|
|
FACULTY OF ENGINEERING-FOOD ENGINEERING
|
---|
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY | FACULTY OF ENGINEERING-FOOD ENGINEERING | SINIF: 1 - DÖNEM: 1 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | FIZ107 | FİZİK-I PHYSICS -I | Z | 2 | 2 | 3.0 | 6.0 | 4 | Fizik ve ölçme, vektörler, bir ve iki boyutu hareketler, hareket kanunları, çembersel hareket ve dinamik yasalarının uygulamaları, iş ve enerji, enerjinin korunumu, lineer momentum ve çarpışma, dönme hareketi, açısal momentum, denge, evrensel gravitasyon. | Physics and measurements. Vectors; motion in one and two dimensions; the laws of motion; circular motion and other applications of Newton's Laws; work and energy; conservation of energy; linear momentum and collisions; rotational motion; angular momentum; equilibrium; gravitation. | GDM121 | GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ INTRODUCTION TO FOOD ENGINEERING | Z | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Bilim ve Mühendislik, Eğitim., Gelecekteki ihtiyaçlar ve Gıda Mühendisliği Kariyeri, Mühendislik etiği Gıda Mühendisliğinde Biyolojik Bilimlerin, Gıda Kimyasının, Kalite Kontrolün Öneminin Açıklanması. Gıda İşleme Prosesleri ve Teknolojileri. | Science and Engineering, Education., Future needs and Food Engineering Career, Engineering ethics. Explaining the Importance of Biological Sciences, Food Chemistry, Quality Control in Food Engineering. Food Processing Processes and Technologies. | ING109 | İNGİLİZCE-I ENGLISH-I | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Bu ders, üniversite öğrencilerinin kendi alanlarında yürüttükleri her türlü akademik faaliyette okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerini belirli bir etkinlikte kullanabilmelerini sağlayacak biçimde tasarlanmıştır. | This course is designed to provide the students with effective skills for reading, writing, listening and speaking on their major using related terminology. | KIM107 | GENEL KİMYA GENERAL CHEMISTRY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Maddenin özellikleri ve ölçümü. Atomlar ve atom kuramı. Kimyasal bileşikler. Kimyasal tepkimeler. Gazların özellikleri ve gaz kanunları. Termokimya, Periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri. Kimyasal bağlar I; temel kavramlar. Kimyasal bağlar II; bağ kuramları. Sıvılar, katılar ve moleküller arası kuvvetler. | Matter-its properties and measurements. Atoms and the atomic theory. Chemical compounds. Chemical reactions. Gases and gas theories. Thermochemistry. The peryodic table and some atomic properties. Chemical bonding I; basic concepts. Chemical bonding II; bonding theories. Liquid,solid and intermoleculelar forces. | MAK107 | BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM-I COMPUTER AIDED TECNICAL DRAWING-I | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Parçaların görünüşünü çıkarma, ölçülendirme, tolerans ve yüzey işleme işaretlerinin öğretilmesi ve perspektif olarak parçaların tanıtımı ve bilgisayada katı modelleme ile çizim yapımı | Teaching the appearance of parts, dimensioning, tolerance and surface treatment marks, introducing the parts in perspective and making drawings with solid modeling on the computer. | MAT151 | MATEMATİK-I MATHEMATICS-I | Z | 4 | 0 | 4.0 | 7.0 | 4 | Temel kavramlar, kümeler, sayı kümeleri, tümevarım, dik koordinat sistemi, bağıntı, ters bağıntı, fonksiyonlar ve çeşitleri, özel tanımlı fonksiyonlar, trigonometrik ve ters trigonometrik, üstel ve logaritma fonksiyonları, tek değişkenli fonksiyonların limiti, limitin özellikleri, tek değişkenli fonksiyonların sürekliliği, süreklilik özellikleri, sonsuzda limit, tek değişkenli fonksiyonların türevi, türevin geometrik ve fiziksel anlamı, türev alma kuralları, türevle ilgili teoremler, zincir kuralı, trigonometrik, üstel ve logaritma fonksiyonlarının türevleri, özel tanımlı fonksiyonların türevleri, parametrik ve kapalı fonksiyonların, yüksek mertebeden türevler, Rolle, ortalama değer ve Cauchy teoremleri, L’Hospital kuralı, belirsizlik halleri, Newton yöntemi, türevin uygulamaları, birinci türev testi, ekstremum değerleri, konkavlık ve ikinci türev testi, asimptotlar ve eğri çizimleri, uygulamalı optimizasyon problemleri, konikler, kuadratik denklemler, kutupsal koordinatlar. | Fundamental conceptions of mathematical analysis, sets and number sets, induction, rectangular coordinate system, relation, inverse relation, functions, types of functions, special defined functions, trigonometric and inverse trigonometric, exponential ve logarithmic functions, limit of single-valued functions, properties of limit, continuity of single-valued functions, properties of continuous functions, limits at infinity, derivative of single-valued functions, geometric and physical meaning of the derivative, theorems on derivatives ,rules of derivative, chain rule, derivatives of trigonometric and inverse trigonometric, exponential, logarithmic and special defined functions implicit differentiation, higher order derivatives, Rolle’s Theorem, Mean Value Theorem, Cauchy’s Theorem, L’Hospital ‘s Rule, indeterminate forms, Newton’s Method, applications of derivative, the first derivative test, extreme values, concavity, the second derivative test, asymptotes, curve sketching, applied optimization problems, conic sections and quadratic equations, polar coordinates. | TUR101 | TÜRK DİLİ-I TURKISH LANGUAGE-I | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Bildirim, Dil ve Dilin Özellikleri; Dil-Düşünce İlişkisi; Dilin Gücü; Ana Dili-Yerel Dil-Millet Dili-Devlet Dili- Eğitim Dili-Kültür Dili- Uluslar arası Dil; Dil-Kültür İlişkisi; Medeniyet; Dilekçe Yazımı; Dil Aileleri-Dil Grupları -Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri; Türk Dilinin Tarihî Dönemleri ve Gelişmesi; Dil Bilgisi ve Bölümleri; Sözcük Çeşitleri-Kök-Ek; Cümle ve Cümlenin Öğeleri; Yazım Kuralları ve Uygulaması; Noktalama İşaretleri ve Kullanımıyla İlgili Uygulamalar | Definition and characteristics of language. Relationship between language and thought. Relationship between language and culture. Concepts of mother language, cultural language, international language. Writing a letter of application. Languages of the world. The place of the Turkish language among world languages. Historical development of Turkish language. Phonological, morphological, semantic and syntactic structure of Turkish languge.. Types of clauses. Spelling rules. Punctuation marks. | SINIF: 1 - DÖNEM: 2 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | FIZ108 | FİZİK-II PHYSICS -II | Z | 2 | 2 | 3.0 | 6.0 | 4 | Elektrik ve Manyetizma Konuları: Elektrik yük ve madde, Coulomb yasası, elektrik alan, yüklü taneciklerin elektrik alanda hareketleri. Gauss's yasası, elektrik