uygulamaları. Manyetik alanın kaynağı, Biot-Sawart ve amper yasaları. Faraday yasası, Lenz yasası, indüklenmiş elektrik alan, üreteçler motorlar. İndüksüyon, ikili ve kendine indüksüyon, RL devreleri, manyetik alanda enerji.Topics in Electricity and Magnetism: Electric charges and matter, Coulomb's law, electric fields, electric field calculations, motion of a charged particle in electric field. Gauss's law, electric flux and Gauss's law, applications of Gauss's law. Electric potential and electric potential difference, electric potential energy, electric potential due to point charges and charge distributions. Capacitance and dielectrics, definition and calculations of capacitances, energy stored in capacitors, capacitors with dielectrics. Current and resistance, electric current, resistance, electrical conduction. Direct-current circuits, electromotive force, Kirchhoff's rules, applications. Magnetic fields, definition and properties of Magnetic fields. Magnetic forces on charges and currents, applications of magnetic fields. Sources of magnetic fields, the Biot-Sawart Law, Ampere's law. Faraday's law, Lenz's law, induced electric fields, generators and motors. Inductance, mutual and self inductance, RL circuits, energy in magnetic fields.
ING110İNGİLİZCE-II
ENGLISH-II
Z202.02.02Nasıl etkin öğrenilir, kolay ve etkili öğrenme için nasıl stratejiler geliştirilir. Daha iyi eğitim ya da sınav stratejileri için geliştirilmiş bellek teknikleri. Dersin içeriği, akademik dil becerilerini öğretmek için, mesleğin çeşitli alanlarında ve onların çalışmaları ile ilgili sıklıkla kullanılan Mesleki İngilizce'nin dil yapılarını ve fonksiyonlarını kapsayan uygun bir ortamı kapsamaktadır.How to learn effectively, how to develop strategies for easy and effective learning. Techniques for improved memory to better studying or test-taking strategies. The content of the course, which provides an appropriate context to teach academic language skills, covers professional English various fields of profession frequently used language structures and functions relevant to their studies.
INM102GENEL JEOLOJİ
GENERAL GEOLOGY
Z202.05.02Dünyanın Oluşumu, Evrim, Yapı Doğal Malzemesi, Çizgisel Mühendislik Yapı Yerlerinin Seçimi, Deprem-Taşkın-Yer Kayması-Çığ gibi Doğal Afetlerin Oluşumu ve Önlenmesi, Taşıma gücü ile ilgili Deney, Gözlem ve Hesapların Yapılması, Kazı Yamaç Oranlarının Belirlenmesi, Jeoteknik Sorunların Ana Nedeni olan Su-Süreksizlik-Kil (SSK) üçlüsünün Güncel Örnekler ve ilgili Hesaplamalarla Kavratılması.Formation of the World, Evolution, Natural Building Material, Selection of Linear Engineering Building Sites, Occurrence and Prevention of Natural Disasters such as Earthquake-Flood-Landslide-Avalanche, Conducting Experiments, Observations and Calculations related to Carrying power, Determining Excavation Slope Ratios, Understanding the Water-Discontinuity-Clay (SSK) trio, which is the Main Cause of Geotechnical Problems, with Current Examples and related Calculations.
INM104BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM
COMPUTER AIDED TECHNICAL DRAWING
Z223.05.04Mühendislik çizimine giriş, Çizim Aletleri ve Kullanılışı, Standart Yazı ve Rakamlar, Çizgi Tekniği, Ölçek Kavramı ve Ölçülendirme, İzdüşüm Kuralları, Plan, Kesit ve Görünüşlerle İlgili Çalışmalar, Proje ve Uygulama Projeleri Çalışmalarında Gerekli Olan Kurallara İlişkin Çalışmalar ,Yatay ve Düşey Kesit Alma, Detay Resimler, Nokta, Doğru ve Düzlemler, Cisimlerin İzdüşümleri, Açılar, Eğim Açıları, Arakesit, Transformasyon Metodları, Düzlem, Düzlem Değiştirme, Yatırma ve Kaldırma, AutoCAD ekranının özellikleri, Komutların kullanılışı, AutoCAD’te çalışma sistemleri, Nesne yakalama özellikleri, Nesne seçme özellikleri, Proje çizmek, Katman, katman özellikleri, Kavramsal AutoCAD komutları, Sorgulama komutları, AutoCAD’te yazı, Ölçülendirme, Dolgu komutları, Diğer çizgi çeşitleri, F tuşları, Blok oluşturmak, Parametreler, AutoCAD’te perspektif (Eğik perspektif, İzometrik perspektif, Dimetrik perspektif), Baskı almakIntroduction to Engineering drawing, Drawing Tools and their Use, Standard Writing and Figures, Line Technique, Scale Concept and Measurement, Projection Rules, Plan, Cross-Section and Appearance Studies, Project and Application Projects, Horizontal and Vertical Cross-Section Studies, Detailed Pictures, Point, Line and Planes, Object Projections, Angles, Slope Angles, Intersectionality, Transformation Methods, Plane, Plane Change, Tilting and Lifting, Features of the AutoCAD screen, Use of Commands, Working systems in AutoCAD, Object capture features, Object selection properties, Drawing a project, Layer, layer properties, Conceptual AutoCAD commands, Query commands, Writing in AutoCAD, Dimensioning, Fill commands, Other types of lines, F keys, Creating blocks, Parameters, Perspective in AutoCAD (Oblique perspective, Isometric perspective, Dimetric perspective), Printing.