akı ve Gauss yasası, Gauss yasasının uygulamaları. Elektrik potansiyel, elektrik potansiyel enerji. Nokta yüklerin ve yük dağılımlarının elektrik alanları. Kondansatörler ve dielektrik. Kondansatörlerde depo edilen enerji. Akım ve direnç, elektrik güç ve ilgili kavramlar. Doğru akım devreleri, electromotiv kuvvet, Kirchhoff kuralları ve uygulamalar. Manyetik alan, tanımı ve özellikleri, manyetik alanın yüklere ve akımlara etki ettiği kuvvetler, manyetik alanın uygulamaları. Manyetik alanın kaynağı, Biot-Sawart ve amper yasaları. Faraday yasası, Lenz yasası, indüklenmiş elektrik alan, üreteçler motorlar. İndüksüyon, ikili ve kendine indüksüyon, RL devreleri, manyetik alanda enerji. | Topics in Electricity and Magnetism: Electric charges and matter, Coulomb's law, electric fields, electric field calculations, motion of a charged particle in electric field. Gauss's law, electric flux and Gauss's law, applications of Gauss's law. Electric potential and electric potential difference, electric potential energy, electric potential due to point charges and charge distributions. Capacitance and dielectrics, definition and calculations of capacitances, energy stored in capacitors, capacitors with dielectrics. Current and resistance, electric current, resistance, electrical conduction. Direct-current circuits, electromotive force, Kirchhoff's rules, applications. Magnetic fields, definition and properties of Magnetic fields. Magnetic forces on charges and currents, applications of magnetic fields. Sources of magnetic fields, the Biot-Sawart Law, Ampere's law. Faraday's law, Lenz's law, induced electric fields, generators and motors. Inductance, mutual and self inductance, RL circuits, energy in magnetic fields. | GDM112 | ANALİTİK KİMYA ANALYTICAL CHEMISTRY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Analitik Kimya' ya giriş, temel kavramların (ölçü birimleri, çözeltiler ve konsantrasyon terimlerinin) gözden geçirilmesi, gravimetrik ve volumetrik yöntemler, sulu çözeltiler (kimyasal denge stokiyometri), sulu çözeltiler pH hesaplamaları | Introduction to Analytical Chemistry, review of basic concepts (measurement units, solutions and concentration terms), gravimetric and volumetric methods, aqueous solutions (chemical equilibrium stoichiometry), pH calculations of aqueous solutions. | GDM118 | ORGANİK KİMYA ORGANIC CHEMISTRY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Giriş, fonksiyonel gruplar ve tanımlamaları. Alkanlar, sikloalkanlar, alkenler, stereo kimya , organik halojen bileşikleri, alkoller, fenoller ve tiyoller, eterler, aldehitler, ketonlar ve aromatikler | Introduction, functional groups and their definitions. Alkanes, cycloalkanes, alkenes, stereochemistry, organic halogen compounds, alcohols, phenols and thiols, ethers, aldehydes, ketones and aromatics | ING110 | İNGİLİZCE-II ENGLISH-II | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Nasıl etkin öğrenilir, kolay ve etkili öğrenme için nasıl stratejiler geliştirilir. Daha iyi eğitim ya da sınav stratejileri için geliştirilmiş bellek teknikleri. Dersin içeriği, akademik dil becerilerini öğretmek için, mesleğin çeşitli alanlarında ve onların çalışmaları ile ilgili sıklıkla kullanılan Mesleki İngilizce'nin dil yapılarını ve fonksiyonlarını kapsayan uygun bir ortamı kapsamaktadır. | How to learn effectively, how to develop strategies for easy and effective learning. Techniques for improved memory to better studying or test-taking strategies. The content of the course, which provides an appropriate context to teach academic language skills, covers professional English various fields of profession frequently used language structures and functions relevant to their studies. | MAT148 | MATEMATİK-II MATHEMATICS-II | Z | 4 | 0 | 4.0 | 7.0 | 4 | | | SEN102 | BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA COMPUTER PROGRAMMING | Z | 2 | 2 | 3.0 | 3.0 | 4 | | | TUR102 | TÜRK DİLİ-II TURKISH LANGUAGE-II | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Cümle Çeşitleri; Anlatım Bozuklukları; Paragraf; Anlatım Biçimleri; Yazılı Anlatım Türleri; Sözlü Anlatım Türleri; Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri | clause types, narrative errors, proverb and idioms, syntactic errors, subordinative errors, paragraph, narrative types, oral narratives, punctuation marks, speling rules | SINIF: 2 - DÖNEM: 1 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | ATA101 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY-I | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Kavramlar, tanımlar, ders yöntemleri ve kaynakların tanımı, Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi, Osmanlı Devleti’nin Dağılışı (XIX. Yüzyıl), Tanzimat ve Islahat Fermanı, I. ve II. Meşrutiyet, Trablusgarp ve Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Antlaşması, Wilson İlkeleri, Paris Konferansı, M. Kemal’in Samsun’a Çıkışı ve Anadolu’daki Durum, Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Mebusan Meclisinin Açılışı, TBMM’nin Kuruluşu ve İç İsyanlar, Teşkilat-ı Esasi Kanunu, Düzenli Ordunun Kuruluşu, I. İnönü, II. İnönü, Kütahya-Eskişehir, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasındaki antlaşmalar, Lozan Antlaşması, Saltanatın Kaldırılması | Introduction, Fall of the Ottoman Empire, Tanzimat and Islahat Eras, Tripoli and Balkan Wars, World War I, The Armistice of Moudros, the Occupation of Anatolia and the National Reactions, The Birth of the Turkish Revolution, Turkish War of Independence, The Armistice of Mudanya, The Treaty of Lausanne | GDM211 | GIDA KİMYASI-I FOOD CHEMISTRY-I | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Gıdaların bileşiminde bulunan su, karbonhidratlar, lipitler, proteinler ve laboratuvar metodlarını ayrıntılı olarak kapsamaktadır. | It covers in detail the water, carbohydrates, lipids, proteins and laboratory methods found in the composition of foods. | GDM215 | STOKİYOMETRİ STOICHIOMETRY | Z | 3 | 0 | 3.0 | 5.0 | 3 | Birim ve boyut sistemleri. Kimyasal reaksiyon içeren ve içermeyen işlemler için madde dengeleri.Gazlar ve buharlar, doygunluk ve nem. Enerji dengesi, fiziksel ve kimyasal ısı etkileri, yakıtların yanma hesaplamaları buhar tablolarının kullanımı, psikometri. Aynı zamanda yapılan madde ve enerji dengeleri. Proses akış diyagramları ve kütle denkliği | Unit and dimension systems. Matter balances for processes with and without chemical reactions. Gases and vapors, saturation and humidity. Energy balance, physical and chemical heat effects, fuel combustion calculations, use of steam tables, psychometrics. At the same time, matter and energy balances are made. Process flow diagrams and mass balance | GDM219 | AKIŞKANLAR MEKANİĞİ FLUID MECHANICS | Z | 3 | 0 | 3.0 | 5.0 | 3 | Akış ile