MAT148MATEMATİK-II
MATHEMATICS-II
Z404.07.04Alan kavramı, sonlu toplam ile hesaplama, sigma gösterimi, sonlu toplam limiti,belirli integral ,Analizin ve İntegral Hesabının Temel Teoremleri, kismi integrasyon ve değişken değiştirme yöntemleri, sayısal integral yöntemleri,hiperbolik ve ters hiperbolik fonksiyonlar, integral alma teknikleri, alan, yay uzunluğu,dönel yüzeyin alanı ve hacim hesapları,moment ve ağırlık merkezinin bulunması, Pappus teoremleri, kutupsal koordinatlarda alan ve yay uzunluğu, has olmayan integraller, diziler, sonsuz seriler, geometrik seriler, harmonik ve alterne seriler için yakınsaklık testleri, mutlak yakınsaklık ve şartlı yakınsaklık, kuvvet serilerinin türevi ve integrasyonu, kuvvet serilerinin yakınsaklığı Taylor ve Maclaurin Serileri, Fourier Serileri. vektörler, skaler ve vektörel çarpım, uzayda doğru ve düzlem denklemleri, silindirler ve kuadrik yüzeyler,vektör değerli fonksiyonların limiti, sürekliliği ve integrali.Concept of area, estimating with finite sums, sigma notation and limits of finite sums, definite integral, The Fundamental Theorems of Calculus and Integral,integration by parts,substitution rule, indefinite integrals, numerical integration , hyperbolic and inverse hyperbolic functions, techniques of integration, area, lengths of plane curves, volumes of a solid of revolution, areas of surfaces of revolution, moments and centers of mass, moments of inertia, Pappus theorems, areas and lengths in polar coordinates. improper integrals, sequences, infinite series, tests of convergence for arithmetic,geometric,harmonic, alternating series ,absolutly convergent, conditionaly convergent,derivation and interal of power series,convergence of power series, Taylor and Maclaurin Series, Fourier Series,vectors, dot Product, cross product, lines and planes in space, cylinders and quadric surfaces, vector-valued functions, limits and continuity and integrals of vector-valued functions.
TUR102TÜRK DİLİ-II
TURKISH LANGUAGE-II
Z202.02.02Cümle Çeşitleri; Anlatım Bozuklukları; Paragraf; Anlatım Biçimleri; Yazılı Anlatım Türleri; Sözlü Anlatım Türleri; Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretlericlause types, narrative errors, proverb and idioms, syntactic errors, subordinative errors, paragraph, narrative types, oral narratives, punctuation marks, speling rules
SINIF: 2 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
ATA101ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I
ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY-I
Z202.02.02Kavramlar, tanımlar, ders yöntemleri ve kaynakların tanımı, Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi, Osmanlı Devleti’nin Dağılışı (XIX. Yüzyıl), Tanzimat ve Islahat Fermanı, I. ve II. Meşrutiyet, Trablusgarp ve Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Antlaşması, Wilson İlkeleri, Paris Konferansı, M. Kemal’in Samsun’a Çıkışı ve Anadolu’daki Durum, Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Mebusan Meclisinin Açılışı, TBMM’nin Kuruluşu ve İç İsyanlar, Teşkilat-ı Esasi Kanunu, Düzenli Ordunun Kuruluşu, I. İnönü, II. İnönü, Kütahya-Eskişehir, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasındaki antlaşmalar, Lozan Antlaşması, Saltanatın KaldırılmasıIntroduction, Fall of the Ottoman Empire, Tanzimat and Islahat Eras, Tripoli and Balkan Wars, World War I, The Armistice of Moudros, the Occupation of Anatolia and the National Reactions, The Birth of the Turkish Revolution, Turkish War of Independence, The Armistice of Mudanya, The Treaty of Lausanne
IHE101İŞ HUKUKU VE MESLEKİ ETİK
İŞ HUKUKU VE MESLEKİ ETİK
Z202.02.02
INM211MESLEKİ İNGİLİZCE
PROFESSIONAL ENGLISH
Z202.03.02Ağırlıklı olarak İnşaat Mühendisliği’ne yönelik öğrencilerin karşılarına çıkabilecek İngilizce teknik terimlerin tanıtılması, İngilizce teknik yazı yazma ve yazıların tercüme edilmesi (akademik İngilizce yayınlardan örnekler alınıp incelenmesi), İngilizce olarak teknik rapor ve özgeçmiş hazırlama.English technical terms that a civil engineering student and practicing civil enginers may confront, , technical writing and translation of scientific material (academic examination of samples taken in English publications), writing CV and technical reports.
INM247STATİK
STATICS
Z404.06.04Vektör cebri hakkında temel kurallar, mekanikte önemli vektörel büyüklükler, maddesel nokta mekaniğinde düzlemsel kuvvetlerin statiği, maddesel nokta mekaniğinde uzaysal kuvvetlerin statiği, rijit cisimlerin statiğinde eşdeğer kuvvet sistemleri, rijit cisimlerin dengesi, taşıyıcı sistemlerin statiğine giriş, kafes sistemler, karmaşık sistemler ve diğer uygulamalar, sürtünme kuvvetleri, yayılı kuvvetler, ağırlık merkezleri, virtüel iş metoduBasic rules of vector algebra, vector quantities of mechanics, mechanics of particles statics of plane forces, body forces, equivalent force system, statics of rigid bodies, equilibrium of rigid bodies, introduction to the statics of load carrying systems , trusses, complex systems and other applications, frictional forces, centroids, the method of virtual work.