ilgili temel kavramları, akışkanlar statiği, akışkanlar dinamiği, korunum denklemleri, akış türleri, akışkanları ölçme teknikleri konularını kapsar. | It covers the basic concepts of flow, fluid statics, fluid dynamics, conservation equations, flow types, fluid measurement techniques. | GDM253 | TEKNİK İNGİLİZCE TECHNICAL ENGLISH | Z | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Nasıl etkin öğrenilir, kolay ve etkili öğrenme için nasıl stratejiler geliştirilir. Daha iyi eğitim ya da sınav stratejileri için geliştirilmiş bellek teknikleri. Dersin içeriği, akademik dil becerilerini öğretmek için, mesleğin çeşitli alanlarında ve onların çalışmaları ile ilgili sıklıkla kullanılan Mesleki İngilizce'nin dil yapılarını ve fonksiyonlarını kapsayan uygun bir ortamı kapsamaktadır. | How to learn effectively, how to develop strategies for easy and effective learning. Improved memory techniques for better studying or exam strategies. The content of the course covers a suitable environment for teaching academic language skills, covering the language structures and functions of Professional English, which are frequently used in various fields of the profession and their work. | MAT247 | DİFERANSİYEL DENKLEMLER DIFFERANTIAL EQUATIONS | Z | 4 | 0 | 4.0 | 5.0 | 4 | Diferensiyel denklem ve ilgili temel kavramlar, başlangıç ve sınır değer problemleri ,varlık ve teklik teoremleri, değişkenlere ayrılabilen ve homogen diferensiyel denklemler, P ve Q nün lineer olması hali, tam diferensiyel denklemler , İntegral çarpanı kavramı ve denklemlerin integral çarpanının bulunması ,lineer, Bernoulli ve Riccati diferensiyel denklemleri, denklem sistemleri,değişken değiştirme,grafik yöntemler,dik ve eğik yörüngeler, Birinci basamaktan ve yüksek dereceden diferensiyel denklemler, Lagrange ve Clairaut denklemleri, aykırı çözümler, zarflar, n yinci basamaktan sabit katsayılı lineer denklemler, belirsiz katsayılar yöntemi, kısa yöntemler, parametrelerin değişimi yöntemi, Euler denklemi diferensiyel denklemi, Değişen katsayılı lineer diferensiyel denklemler,Laplace Dönüşümleri, Laplace Dönüşümü ile Çözümler. | Differential equations and related basic concepts, initial and boundary value problems, existence and uniqueness theorems, separable and homogeneous differential equations, the linearity of P and Q, complete differential equations, the concept of integral factor and finding the integral factor of equations, linear, Bernoulli and Riccati differential equations, systems of equations, changing variables, graphical methods, steep and inclined orbits, first-order and higher-order differential equations, Lagrange and Clairaut equations, paradoxical solutions, envelopes, nth-order linear equations with constant coefficients, method of indefinite coefficients, short methods , parameter variation method, Euler equation differential equation, linear differential equations with varying coefficients, Laplace Transforms, Solutions with Laplace Transform. | MAT255 | OLASILIK VE İSTATİSTİK PROBABILITY AND STATISTICS | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Rasgele deney, Örnek uzayı olay,Olasılık fonksiyonu, Olasılık hesapları, Koşullu olasılık, rasgele değişken, rasgele değişkenlerin fonksiyonları, | Random experiment, Sample space event, Probability function, Probability calculations, Conditional probability, random variable, functions of random variables, | SINIF: 2 - DÖNEM: 2 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | ATA102 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II ATATÜRK'S PRINCIPLES AND REVOLUTION HISTORY-II | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Siyasal Alanda Yapılan İnkılâplar, Hukuk Alanında Yapılan İnkılâplar, Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan İnkılâplar, İktisâdi Alanda Yapılan İnkılâplar, Sosyal Alanda Yapılan İnkılâplar, Atatürk İlkeleri, Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye, 1950 -1960 Yılları Arası Türkiye | Political Reforms, Legal Reforms, Educational and Cultural Reforms, Economic Reforms, Social Reforms, Atatürk’s Principles, Atatürk’s Foreign Policy, Turkey in the World War II, Turkey Between 1950- 1960. | GDM214 | GIDA KİMYASI-II FOOD CHEMISTRY-II | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Vitaminler, mineraller, enzimler, birincil üretim, proses ve çevresel şartlar kaynaklı gıda kontaminantları, ağır metaller, pestisitler, gıda katkı maddeleri, mikotoksinler ve doğal toksinler ını kapsar | It includes vitamins, minerals, enzymes, food contaminants originating from primary production, processing and environmental conditions, heavy metals, pesticides, food additives, mycotoxins and natural toxins. | GDM224 | TERMODİNAMİK THERMODYNAMICS | Z | 3 | 0 | 3.0 | 5.0 | 3 | Termodinamiğin temel prensipleri, Saf maddelerin özellikleri, Saf maddelerin termodinamik tablo ve diagramları, termodinamiğin birinci kanununun kapalı ve açık sistemlere uygulanması, termodinamiğin ikinci kanunu, entropi, güç çevrimleri, soğutma çevrimleri. | Basic principles of thermodynamics, properties of pure substances, thermodynamic tables and diagrams of pure substances, application of the first law of thermodynamics to closed and open systems, second law of thermodynamics, entropy, power cycles, cooling cycles. | GDM228 | ENSTRUMENTAL ANALİZ INSTRUMENTAL ANALYSIS | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Spektroskopik metodlar, Elekrokimyasal metodlar,Kromatografik metodlar, Thermal analiz metodları, Gaz kromotografisi metodları, HPLC metodlarının anlatımı ve bu metodların Laboratuvar deneyleri ile desteklenmesi. | Explanation of spectroscopic methods, electrochemical methods, chromatographic methods, thermal analysis methods, gas chromatography methods, HPLC methods and supporting these methods with laboratory experiments. | GDM232 | GENEL MİKROBİYOLOJİ GENERAL MICROBIOLOGY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Mikrobiyolojiye giriş, terminoloji, sınıflandırma, mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, mikrobiyal metabolizma, mikrobiyal üreme, mikroorganizmaların kontrolü, bağışıklık, genetik yapı ve mutasyon. | Introduction to microbiology, terminology, classification, general characteristics of microorganism groups and the importance of these microorganism groups in terms of food microbiology, microbial metabolism, microbial reproduction, control of microorganisms, immunity, genetic structure and mutation. | GDM236 | GIDALARDA DUYUSAL ANALİZ SENSORY ANALYSIS IN FOODS | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Giriş ve genel bigiler; Gıda kalite kontrolu;Gıda kalite karakteristikleri;Gıdalarda duyusal özellikleri;Tat, lezzet, aroma;Duyusal testlere hazırlık-Panel lideri;Panel odaların özelliği;Farklılık testleri, Tek örnekli değerlendirme;Tanımlama (kalite-kantite) testleri;Robinson testi, et ürünlerde duyusal analizler;Süt ürünlerde organoleptic analizler;Un ve unlu ürünlerde duyusal analizler;Alkollü içeceklerde duyusal analizler | Introduction and general information; Food quality control;Food quality characteristics;Sensory properties of foods;Taste, flavor, aroma;Preparation for sensory tests-Panel leader;Characteristics of panel rooms;Difference tests, Single sample evaluation;Identification (quality-quantity) tests;Robinson test, sensory analysis of meat products;Organoleptic analysis of dairy products;Sensory analysis of flour and flour products;Sensory analysis of alcoholic beverages | BSE388 | KADIN VE EGZERSİZ WOMEN AND EXERCISE | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Kadının anatomik, fizyolojik, psikolojik özellikleri ve farklılıkları