INM281MALZEME BİLİMİ
MATERIAL SCIENCE
Z223.05.04Malzemelerin sınıflandırılması / Malzemenin iç yapısı / Malzemelerin Fiziksel Özellikleri: Yoğunluk, Özgül Ağırlık, Porozite, kompasite, Su Emme yüzdesi, Kapilarite, Permeabilite) / Malzemelerin Mekanik Özelikleri: Gerilme, Birim şekil değiştirme, Elastik Davranış, Elastik ve Plastik Davranış, Süneklik Kavramı, Sünme, Gevşeme, Sertlik, Tokluk, Rezilyans / Malzemelerin Isıl Özelikleri: Isı İletkenliği, Isı Yayınımı, termik gerilmeler, genleşme derzleri / Malzemelerin Akustik Özellikler,: Yayılım Süresi, Gürültü Kontrolü.The atomic structure of materials, atomic bonding, bonds relationships between material properties, crystal systems, crystal types, crystal geometry, crystallographic directions and planes, amorphous structures, solid solutions, atomic diffusion, the crystal structure defects, materials, physical, thermal and mechanical properties of the strain , ductility, fatigue, fracture, physical properties, unit weight, impermeability, water absorption, the classification of construction products, calcium-based binders, gypsum, lime and cement, Portland cement hydration, experiments are performed on cements, cement types produced in Turkey, the classification of the aggregates , harmful substances in aggregates, physical and mechanical properties of aggregates, aggregate grading, fresh concrete properties, processability, weathering, bleeding and uniformity, the experiments are performed on the fresh concrete, mixing water, concrete, chemical additives, mineral additives, hardened concrete properties, factors affecting the strength of concrete, concrete creep, concrete shrinkage, durability of hardened concrete, concrete mix designs, custom concrete.
MAT153LİNEER CEBİR
LINEAR ALGEBRA
Z303.05.03Bu modül, doğrusal cebirin ders kitabından ders sonrasına kadar erişilebilir bir incelemesini sağlamayı amaçlamaktadır.Bu modül, li bdoğrusal cebirin ders kitabından ders sonrasına kadar erişilebilir bir incelemesini sağlamayı amaçlamaktadır. Doğrusal cebir, matematikçilerin, mühendislerin, fizikçilerin ve diğer bilim adamlarının ihtiyaç duyduğu matematiksel altyapının önemir parçasıdır. Lisans öğrencileri için kaynak niteliğindedir. Genel olarak tüm okuyuculara faydalı olacak doğrusal cebire bir giriş içermektedir. Dersin İçeriği Matrisler, matris cebiri, özel matris türleri, temel satır ve iki nokta üst üste işlemleri, basamak formu, matrisin derecesi, temel matrisler, tersler, eşdeğer matrisler, determinantlar, determinantların özellikleri, bir matrisin kofaktörü ve eki, ters matrisin türetilmesi, doğrusal denklem sistemleri, doğrusal denklem sistemlerinin çözümleri, Cramer yöntemi, Gauss yok etme yöntemi, vektör uzayları, altuzaylar, doğrusal bağımsızlık, tabanlar ve boyut, koordinatlar, temel değişimi, iç çarpım uzayları, standart iç çarpım, ortogonal altuzaylar, bir alt uzayın dik tamamlayıcısı, iç çarpım, iç çarpım uzayları, dik taban, dik matrisler, Gram-Schmidt dikleştirme yöntemleri, doğrusal dönüşümler, doğrusal dönüşümlerin matris gösterimleri, öz değerler, öz vektörler, köşegenleştirme, Cayley-Hamilton Teoremi, İkinci dereceden formlar, Hermitsel formlar, sayısal uygulamalar. Lisans öğrencileri için kaynak niteliğindedir. Genel olarak tüm okuyuculara faydalı olacak doğrusal cebire bir giriş içermektedir. Dersin İçeriği Matrisler, matris cebiri, özel matris türleri, temel satır ve iki nokta üst üste işlemleri, basamak formu, matrisin derecesi, temel matrisler, tersler, eşdeğer matrisler, determinantlar, determinantların özellikleri, bir matrisin kofaktörü ve eki, ters matrisin türetilmesi, doğrusal denklem sistemleri, doğrusal denklem sistemlerinin çözümleri, Cramer yöntemi, Gauss yok etme yöntemi, vektör uzayları, altuzaylar, doğrusal bağımsızlık, tabanlar ve boyut, koordinatlar, temel değişimi, iç çarpım uzayları, standart iç çarpım, ortogonal altuzaylar, bir alt uzayın dik tamamlayıcısı, iç çarpım, iç çarpım uzayları, dik taban, dik matrisler, Gram-Schmidt dikleştirme yöntemleri, doğrusal dönüşümler, doğrusal dönüşümlerin matris gösterimleri, öz değerler, öz vektörler, köşegenleştirme, Cayley-Hamilton Teoremi, İkinci dereceden formlar, Hermitsel formlar, sayısal uygulamalar.Matrices, matrix algebra, special types of matrices, elementary row and colon operations, echelon form, rank of a matrix, elementary matrices, inverses, equivalent matrices, determinants, properties of determinants, cofactor and adjoint of a matrix, derivation of inverse matrix, systems of linear equations, solutions of systems of linear equations, Cramer's method, Gauss’s elimination method, vector spaces, subspaces, linear independence, bases and dimension, coordinates, change of basis, inner product spaces, standard inner product, orthogonal subspaces, orthogonal complement of a subspace, inner product, inner product spaces, orthogonal basis, orthogonal matrices, Gram-Schmidt orthogonalization methods, linear transformations, matrix representations of linear transformations, eigen values, eigen vectors, diagonalization, Cayley-Hamilton’s Theorem, quadratic forms, Hermitian forms, numerical applications.
MAT257SAYISAL YÖNTEMLER
NUMERICAL METHODS
Z223.04.04Bu ders öğrencilere ilk olarak temel optimizasyon problemlerini ve sezgisel çözüm metodlarını öğretmeyi daha sonra ise sayısal yöntemlerin matematik bilimi ile ilgili temel çözüm yöntemlerini öğretmeyi hadefler.This course aims to first teach students basic optimization problems and intuitive solution methods and then to teach basic solution methods related to the mathematical science of numerical methods.
SINIF: 2 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
ATA102ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II
ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY-II
Z202.02.02Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, İktisâdi Alanda Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Atatürk İlkeleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye, 1950 -1960 Yılları Arası TürkiyePolitical Reforms, Legal Reforms, Educational and Cultural Reforms, Economic Reforms, Social Reforms, Atatürk’s Principles, Atatürk’s Foreign Policy, Turkey in the World War II, Turkey Between 1950- 1960.
INM230ÖLÇME VE VERİ DEĞERLENDİRME
MEASUREMENT AND DATA ANALYSIS
Z303.05.03İnşaat mühendisliğinde deneyin önemi, deneysel cihazları öğrencilere tanıtmak, Mühendislikte kullanılan birimlerin tanıtımı, Deneysel verilerin istatistiksel analizi, Hata tipleri ve hata analizi, en küçük kareler yöntemi, İnterpolasyon ve Regresyon yöntemleri, Veri toplama ve değerlendirmesi, Rapor yazma ve sunuş teknikleri.Importance of experiment in civil engineering, introduction of experimental devices to students, presentation of engineering units, statistical analysis of experimental data, error types and error analysis, least squares method, interpolation and regression methods, data collection and evaluation, report writing and presentation techniques.
INM240DİNAMİK
DYNAMICS
Z303.03.03Parçacık kinematiği; parçacık kinetiği: Kuvvet ve ivme, iş ve enerji, impuls ve momentum; rijit cismin düzlemsel kinematiği; rijit cismin düzlemsel kinetiği: Kuvvet ve ivme, iş ve enerji, impuls ve momentum, rijit cismin üç boyutlu kinematiği, titreşimler.Particle kinematics, kinetics of particles: Force and acceleration, work and energy, impulse and momentum. Planar kinematics of rigid bodie, planar kinetics of rigid body: Force and acceleration, work and energy, impulse and momentum; three-dimensional kinematics of rigid bodies, vibrations.
INM248MUKAVEMET-I
STRENGTH OF MATERIALS-I
Z404.06.04Temel prensipler, mukavemetin dayandığı temeller, dış kuvvetler, iç kuvvetler, kuvvet diyagramları, gerilme şekil değiştirme, gerilme ve şekil değiştirme bağıntıları (Hooke yasası), katı cisimlerin mekanik özellikleri, kırılma teorileri, emniyet katsayısı ve emniyet gerilmesi, kesit tesiri diyagramları, atalet momenti, basit mukavemet halleri (eksenel normal kuvvet, kesme kuvveti, burulma momenti, basit eğilme).Basic principles, foundations of strength of materials, external forces, internal forces, force diagrams, axial stress and axial strain, stress stain relationships for elastic materials, the safety factor and allowable stress, torsion of circular shafts, pure bending,shear force and shear stress, stress/strain transformation equations with examples for two dimensional states of stress and strain; Mohr's circle.
INM282YAPI MALZEMELERİ
CONSTRUCTION MATERIALS
Z122.04.03Yapı malzemelerine giriş, Agregalar, Çimentolar, Kireç ve Diğer bağlayıcılar, Beton, Beton karışım hesabı, Özel üretim betonlar, Beton karışım hesabı uygulamalası, inşaatta kullanılan diğer malzemeler.Natural stones, aggregates, binder materials; lime, cements and puzzolans, admixtures, factors affecting strength of concrete , properties of fresh concrete, mixture design, the production , placing, compaction and curing of fresh concrete, metal, alloys, steels, timber and ceramics.
MAT247DİFERANSİYEL DENKLEMLER
DIFFERANTIAL EQUATIONS
Z404.05.04
MAT255OLASILIK VE İSTATİSTİK
PROBABILITY AND STATISTICS
Z223.05.04
SINIF: 3 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
INM323ZEMİN MEKANİĞİ-I
SOIL MECHANICS - I
Z324.05.05Zeminlerin oluşumu ve temel fiziksel özellikleri, Zeminlerin Fiziksel Özellikleri ve Sınıflandırma zemin-su ilişkileri, zeminde kompaksiyon, zeminde gerilmeler, Zeminlerin Konsolidasyonu, Zeminlerin Kayma Direnci, Zeminde yanal toprak basınçlarıFormation of soils and their basic physical properties, soil classification, grain size distribution, consistency limits, classification systems, the effect of groundwater, soil permeability, ground water flow, compaction, total stress, effective stress concepts.
INM361ULAŞTIRMA
TRANSPORTATION
Z303.04.03Giriş ve temel kavramlar, yolu kullananların özellikleri, taşıt hareketleri, karayolu trafiğinin özellikleri, yolların kapasitesi, yolun geometrik özellikleri ve standartların seçimi, güzergâh araştırması, yatay kurbalar ve dever, geçiş (birleştirme) eğrileri, boykesit ve düşey kurba, kent yollarının planlanması, kavşaklar, karayolunda drenaj.Introduction, definitions of highway components, characteristics of road users and vehicles, vehicle movements, general characteristics of highway traffic, highway capacity, selection of highway geometric standards, location survey, horizontal curves and super-elevation, transition curves, road profile and vertical curves, planning of urban roads, intersections, highways drainage.
INM373AKIŞKANLAR MEKANİĞİ
FLUID MECHANICS
Z223.04.04Akışkanların fiziksel özellikleri, akışkanların statiği, akışkanların kinematiği, bir boyutlu akımların temel denklemleri, ideal akışkanların bir boyutlu akımları, gerçek akışkanların iki boyutlu akımları, ideal ve gerçek akışkanların iki boyutlu akımları, boyut analizi.Physical properties of fluids, statics of fluids, kinematics of fluids, basic equations of one-dimensional flows, one-dimensional flows of ideal fluids, two-dimensional flows of real fluids, two-dimensional flows of ideal and real fluids, dimensional analysis.