Kadının özel dönemleri (adet, hamilelik, menopoz ve egzersiz) Kuvvet, esneklik, | Anatomical, physiological, psychological characteristics and differences of women
Special periods of the woman (menstruation, pregnancy, menopause and exercise) Strength, flexibility, anaerobic power, aerobic capacity, fat mass, etc. Important points in women's training due to differences such as pregnancy exercises, exercises that can be done before, during and after pregnancy. | CFA233 | PANORAMİK GÖRÜNTÜ TEKNİKLERİ PANORAMIC IMAGE TECHNIQUES | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Panoramik Görüntü Teknikleri, 0-360 panoramik lensler ile fotoğraf çekim yöntemleri, geniş açılı(wide-fish) lensler ile çekim teknikleri, görüntü işleme ve sanal varlıklar üzerinden sayısal panorama oluşturma süreçlerine dair bir içerik oluşturulmuştur. Ders kapsamında, temel üretim düzeylerinin tarihsel arka planlarıyla birlikte aktarılması planlanmaktadır. | | DOT227 | E-SPOR EKONOMİSİ ESPORTS ECONOMICS | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | E-Spor Ekonomisi dersinde, temel oyun teknolojileri bağlamındaki üretici ve tüketici tarafları ile, bu tarafların arasında yer alan dağıtıcı, yayıncı ve platform sistemleri gibi unsurların aktarılması planlanmaktadır. Bu kapsam dahilinde, ilgili ekosistemin sahip olduğu kendine has modellerden bahsedilecek olup; fiziki perakende, sanal perakende, sayısal ortamın diğer üretim faktörleri gibi başlıklar altında malî prensiplerin detaylandırılması sağlanacaktır. | | EEE374 | SİBER GÜVENLİK CYBER SECURITY | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Temel kavramlar. Siber savaş. Şifrelemeye giriş. Ağ güvenliği; güvenlik duvarları. Saldırı tanıma ve durdurma sistemleri. İşletim sistemi güvenliği. Güvenli yazılım geliştirme. Web uygulamalarının güvenliği, Sızma testleri. Zararlı yazılımların incelenmesi. | | EFU417 | AKRAN REHBERLİĞİ PEER GUIDANCE | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | | | EFU491 | RİTİM DANS VE ORFF EĞİTİMİ RHYTHM DANCE AND ORFF TRAINING | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Ritim ve dans kavramlarının bireylere yönelik etkinlikler ve oyunlarla birleştirilmesi amacıyla teknik dans, ritim, beden perküsyonu, kareografi kavramlarının öğretilmesi. Beden perküsyonu çalışılması ve kullanılarak yaratıcı dans çalışmaları yapılması. Öğretim sürecine dahil edilen Orff yöntemi ile yaratıcı ritim doğaçlamaları yapılması. | Activities for the demonstration of rhythm and dance and to show the understanding of technical dance, rhythm, body pergeography of an art. Working and thinking in the body period, planning studies. Making creative improvisations with the Orff method that can be applied in teaching. | EFU493 | BİLGİSAYAR OYUNU İLE EĞİTİM EDUCATION WITH COMPUTER GAMES | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Bilgisayar oyunlarına ilişkin kavramlar, bilgisayar oyunları ve eğitim, örnek bilgisayar oyunlarının incelenmesi, bilgisayar oyunlarının değerlendirilmesi, bilgisayar oyunları geliştirmeye giriş. | Concepts of computer games, computer games and education, examination of sample computer games, evaluation of computer games, introduction to developing computer games. | EFU494 | ÇOKLU ORTAM TASARİMİ VE ÜRETİMİ MULTIMEDIA DESIGN AND PRODUCTION | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | | | EFU495 | ÖĞRETİM TASARİMİ INSTRUCTIONAL DESIGN | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | | | EFU496 | ÖĞRETİMDE TEKNOLOJİK UYGULAMALAR APPLICATIONS IN INSTRUCTIONAL TECHNOLOGY | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | | | GRA202 | MODERNLEŞME VE SANAT MODERNISATION AND THE ARTS | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Modernleşme kuramları incelenecek; sanat, toplum ve politika ilişkisi tarihsel olarak değerlendirilecektir. | Modernization theories will be analysed. | GRA203 | HERKES İÇİN TASARIM DESIGN FOR EVERYBODY | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Tasarım için gerekli teorik (renk, tasarım ilkeleri,) ve çözüm (bilgisayar programları ile üretim, fotograf, deneysel tasarım, vb.) yöntemlerinden oluşur. | It consists of the theoretical (color, design principles, gestalt theory) and solution methods (photogroaphy, collage, experimental design, etc.) required for design. | GZC201 | FOTOĞRAFA GİRİŞ INTRODUCTION TO PHOTOGRAPHY | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Göz, ışık, optik ve kamera ilişkilerini algılar. Kameranın profesyonel çalışma fonksiyonlarını ve kamera ile görsel estetik bilgilerini bütünleştirir. Media üzerinde etkili kullanılabilir. | Relationship between eye, optics and light; functions of camera. | HAT201 | KİŞİLERARASI İLETİŞİM INTERPERSONAL COMMUNICATION | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Kişilerarası iletişimde temel kavramlar, çeşitli yaklaşımlar, kodlar, dil, söylem, retorik ve örnek vaka analizleri dersin içeriğini oluşturmaktadır. | The content of the course includes basic concepts, different approaches, codes, language, discourse and rhetoric in interpersonal communication, and case study analyses. | HUK344 | FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU INTELLECTUAL PROPERTY LAW | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | | | HUK492 | TÜKETİCİ HUKUKU CONSUMER LAW | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | | | ISL330 | KARİYER PLANLAMA KARİYER PLANLAMA | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | | | KMS301 | KÜLTÜREL MİRASIN SAYISALLAŞTIRILMASI KÜLTÜREL MİRASIN SAYISALLAŞTIRILMASI | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | | | MFY419 | FİNANSAL OKURYAZARLIK FİNANCİAL LİTERACY | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Ders içeriği temel teorik bilgileri ve bu bilgilerin uygulamada karşılığı olan konular ve finansal işlemler dikkate alınarak oluşturulmuştur. Bu amaçla finansal ve bankacılık işlemleri