INM375YAPI STATİĞİ-I
STRUCTURAL STATICS
Z404.04.04Genel bilgiler, yapı sistemleri, yükler, yapı statiğinde yapılan kabuller ve idealleştirmeler, kuvvet sistemleri, kuvvetler, yükler, mesnet tepkileri, iç kuvvetler, denge denklemleri, düzlem sistemlerin sabit yüklere göre hesabı, izostatik düzlem sistemler, dolu gövdeli sistemler:basit kiriş, çıkmalı kiriş, konsol kiriş, Gerber kirişler, basit çerçeveler, üç mafsallı çerçeveler, gergili çerçeveler, bileşik çerçeveler, endirekt yüklü sistemler, kafes sistemler, düzlem sistemlerin hareketli yüklere göre hesabı, tesir çizgilerinin tanımı, basit kirişin tesir çizgisi, çıkmalı kirişin tesir çizgisi, konsol kirişin tesir çizgisi, Gerber kirişlerin tesir çizgisi, basit çerçevelerin tesir çizgisi, üç mafsallı çerçevelerin tesir çizgisi, bileşik çerçevelerin tesir çizgisi, kafes sistemlerin tesir çizgisi.General information, building systems, loads, assumptions and idealizations in building statics, force systems, forces, loads, support responses, internal forces, balance equations, calculation of plane systems according to fixed loads, isostatic plane systems, full body systems: simple beam, output beam, cantilever beam, Gerber beams, simple frames, three-joint frames, tensioned frames, compound frames, indirect loaded systems, lattice systems, calculation of plane systems according to moving loads, effect lines definition, the influence line of the simple beam is, the impact line of the output beam, the impact line of the cantilever beam, the impact line of the Gerber beams, the impact line of simple frames, the impact line of three-joint frames, the impact line of compound frames, the impact line of lattice systems.
ISG302İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY
Z202.02.02İş sağlığı ve güvenliğinin (İSG) kavramsal çerçevesi, ulusal ve uluslararası standartlar, iş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri, sonuçları ve önlenmesi ile ilgili temel bilgiler, İSG alanında mevzuatımızda bulunan temel düzenlemeler, örnek olaylar, tekstil sanayisinde yaşanan iş kazalarının incelenmesi ve alınacak önlemler.Basic concepts related to Occupational Health and Safety (OHS), national and international standards, causes of occupational accidents and occupational diseases, results and prevention, basic regulations in OHS legislation, case studies, work incidents in textile industry and precautions to be taken.
YUM301YERİNDE UYGULAMA-I
WORK PLACEMENT I
Z000.04.00Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler; Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü, öğrencinin kurumundaki danışmanları ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki yetkilisi ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanması, teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi amaçlanır. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar.The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made, etc.
INM377COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ
GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS
S303.04.03topoloji, uzaktan algılama, coğrafi sorgulamatopography, remote sensing, geographical query
INM379MUKAVEMET-II
STRENGTH OF MATERIALS-II
S303.04.03
COM311E-DÖNÜŞÜM
E-DÖNÜŞÜM
F303.03.03
MAK359MALZEME SEÇİMİ
MALZEME SEÇİMİ
F303.03.03
OMH305İLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
İLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
F303.03.03
SINIF: 3 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
INM304BETONARME-I
REINFORCED CONCRETE-I
Z404.04.04Betonarme Yapıların Limit Durumlara Göre Tasarımı. Betonarmenin Davranışı ve Tasıma Gücü. Basit Eğilme Altında Kesit Hesapları. Bileşik Eğilme Altında Kesit Hesapları. Kesme ve Burulma. Donatının Kenetlenmesi. İşletilebilme Limit Durumlarına Göre Hesap Esasları.
INM314TEMEL MÜHENDİSLİĞİ-I
FOUNDATION ENGINEERING-I
Z324.04.05Zemin incelemeleri, büro ve arazi çalışmaları, sondajlar ve numune alma metodları, arazi ve laboratuvar deneyleri, yüzeysel (tekil, şerit ve radye) temeller ve tasarımları, temellerin düşey yükler ve yanal yükler altındaki tasarımları, temelaltı zeminin iyileştirilmesi, yeraltı su tablasının sığ (yüzeysel) temellere etkisi ve yeraltı su tablasının indirilmesi.Soil investigation, office and field works, drilling and sampling methods, field experiments, the superficial (footing, strip and raft) foundations and their designs, design of deep foundations and pile foundations under the influence of vertical loads, basic ground improvement methods.
INM342YAPI STATİĞİ-II
STRUCTURAL ANALYSIS-II
Z404.05.04Çubuklarda şekil değiştirmeler, enerji teoremleri, kesitlerin yer değiştirme ve dönmelerinin enerji yöntemleri ile hesabı, hiperstatik sistemlerin hesap yöntemleri, kuvvet yöntemi/ hiperstatik sistemlerde yer değiştirmelerin hesabı, yerdeğiştirme yöntemi, Cross–moment dağıtma yöntemi, tesir çizgileri ve elverişsiz yüklemeler.Deformations in rods, energy theorems, calculation of displacement and rotation of the sections with energy methods, calculation methods for statically indeterminate systems, the force method / indeterminate systems and displacement calculations, displacement method, cross-moment distribution method, influence lines and unfavorable loadings.
INM346ÇELİK YAPILAR
STEEL STRUCTURES
Z303.04.03Çelik yapı sistemleri, kullanım yerleri, çelik yapı malzeme türleri, çelik malzemenin mekanik özellikleri, yapısal tasarım yaklaşımları ve yapılara etkiyen yükler, çekme yükleri altındaki elemanlar, basınç yükleri altındaki elemanlar, eğilme etkisi altındaki elemanlar, eksenel yük ve eğilme etkisi altındaki elemanlar, bulonlar, perçinler, kaynaklar, statik ve dinamik yük hesapları, çelik yapıları korozyon ve yangın gibi etkilere karşı koruma yöntemleri.Steel structure systems and their usage, types of steel construction materials, mechanical properties of steel material, structural design approaches and loads acting on structures, elements under tensile loads, elements under pressure loads, structural members under the influence of bending or axial loads and bending moments, bolts, rivest, welds, static and dynamic load calculations, methods for the protection steel structures against corrosion and fire.