üzerinden örnekler kapsama dahil edilmiştir. | | MTF405 | AVRUPA SARAY BAHÇELERİ EUROPEAN PALACE GARDENZ | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Öncelikle Dünyadaki bahçe sanatı gelişiminin irdelenmesi, sonrasında saray bahçeleri tasarım kriterlerinin seçilen Avrupa Saray bahçeleri örneklerinde değerlendirilmesi. | | PSI357 | TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI TECHNOLOGY ADDICTION | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Teknoloji bağımlılığındaki risk faktörleri, bağımlılığın tanısı ve ilgili kavramlar, bağımlılığın karakteristik özellikleri, teknolojinin olumsuz etkileri, dijital bağımlılığının tanımı, zararları, kriterleri ve nedenleri. | | PSI425 | İŞARET DİLİ SIGN LANGUAGE | G | 1 | 2 | 2.0 | 3.0 | 3 | Öğrenci bu derste Türk İşaret Dili hakkında genel bilgi edinir. TİD alfabesini, temel cümle yapılarını, evet-hayır sorularını, olumsuz cümleleri, zaman ve zamanla bağlantılı soruları, sayıları, soru sözcüklerini ve fiilleri öğrenir ve bunlarla ilgili sınıfta bol örnekli alıştırmalar yapar. Öğrenci, temel düzeyde işaret dilini ve bu dilde tercüme ederek, işitme engellilerle iletişim kurmayı öğrenir | In this course, the student will acquire information about the Turkish Sign Language (TSL). The students will learn TSL alphabet, basic sentence structures, Yes/No questions, negative sentences, expressions about time and questions about time, numbers, question words and verbs. The students will also do many investigations of examples regarding the aforementioned topics. The students will learn the basic level of sign language, and will learn to translate TSL in order to communicate with hearing-impaired people | REK201 | SOSYAL MEDYA, REKLAM VE MARKA SOCIAL MEDIA,ADVERTISING AND BRAND | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Sosyal medya, reklam ve marka kavramlarını ve sosyal medyada yer alan markaların reklamlarına ilişkin konuları kapsar. | This course consists of the definitions of concepts related to social media, advertising and brand and the brand advertisings that take place in social media. | SAY211 | TEMEL MÜZİK BİLGİSİ BASIC MUSIC KNOWLEDGE | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Ses, nefes, nota, ezgi, armoni kavramlarının öğrenilmesini, öğrenilenlerin uygulanabilmesi için pratik yapılmasını, etkinlik düzenlenmesini, katılınması ve müziğin sosyal hayatta kültürel iletişim aracı olarak kullanılabilir hale getirilmesi için yapılan tüm çalışmaları kapsar. | Course Content Audio, breathing, note, melody, harmony learning the basic concepts, lessons learned for implementation out of practice, the effectiveness of regulation, participation and music, social life, cultural communication tool can be used to make it all work done covers. | SHB268 | GÖNÜLLÜLÜK VE SOSYAL SORUMLULUK GÖNÜLLÜLÜK VE SOSYAL SORUMLULUK | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | | | SOS449 | SOSYOLOJİ SOCIOLOGY | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | | | SYP331 | OLİMPİK HAREKET OLYMPIC MOVEMENT | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | Olimpiyat Oyunlarının köken, sporcu profili, branşlar, törensel uygulamalar, amatörlük anlayışı ve ödüllendirme perspektifinden incelenmesi, modern olimpiyat oyunlarıyla karşılaştırılması, modern olimpiyat oyunlarının kuruluşu, olimpik hareket ve olimpizm felsefesi, olimpik kongreler, modern olimpiyat oyunlarının karşı karsıya olduğu problemler, Anadolu'da antik sportif mekanlar, Türkiye’de olimpik hareket ve olimpizm. | The origins of the Olympic Games, athletes profile, branches, ceremonial practices, understanding of amateurism and the perspective of rewarding, comparison with modern Olympic games, the establishment of modern Olympic games, Olympic movement and Olympic philosophy, olympic congresses, problems faced by modern Olympic games in Anatolia sporting venues, the Olympic movement and Olympism in Turkey. | SYP334 | SPOR VE FAİR PLAY SPORT AND FAIR PLAY | G | 2 | 0 | 2.0 | 3.0 | 2 | | | TAR491 | AVRUPA SİYASİ TARİHİ POLITICAL HISTORY OF EUROPE | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Ders öğrencilere 1789 Fransız Devrimi öncesinden II. Dünya Savaşı'nın sonuna uzanan dönemde iç ve dış politika düzleminde yaşanan tarihsel gelişmeler üzerine temel bilgiler kazandırmak üzere tasarlanmıştır. Ders, aynı zamanda bu siyasi gelişmelerin toplumsal ve ekonomik temelleri üzerine de bilgi vermeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede, XIX. yüzyılın temel siyasi olay ve olguları üzerinden ilerleyecek olan anlatım, dönemin toplumsal, ekonomik ve ideolojik yapıları üzerine verilecek olan bilgilerle desteklenecektir. | The course is planned to provide students with fundamental notions on historical facts from the American Revolution to the end of the First World War. The economic and social framework of political developements will be stressed within the course. The historical narrative, which will cover the main political events and facts of the 18th & 19th &20th century, will be reinforced with data on social, economic, and ideological structures of the period. | THP203 | DİJİTAL HABERCİLİK DIGITAL COMMUNICATION | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Bu derste öğrencilere yeni medya kavramının ne olduğu, web gazeteciliği, sosyal medya gazeteciliği, veri gazeteciliği ve yurttaş gazeteciliği kavramlarının medyada kendini nasıl ifade ettiği bilgisi verilecektir. | The news which is made from Facebook, Twitter, Instagram and mobile phones will be taugh | SINIF: 3 - DÖNEM: 1 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | GDM323 | GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLER-I UNIT OPERATIONS IN FOOD ENGINEERING-I | Z | 3 | 0 | 3.0 | 5.0 | 3 | Isıl sterilizasyon ve mikroorganizma ilişkileri, Fo ve Do değerleri, Isısal işlem sonrası bozulmalar, gıdaların soğukta depolanması, dondurma parametreleri ve metodları, gıdaların depolanması, kontrollü koşullar. | Thermal sterilization and microorganism relations, Fo and Do values, Deterioration after thermal processing, cold storage of food, freezing parameters and methods, food storage, controlled conditions. | GDM327 | ISI VE KÜTLE AKTARIMI HEAT AND MASS TRANSFER | Z | 3 | 0 | 3.0 | 4.0 | 3 | Termal enerji denkliği, ısı aktarım mekanizmaları. Kararlı hal ısı aktarımı: iletim, ısıl iletkenlik, ısı jenerasyonu, seri ve paralel dirençler. Boyutsuz sayılar. Kararsız hal ısı iletimi: ihmal edilebilir iç direnç, tek boyutlu ve çok boyutlu ısı iletimi. Zorlamalı ve doğal taşınım: taşınım ısı transfer katsayıları için korelasyonlar, kaynama ve yoğuşma. Işınımla ısı aktarımı. Isı değiştiriciler: çift borulu, gövde boru, plakalı, sıyırmalı yüzey ısı değiştiricileri. Isı transferinde özel uygulamalar.