INM374HİDROLİK
HYDRAULICS
Z223.04.04Boyut analizi ve Pi teoremi, model benzeşimi, basınçlı akımlar, sürekli ve yersel yük kayıpları, boru sistemlerinin çözümü, çok hazneli boru şebekeleri, serbest yüzeyli akımlar, enkesit boyutlandırılması, hidrolik yönden en uygun kesit, ani ve tedrici hareketler, özgül enerji, yüzeysel sıçrama, tedrici değişken hareketlerde su yüzeyinin değişimleri, tedrici değişken hareketlerde su yüzeyinin hesabı, kanal kontrolları, orifis ve savaklar.Dimensional analysis and Pi theorem, model simulation, pressure flows, continuous and terrestrial energy losses, the solution of pipe systems, multi-chamber pipe networks, free-surface flows, cross-sectional dimensions, the most appropriate cross-section with respect to hydraulics, sudden and gradual movements, specific energy, surface jumping, change of water surface in gradually varying movements, calculation of water surface for gradually varying movements, channel controls, orifices and weirs.
YUM305YERİNDE UYGULAMA-II
WORK PLACEMENT-II
Z000.02.00Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler; Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü, öğrencinin kurumundaki danışmanları ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki yetkilisi ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanması, teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi amaçlanır. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar.The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made, etc.
INM316ÇEVRE GEOTEKNİĞİ
ENVIRONMENTAL GEOTECHNICS
S303.04.03geo textiller - su arıtım tesis insaatı - çöp toplama alan dizaynı - kirleticilerin toprakta ilerlemesi
INM318TRAFİK MÜHENDİSLİĞİ
TRAFFIC ENGINEERING
S303.04.03
THP203DİJİTAL HABERCİLİK
DIGITAL COMMUNICATION
G303.03.03Bu derste öğrencilere yeni medya kavramının ne olduğu, web gazeteciliği, sosyal medya gazeteciliği, veri gazeteciliği ve yurttaş gazeteciliği kavramlarının medyada kendini nasıl ifade ettiği bilgisi verilecektir.The news which is made from Facebook, Twitter, Instagram and mobile phones will be taugh
OMH322ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME
MULTI CRITERIA DECISON MAKING
F303.03.03Temel kavramlar, özelliklerin dönüştürülmesi, bulanık karar kuralları, ağırlıkların belirlenmesi, AHP, ANP, ELECTRE ve TOPSIS
SEN324YETENEK YÖNETİMİ
TALENT MANAGEMENT
F303.03.03
SINIF: 4 - DÖNEM: 1
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
INM407ÇELİK YAPILARIN TASARIMI
DESIGN OF STEEL STRUCTURES
Z404.05.04Bir çelik yapının sabit yük, kar ve rüzgâr yüklerine göre statik hesabının yapılması; kesit ve birleşim hesaplarının yapılması; yapının stabilitesinin sağlanması ve gerekli detayların çizilmesi.Making a static calculation of a steel structure according to constant load, snow and wind loads; making cross-section and junction calculations; ensuring the stability of the structure and drawing the necessary details.
INM409BETONARME YAPILARIN TASARIMI
DESIGN OF REINFORCED CONCRETE STRUCTURES
Z404.05.04Döşeme hesapları, kiriş ve kolonlara ön boyut verilmesi, düşey yüklere göre çerçeve hesapları, deprem hesapları, iç kuvvetlerin süperpozisyonu, kiriş kesit hesapları, kolon kesit hesapları, temel hesapları, çizimler: kat kalıp planları, temel planı, kolon aplikasyon planı, kiriş detayları, temel detayları.Slab design, preliminary design of beams and columns, obtaining the internal forces of the frame due to vertical loads, obtaining the internal forces of the frame due to earthquake loads, superposition of the internal forces, section design of the beams, section design of the columns, section design of the footings, drawings
INM417YAPI DİNAMİĞİ
STRUCTURAL DYNAMICS
Z303.03.03Depremler, deprem çeşitleri, oluş teorileri, deprem parametreleri, yapısal titreşimler, BSD sistemler, ÇSD sistemler, serbest ve zorlanmış titreşimler, eşdeğer deprem yükü ve davranış spektrumu konsepti, nümerik çözüm yöntemleri, BSD sistemlerde doğrusal olmayan davranış, deprem mühendisliğinde özel konular.Depremler, deprem çeşitleri, oluş teorileri, deprem parametreleri, yapısal titreşimler, BSD sistemler, ÇSD sistemler, serbest ve zorlanmış titreşimler, eşdeğer deprem yükü ve davranış spektrumu konsepti, nümerik çözüm yöntemleri, BSD sistemlerde doğrusal olmayan davranış, deprem mühendisliğinde özel konular.
INM419SU KAYNAKLARI
WATER RESOURCES
Z303.03.03Hidrolojiye ve su kaynaklarının mühendisliğine genel bir bakış. Yağış, nehir akışı ve yeraltı suyu sızıntısı dahil havzaların ve hidrolojik olayların incelenmesi. Hidrograf modellerinin incelenmesi ve analizi. Hidrolojik taşkın yayılım sürecinin değerlendirilmesi. Yeraltı suyu hidrolojisinin araştırılması. Baraj ve dolusavak tasarımının tartışılması. Kentsel su temin sistemlerinin incelenmesi. Atık su ve yağmur suyu toplama ve bertaraf sistemlerinin değerlendirilmesi. Sulama ve drenaj yöntemlerinin analizi.An overview of hydrology and the engineering of water resources. Study of basins and hydrological phenomena, including rainfall, river flow, and groundwater seepage. Examination of hydrograph patterns and analysis. Evaluation of the process of hydrologic flood propagation. Exploration of groundwater hydrology. Discussion of dam and spillway design. Examination of urban water supply systems. Consideration of wastewater and stormwater collection and disposal systems. Analysis of irrigation and drainage methods.
INM453İNŞAAT YÖNETİMİ
CONSTRUCTION MANAGEMENT
Z303.03.03Şantiye genel ön hazırlıkları, şantiyede yer tertibi, şantiye planlaması, şantiye şefinin görevleri, inşaat rizikoları ve sigorta, taşeronlar ve şantiye, şantiye düzenleme ve kurulması esasları, şantiye tesisatının genel ve ayrıntılı incelenmesi, bşantiye barakaları, yapı elemanlarının poz numaralarına göre metraj hesapları, örnek proje üzerinde keşif çıkarılması, yapım proseslerine giriş, kontrat ve borçlanma ve programlama, proje kontrol tahmini, verimlilik modelleri ve yapım ekonometresi. Mühendislik Ekonomisi ve Nakit Akışları, Risk Yönetimi, Kamu İhale Kanunu, Kalite Yönetimi, İhaleler ve Çeşitleri, ihale Mevzuatı, Sözleşme ve Şartnameler, İhale Süreçleri, Hakedişler, Geçici ve Kesin Kabuller, İş Programları Türleri, Ağ Diyagramların Kurgulanması, Kritik Yolun hesaplanması.General preliminary preparations of the construction, location arrangement at the construction site, construction site planning, duties of the construction site manager, construction risks and insurance, subcontractors and the construction site, principles of construction site arrangement and establishment, general and detailed examination of the construction site installation, construction site sheds, quantity calculations according to the item numbers of the building elements, sample Estimation on the project, introduction to construction processes, contract and borrowing and programming, project control estimation, efficiency models and construction econometer. Engineering Economics and Cash Flows, Risk Management, Public Procurement Law, Quality Management, Tenders and Types, Tender Legislation, Contracts and Specifications, Tender Processes, Progress Payments, Provisional and Final Acceptances, Types of Work Programs, Construction of Network Diagrams, Calculation of the Critical Path.
YUM401YERİNDE UYGULAMA-III
WORK PLACEMENT III
Z000.04.00Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler, öğrencinin kurumundaki ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki danışmaları ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar. Öğrencinin akademide öğrendiği bilgiyi sanayi ve endüstride nasıl uygulayacağı, teknoloji transferi uygulamaları öğretilir. Ayrıca; Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanmasına olanak sağlar ve teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi pekiştirir.The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made.
INM403BETONARME-II
REINFORCED CONCRETE-II
S303.04.03Döşemelerin çalışma şekillerine göre sınıflandırılması / Tek Doğrultuda Çalışan Döşemeler / Çift Doğrultuda Çalışan Döşemeler / Nervürlü Döşemeler / Zımbalama Hesabı / Temeller: Temellerin sınıflandırılması / Duvar Altı Temeller / Tekil Temeller / Kombine Temeller / Sürekli Temeller / Radye temeller.Introduction/Types of Slabs: One-Way Slabs; Two-Way Slabs; Ribbed Slabs / Punching Shear / Footings: Types of Footings; Introduction / Wall Footings; Single-Column Footings; Combined Footings; Continuous Footings, Mat Footings.
INM427ÇELİK YAPILAR-II
STEEL STRUCTURES
S303.04.03Çelik Yapıların Tarihçesi / Çelik Yapıların Kullanılma Alanları / Kolon ve Kolon Ekleri / Kiriş Mesnetleri / Pandül Kolon Başları / Kolon – Kiriş Birleşimleri / Kolon Ayakları / Kolon Ankrajları / Sünekliği Normal Çerçeveler ve Çerçeve KöşeleriIntroduction to Steel Structures / Application Areas of Steel Products / Columns and Splices / Beam Supports / Pinned Column Supports / Beam-Column Connections / Column Base Plates / Anchorages of Columns / Beam-Column Connections of Normal Ductile Frames
COM471MÜHENDİSLİKTE GÜVENLİK YÖNETİMİ
MÜHENDİSLİKTE GÜVENLİK YÖNETİMİ
F303.03.03Siber Güvenlikte Temel Kavramlar, Güvenlik İhlalleri, Zararlı Yazılımlar, Siber Suç ve Tehditler, Siber Sabotaj ve Terörizm, Sosyal Mühendislik, DoS ve DDos Saldırıları, Ağ Güvenlik Politikaları, Firewall, IPS-IDS, Kullanıcı Doğrulama, Büyük Veri ve Güvenliği, Bilgi Güvenliği Standartları, BT Güvenliği ve Yönetimi
OMH415MÜHENDİSLİK SİSTEMLERİNİN MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU
MÜHENDİSLİK SİSTEMLERİNİN MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU
F303.03.03
SINIF: 4 - DÖNEM: 2
Ders KoduDers AdıDTTPKECTSH.S.İçerik TRİçerik ING
GRI401GİRİŞİMCİLİK
ENTREPRENEURSHIP
Z202.02.02Girişimciliğin Temel Fonksiyonları, KOBİ’lerin Ekonomiye ve Sosyal Hayata Katkıları. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri ve Türkiye’de KOBİ’lere Destek Sağlayan Kuruluşlar. Franchising Sistemi ve Yatırımcıya Sağlayacağı Faydalar. Pazarlama ve Tutundurma Stratejileri. İş Planı ve Bölümleri.Basic Functions of Entrepreneurship, SMEs Contributions to Economics and Social Life. Weaknesses of SMEs and SMEs Support Provided by Institutions. Franchising Benefits System and the investor. Marketing and Promotion Strategies. Business Plan and Sections.
INM404ZEMİN YAPILARININ TASARIMI
GEOTECHNICAL DESIGN
Z404.05.04Bu kapsamda dayanma yapılarına gelen yanal toprak basınçlarının belirlenmesi, dayanma yapılarının sınıflandırılması ve projelendirme esasları dersin içeriğini oluşturmaktadır. Bu kapsamda ağırlık türü dayanma yapıları, konsol betonarme dayanma yapıları, palplanş perdeleri, donatılı zemin duvarları ve yamaçların stabilitesi konuları işlenmektedir.Design problems in geotechnical engineering: Earth retaining structures for deep excavations, Diaphragm wall, Secant and Tangent piles, Lateral supporting elements (Ground anchors and struts), Soil Nailing, Stone Column, Jet Grouting, Compaction Grouting.