Kütle transferinin esasları, faz dengesi ve ilgili diyagramlar, gazlarda,sıvılarda ve katılarda moleküler difüzyon, konvektif ve toplu kütle transfer katsayıları, kütle transfer katsayısı için kullanılan modeller, konvektif kütle transfer katsayıları için korelasyonlar, ısı, kütle ve momentum transferi arasındaki anolojiler. | Thermal energy equivalence, heat transfer mechanisms. Steady-state heat transfer: conduction, thermal conductivity, heat generation, series and parallel resistors. Dimensionless numbers. Unstable state heat conduction: negligible internal resistance, one-dimensional and multidimensional heat conduction. Forced and natural convection: correlations for convection heat transfer coefficients, boiling and condensation. Heat transfer by radiation. Heat exchangers: double pipe, body pipe, plate, surface heat exchangers with stripping. Special applications in heat transfer. Fundamentals of mass transfer, phase Decibel and related diagrams, molecular diffusion in gases, liquids and solids, convective and bulk mass transfer coefficients, models used for mass transfer coefficient, correlations for convective mass transfer coefficients, anologies between heat, mass and momentum transfer. | GDM353 | BİYOTEKNOLOJİ BIOTECNOLOGY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Biyoteknoloji ve fermentasyon terimlerinin tanımları ve uygulama alanları, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve üreme kinetikleri. Biyoreaktörlerin prensipleri; biyoreaktör tipleri fermentasyon yöntemleri; kesikli, yarı sürekli, sürekli, kesikli besleme. Enzimler immobilize enzim ve immobilizasyon yöntemleri, adsorpsiyon, mikroenkapsülasyon yöntemleri, gıda teknolojisinde biyoteknoloji | Definitions and application areas of biotechnology and fermentation terms, classification of microorganisms and reproductive kinetics. Principles of bioreactors; types of bioreactors fermentation methods; intermittent, semi-continuous, continuous, intermittent feeding. Enzymes immobilized enzyme and immobilization methods, adsorption, microencapsulation methods, biotechnology in food technology | GDM355 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ FOOD MICROBIOLOGY | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Mikroorganizmalar ve gıdalar. Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler).Gıda koruma yöntemleri (kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar (hijyen ve sanitasyon indikatörleri). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu. | Microorganisms and foods. Sources of contamination of food. Factors affecting the reproduction of microorganisms in food (internal factors, external factors).Food preservation methods (prevention of contamination, removal of contaminants from food, prevention of microbial reproduction, killing microorganisms found in food). Indicator microorganisms in food (hygiene and sanitation indicators). Foodborne diseases, epidemiology and control of foodborne pathogens. | YUM301 | YERİNDE UYGULAMA-I WORK PLACEMENT I | Z | 0 | 0 | 0.0 | 4.0 | 0 | Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler; Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü, öğrencinin kurumundaki danışmanları ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki yetkilisi ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanması, teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi amaçlanır. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar. | The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made, etc. | GDM345 | GIDA KATKI MADDELERİ FOOD ADDITIVES | S | 3 | 0 | 3.0 | 4.0 | 3 | Gıda katkı maddelerinin tanımı, etki mekanizmaları, tarihçesi, uluslarası E kod no ve kullanımı ile ilgili terimler, toksikolojik çalışmalar, EFSA/AB/ABD ve Türkiye mevzuatlarındaki yeni düzenlemeler ve mevcut kullanım miktarları, kullanım alanları, gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar,asitliği düzenleyiciler,emülgatörler, stabilizörler, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar,renklendiriciler,şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler,un işleme ajanları,hacim arttırıcılar, itici gazlar, köpürtme ajanları, köpürmeyi önleyici ajanlar,aroma vericiler, zenginleştiriciler vb) ve özellikleri incelemektir. | Definition of food additives, their mechanism of action, history, international E code number and terms related to its use, toxicological studies, new regulations in EFSA/EU/USA and Turkey regulations and current usage amounts, usage areas, classification of additives used in the food industry (antioxidants, acidity regulators, emulsifiers, stabilizers, preservatives, flavoring agents, flavor enhancers, colorants, chelating agents, sweeteners, anti-caking agents, flour processing agents, bulking agents, propellants, foaming agents, anti-foaming agents, flavorings, enhancers, etc.) and their properties is to examine. | COM311 | E-DÖNÜŞÜM E-DÖNÜŞÜM | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | E-DÖNÜŞÜM: Farklı bağlamlarda kullanılabilen spesifik bir terimdir. Bu derste ele alınan genel konular, kuruluşlardaki süreçleri ve işlevleri dönüştürmek için elektronik ve dijital teknolojilerin kullanılmasıdır: Dijital Dönüşüme Genel Bakış, Bilgi Teknolojisi (BT) Altyapısı, E-İş ve E-Ticaret ve diğerleri. | Understanding: Digital Landscape, Digital Tools Proficiency, Change Management, Data-Driven Decision Making, Customer-Centric Focus, and Ethical Considerations, Etc. | INM312 | SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN TEMEL İLKELERİ FUNDAMENTALS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Ders iceriginde , dersi alan Mühendislik Bölümlerine göre sürdürülebilirlik bakış açısı ve prensibi yansıtılmaya çalışılacaktır. | During the course, it will be tried to reflect the perspective and principle of sustainability according to the Engineering Departments taking the course. | MAK359 | MALZEME SEÇİMİ MALZEME SEÇİMİ | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Granta Selector'a göre kavramlara dayalı tasarım odaklı malzeme seçimine ilişkin genel bakış dersleri, katılımcıların sistematik ve objektif malzeme seçimi çalışması konusunda eğitildiği etkileşimli alıştırmalar, değerlendirilen bireysel ödevler, grup- Katılımcıların üzerinde çalışacağı ve bir vaka çalışması sunacağı tabanlı proje çalışması. Uygulama örnekleri aracılığıyla sistematik ve objektif malzeme seçimine yönelik metodoloji ve çalışma konsepti eğitilir. Önemli endekslerin tanımı, geliştirilmesi ve kullanımına ilişkin temel bilgiler ele alınmaktadır. Daha karmaşık problemlere yönelik metodoloji, iki veya daha fazla malzeme özelliği talebinin aynı anda karşılanması gereken durumları da içerecek şekilde ele alınır. Malzeme seçimine ilişkin sürdürülebilirlik kriterleri, özellikle kullanım aşamalarına atıfta bulunularak ele alınmaktadır. | The course includes following: - overview lectures regarding design-oriented materials selection based on concepts according to Granta Selector, interactive exercises where the participants are trained in systematic and objective materials selection work, individual assignments that are evaluated, group-based project work where the participants will work through and present a case study. Through application examples, the methodology and working concept for