INM406SU YAPILARININ TASARIMI
DESIGN OF HYDRAULIC STRUCTURES
Z404.05.04Nüfus projeksiyonu hesapları, su ihtiyacı hesapları, hazne hacmi hesabı, hazne boyutlandırılması, depo projesi, iletim hattı ile ilgili hesaplar, pompa hesapları, maliyet hesapları, içme suyu şebekesi hesabı, isale hattı ve ekipmanları ile ilgili teknik çizimler.Population projection calculations, water requirement calculations, reservoir volume calculation, reservoir sizing, storage project, transmission line related calculations, pump calculations, cost calculations, drinking water network calculation, transmission line and technical drawings related to equipment.
INM416BİTİRME PROJESİ
GRADUATION PROJECT
Z143.07.05
INM426DEPREME DAYANIKLI TASARIM İLKELERİ
EARTHQUAKE RESISTANT DESIGN PRINCIPLES
Z202.04.02Depremler: Yer Hareketinin Özellikleri ve Deprem Parametreleri, Basit Yapıların Deprem Hesabı, Elastik ve Hesap Spektrumlarının Hesabı ve Kullanılışı, Eşdeger Statik Yöntem, Modal Spektral Hesap, Deprem Yönetmelikleri, Sünek Yapı Tasarımı ve Önemi, Betonarme, Çelik ve Prefabrike Yapıların Sünek Tasarımı Esasları, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımında Diger Pasif ve Aktif Yöntemler, Yapılarda Deprem Hasarları, Mevcut ve Hasarlı Yapıların Tamir ve Güçlendirilmesi. Proje rapor hazırlamak.
INM418PROJE YÖNETİMİNE GİRİŞ
INTRODUCTION TO PROJECT MANAGEMENT
S303.04.03Proje yönetimine giriş, proje yaşam döngüsü ve organizasyonu, proje yönetim süreci, proje bütünleştirme yönetimi, proje kapsam yönetimi, proje zaman yönetimi, proje maliyet yönetimi, proje kalite yönetimi, proje insan kaynakları yönetimi, proje iletişim yönetimi, proje risk yönetimi, proje tedarik yönetimi, proje kapanışı.Introduction to project management, project life cycle and organization, project management process, project integration management, project scope management, project time management, project cost management, project quality management, project human resources management, project communication management, project risk management, project procurement management , project closure.
INM428ULAŞTIRMA-II
TRANSPORTATION-II
S303.04.03
INM434BARAJ MÜHENDİSLİĞİ
DAM ENGINEERING
S303.04.03
INM436İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI
COMPUTER APPLICATIONS IN CIVIL ENGINEERING
S303.04.03
GDM429GIDA TEKNOLOJİLERİ
GIDA TEKNOLOJİLERİ
F303.03.03Gıdaların Bileşimleri ve Beslenme Fizyolojisi Açısından Önemleri / Gıda İşlemede Kalite ve Etkili Faktörler / Gıda Muhafaza Yöntemleri / Temel işlemler / Gıda üretim teknolojileriComposition of Foods and Their Importance in Terms of Nutritional Physiology / Quality and Effective Factors in Food Processing / Food Preservation Methods / Basic Processes / Food Production Technologies
MAK414MÜHENDİSLİKTE PROJE YÖNETİMİ
ENGINEERING PROJECT MANAGEMENT
F303.03.03
OMH402MÜHENDİSLİK SİSTEMLERİNİN OPTİMİZASYONU VE DİNAMİK ANALİZİ
OPTIMIZATION AND DYNAMIC ANALYSIS OF ENGINEERING SYSTEMS
F303.03.03
SEN462YAPAY ZEKA
ARTIFICIAL INTELLIGENCE
F303.03.03
EBS : İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi İstanbul Aydın Üniversitesi AKTS Bilgi Paketi AKTS Bilgi Paketi ECTS Information Package Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS/ECTS), Avrupa Yükseköğretim Alanı (Bologna Süreci) hedeflerini destekleyen iş yükü ve öğrenme çıktılarına dayalı öğrenci/öğrenme merkezli öğretme ve öğrenme yaklaşımı çerçevesinde yükseköğretimde uluslarası saydamlığı arttırmak ve öğrenci hareketliliği ile öğrencilerin yurtdışında gördükleri öğrenimleri kendi ülkelerinde tanınmasını kolaylaştırmak amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından 1989 yılında Erasmus Programı (günümüzde Yaşam Boyu Öğrenme Programı) kapsamında geliştirilmiş ve Avrupa ülkeleri tarafından yaygın olarak kabul görmüş bir kredi sistemidir. AKTS, aynı zamanda, yükseköğretim kurumlarına, öğretim programları ve ders içeriklerinin iş yüküne bağlı olarak kolay anlaşılabilir bir yapıda tasarlanması, uygulanması, gözden geçirilmesi, iyileştirilmesi ve bu sayede yükseköğretim programlarının kalitesinin geliştirilmesine ve kalite güvencesine önemli katkı sağlayan bir sistematik yaklaşım sunmaktadır. ETIS : İstanbul Aydın University Education & Training System Istanbul Aydin University ECTS Information Package ECTS Information Package European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) which was introduced by the European Council in 1989, within the framework of Erasmus, now part of the Life Long Learning Programme, is a student-centered credit system based on the student workload required to achieve the objectives of a programme specified in terms of learning outcomes and competences to be acquired. The implementation of ECTS has, since its introduction, has been found wide acceptance in the higher education systems across the European Countries and become a credit system and an indispensable tool supporting major aims of the Bologna Process and, thus, of European Higher Education Area as it makes teaching and learning in higher education more transparent across Europe and facilitates the recognition of all studies. The system allows for the transfer of learning experiences between different institutions, greater student mobility and more flexible routes to gain degrees. It also offers a systematic approach to curriculum design as well as quality assessment and improvement and, thus, quality assurance.