systematic and objective materials selection is trained. Basics regarding definition, development and use of material indices are treated. Methodology for more complex problems are treated including situations where two or more material property demands should be fulfilled at the same time. Sustainability criteria with respect to materials selection are addressed, with particular reference to use phases. | OMH305 | İLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İLERİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Dersin Meslek Eğitimini Sağlamaya Yönelik Katkısı Bu ders meslek eğitimi ve mesleki kariyerin geliştirilmesi yönünde katkı sağlamaktadır. Üretim ve hizmet konularında çalışacak olan öğrencilerimiz ileri kalite ve toplam kalite uygulamalarını yapabilmelidir. İleri toplam kalite yöntemleri dersi öğrencilerimizin başarılarında ve mesleki gelişmelerinde bu ders çok faydalı olacaktır. | This course offers an in-depth exploration of advanced TQM concepts and practices. Key topics include strategic quality planning, integration of TQM with Six Sigma and Lean methodologies, advanced statistical quality control techniques, and the role of leadership in fostering a culture of continuous improvement and innovation. | SEN324 | YETENEK YÖNETİMİ TALENT MANAGEMENT | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | DERSİN ANA HATLARI ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA,PERFORMANS KRİTERLERİNİ ÖLÇME, BAŞARININ NASIL SAĞLANACAĞI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA, YETENEĞİ KEŞFETME VE ELDE TUTMA,LİDERLİK BECERİLERİNİ KEŞFETME,ÇALIŞANINI BAĞLILIĞINI SAĞLAMA VE TERFİ/ÖDÜLLENDİRME, MÜŞTERİYE DEĞER VERME, İŞTEN AYRILMA SONRASI MÜLAKATLAR GİBİ KONULAR DERSİ İÇERİĞİNİ OLUŞTURMAKTADIR. | COURSE OUTLINES TOPICS SUCH AS PREPARING A RESUME, MEASURING PERFORMANCE CRITERIA, WORKING ON HOW TO ACHIEVE SUCCESS, DISCOVERING AND RETAINING TALENT, DISCOVERING LEADERSHIP SKILLS, ENSURING EMPLOYEE LOYALTY AND PROMOTION/REWARD, VALUING THE CUSTOMER, POST-DISMISSAL INTERVIEWS CONSTITUTE THE CONTENT OF THE COURSE. | SINIF: 3 - DÖNEM: 2 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | GDM328 | KİNETİK REAKSİYONLAR KINETIC REACTIONS | Z | 3 | 0 | 3.0 | 4.0 | 3 | Kimyasal reaksiyonlarda hız, biyolojik reaksiyonlarda kinetik. Bİomas üretiminde, substrat tüketimi ve ürün oluşumunda kinetik. Mikrobiyal ölümlerde kinetik, enzim inaktivasyonu. Biyolojik reaktörlerin analizleri, Serbest ve tutuklanmış enzimler için kinetik, ve endüstride uygulamaları. | Rate of chemical reactions, kinetics in biological reactions, biomass production, substrate consumption and product utilization. Kinetics of microbial death, enzyme inactivation. Bioreactors, immobilized enzymes and their kinetics, industrial applications. | GDM338 | GIDA KALİTE KONTROL FOOD QUALITY CONTROL | Z | 2 | 2 | 3.0 | 5.0 | 4 | Gıda Kalite Kontrolünün Tanıtımı, Gerekliliği, Uygulamada Kullanılan Alet ve Cihazlar, Örnek alma ve değerlendirme yöntemleri, Gıda kalite karakteristiklerinin/kusurları tanımlanması ve sınıflandırılması, kontrol sistemlerinin ölçülmesi, Kalite maliyetlerin tanınması, Ulusal ve uluslararası kalite güvence standartları. Gıda kalite kontrolü ile ilgili mevzuatlar ve Ulusal ve uluslararası kuruluşların görev ve yetkileri. | Introduction of Food Quality Control, Necessity, Tools and Devices Used in Practice, Sampling and evaluation methods, Identification and classification of food quality characteristics/defects, measurement of control systems, Recognition of quality costs, National and international quality assurance standards. Legislations related to food quality control and the duties and powers of national and international organizations. | GDM342 | GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLER-II UNIT OPERATIONS IN FOOD ENGINEERING-II | Z | 3 | 0 | 3.0 | 4.0 | 3 | Isı ve kütle transferleri, buharlaştırma, kurutma, dondurma ve depolama işlemlerinin temelleri, hesaplamaları, ve bu işlemler için uygulamaları kapsamaktadır. | It covers the basics of heat and mass transfers, evaporation, drying, freezing and storage processes, calculations, and applications for these processes. | IHE101 | İŞ HUKUKU VE MESLEKİ ETİK İŞ HUKUKU VE MESLEKİ ETİK | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Bireysel iş hukuku, toplu iş hukuku, sendikalar hukuku ve sosyal güvenlik hukukun, iş sağlığı ve işçi güvenliği ve iş yargısı, sendikalar kanunu ile grev ve lokavt kanunu, Etik Kavramı, Ahlak Kavramı ve Ahlaki Gelişim Süreci, Etik Kuralları, Etik Sistemleri, Etik-Toplum İlişkisi, Etik Değerlere Uygun Davranışların Sonuçları, Etik Sorgulama, Toplumsal Yozlaşma, Mesleki Etik Kavramı, Mesleki Etik İlkeler, İş Hayatında Etik Dışı Konular, İş Etiğinde Uygun Davranışların Sonuçları, İş Yerinde Etik Ortam Sağlamak, Farklı Mesleklerde Etik İlkeler, Çalışanların Etik Profilleri, Etik Liderlik. | Individual labor law, collective labor law, trade union law and social security law, occupational health and safety and labor justice, union law and strike and lockout law, Ethics Concept, Moral Concept and Moral Development Process, Ethics Rules, Ethical Systems, Ethics- Community Relations, Consequences of Behaviors Conforming to Ethical Values, Ethical Inquiry, Social Corruption, Professional Ethics Concept, Professional Ethical Principles, Unethical Issues in Business Life, Results of Appropriate Behaviors in Business Ethics, Providing an Ethical Environment in the Workplace, Ethical Principles in Different Professions, Ethical Profiles of Employees, Ethical Leadership. | ISG302 | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | İş sağlığı ve güvenliğinin (İSG) kavramsal çerçevesi, ulusal ve uluslararası standartlar, iş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri, sonuçları ve önlenmesi ile ilgili temel bilgiler, İSG alanında mevzuatımızda bulunan temel düzenlemeler, örnek olaylar, tekstil sanayisinde yaşanan iş kazalarının incelenmesi ve alınacak önlemler. | Basic concepts related to Occupational Health and Safety (OHS), national and international standards, causes of occupational accidents and occupational diseases, results and prevention, basic regulations in OHS legislation, case studies, work incidents in textile industry and precautions to be taken. | MAT322 | İSTATİSTİK UYGULAMALARI STATISTICAL APPLICATIONS | Z | 3 | 0 | 3.0 | 4.0 | 3 | Bilimsel araştırma, elde edilen verilerin değerlendirilmesi, istatistiksel analizlerin yapılması ve sonuçların yorumlanması | Scientific research, evaluation of the obtained data, performing statistical analyses and interpreting the results | YUM305 | YERİNDE UYGULAMA-II WORK PLACEMENT-II | Z | 0 | 0 | 0.0 | 2.0 | 0 | Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler; Yerinde Uygulama Koordinatörlüğü, öğrencinin kurumundaki danışmanları ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki yetkilisi ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanması, teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi amaçlanır. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar. | The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made, etc. | GDM356 | MEYVE -SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ FRUITS AND VEGETABLES TECHNOLOGY | S | 3 | 0 | 3.0 | 4.0 | 3 | Meyve ve sebzelerin bileşiminde bulunan başlıca bileşenler (karbonhidratlar, azotlu bileşikler, lipitler, vitaminler, mineral maddeler, fenolik bileşikler, enzimler, renk maddeleri, lezzet maddeleri), meyve sebze muhafaza yöntemleri, konserve üretim teknolojisi, meyve suyu üretimi, salça üretimi, ketçap üretimi, reçel ve marmelat üretimi. | The main components found in the composition of fruits and vegetables (carbohydrates, nitrogenous compounds, lipids, vitamins, mineral substances, phenolic compounds, enzymes, color substances, flavor substances), fruit and vegetable preservation methods, canned food production technology, fruit juice production, tomato paste production, ketchup production, jam and marmalade production. | OMH322 | ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME MULTI CRITERIA DECISON MAKING | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Temel kavramlar, özelliklerin dönüğtürlmesi, bulanık harar kuralları, ağırlıkların belirlenmesi, AHP, ANP, ELECTRE ve TOPSIS | Basic concepts, transformation of properties, fuzzy harar rules, determination of weights, AHP, ANP, ELECTRE and TOPSIS | SINIF: 4 - DÖNEM: 1 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | GDM425 | GIDA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI FOOD ENGINEERING LABORATORY | Z | 0 | 4 | 2.0 | 5.0 | 4 | Gıdaların fiziksel analizleri ve fiziksel ayırma metotları, kurutma, püsküskürtmeli kurutma, pastörizasiyon, evaporasyon, homojenasyon | Food hygiene CIP, spray drying, pasteurization, evaporation, homogination, the effects of rheological properties on fluidity... | GDM427 | BİTİRME PROJESİ-I GRADUATION PROJECT-I | Z | 1 | 4 | 3.0 | 7.0 | 5 | Bölüm tarafından onaylanan bir konuda derinlemesine literatür ve pazar araştırması ile birlikte laboratuarda deneysel çalışma yürütmek proje geliştirme ve proje döngüsü yönetimi eğitimi aldıktan sonra halihazırda yürütülen projeye katılmak; dönem sonunda bir final raporu ile bulguları tartışmak ve önerilerde bulunarak probleme çözüm ve yeni yaklaşımlar getirmek. | To conduct experimental studies in the laboratory together with in-depth literature and Sunday research on a topic approved by the department, to participate in the project that is already being carried out after receiving project development and project cycle management training; to discuss the findings with a final report at the end of the semester and to bring solutions and new approaches to the problem by making suggestions. | GDM481 | PROSES KONTROL PROCESS CONTROL | Z | 3 | 0 | 3.0 | 5.0 | 3 | Proses kontrolü konuları ele alınır ve kontrol sistemleri arasındaki ilişkiye yoğunlaşılır. | Process control issues are discussed and the relationship between control systems is focused Decently. | GRI401 | GİRİŞİMCİLİK ENTREPRENEURSHIP | Z | 2 | 0 | 2.0 | 2.0 | 2 | Girişimciliğin Temel Fonksiyonları, KOBİ’lerin Ekonomiye ve Sosyal Hayata Katkıları. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri ve Türkiye’de KOBİ’lere Destek Sağlayan Kuruluşlar. Franchising Sistemi ve Yatırımcıya Sağlayacağı Faydalar. Pazarlama ve Tutundurma Stratejileri. İş Planı ve Bölümleri. | Basic Functions of Entrepreneurship, SMEs Contributions to Economics and Social Life. Weaknesses of SMEs and SMEs Support Provided by Institutions. Franchising Benefits System and the investor. Marketing and Promotion Strategies. Business Plan and Sections. | YUM401 | YERİNDE UYGULAMA-III WORK PLACEMENT III | Z | 0 | 0 | 0.0 | 4.0 | 0 | Yerinde uygulama ile ilgili etkinlikler, öğrencinin kurumundaki ve yerinde uygulama yaptığı iş yerindeki danışmaları ile birlikte planlanır ve yürütülür. Bu etkinlikler, yerinde uygulamanın yapıldığı bir iş ortamına bağlı olarak, öğrencilerin alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar içerisinde yer alarak uygulama deneyimi kazanmalarına yönelik öğrenme ve uygulama etkinliklerini içerir. Öğrenci, yerinde uygulama etkinliği sonunda, İAÜ’nin “Yerinde Uygulama Yönergesi”ne uygun olarak hazırlayacağı ve yerinde uygulama yaptığı iş yerinden onaylanmış yazılı bir raporu bağlı olduğu bölüm veya programına sunar. Öğrencinin akademide öğrendiği bilgiyi sanayi ve endüstride nasıl uygulayacağı, teknoloji transferi uygulamaları öğretilir. Ayrıca; Öğrencinin akademide öğrendiği bilginin sanayi ve endüstride uygulanmasına olanak sağlar ve teknoloji transferi uygulamalarının öğretilmesi pekiştirir. | The work placement activities which students undertake during their training in the workplaces are planned and conducted according to a “Work Placement Activity Plan” prepared in coordination of the tutors of students, one from their department and one from the workplace, as prescribed in “The IAU’s Work Placement Directives” The contents of the “Work Placement Activity Plans” are prepared depending on both the operations of workplace and the study field of students and ensure that students participate in various activities, in workplaces in relation to the their fields of study; include learning and training activities such as applying the theoretical knowledge into practical problems, performing experiments and anaylising the results, defining the problems and processes related to their field of study, participating in teams, experiencing working with other personalities and observing how decisions are made. | GDM451 | ET VE ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ MEAT AND MEAT PRODUCTS TECHNOLOGY | S | 3 | 0 | 3.0 | 4.0 | 3 | Et sektöründe, et üretim ve tüketimin dünyada ve Türkiye'de değerlendirilmesi, etin kompozisyonu, kasaplık hayvan beslenmesi, taşınması ve kesim öncesindeki refahı, ante ve post-mortem muayene, kesim metotları, dokuların yapısı ve özellikleri, kasın yapısı ve fonksiyonu, et proteinleri ve yağları, kasın ete dönüşümü, post mortem ve rigor mortis aşamalarında oluşan değişiklikler, etin teknolojik özellikleri, zoonos ve parazit hastalıkların sınıflandırılması, semptomları ve kesilmesi/kesilmemesi koşulları, et mikrobiyolojisi, ette renk oluşumu, ette geleneksel ve yeni muhafaza/teknoloji yöntemleri, et üretimde kullanılan girdiler, et endüstrisinde sanitasyon uygulamaları, su ürünlerin kompozisyonu, duyusal/tazelik değerlendirilmesi ve bozulma konuları işlenecektir | Evaluation of meat production and consumption in the meat sector in the world and in Turkey, meat composition, butchery animal nutrition, transportation and welfare before slaughter, ante and post-mortem examination, slaughter methods, structure and properties of tissues, muscle structure and function, meat proteins and fats, transformation of muscle to meat, changes in post mortem and rigor mortis stages, technological properties of meat, classification of zoonos and parasitic diseases, symptoms and conditions of cutting / not cutting, meat microbiology, color formation in meat, traditional and new preservation / technology methods in meat, meat production Inputs used, sanitation practices in the meat industry, composition of seafood, sensory/freshness evaluation and spoilage will be covered. | COM471 | MÜHENDİSLİKTE GÜVENLİK YÖNETİMİ MÜHENDİSLİKTE GÜVENLİK YÖNETİMİ | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Siber Güvenlikte Temel Kavramlar, Güvenlik İhlalleri, Zararlı Yazılımlar, Siber Suç ve Tehditler, Siber Sabotaj ve Terörizm,
Sosyal Mühendislik, DoS ve DDos Saldırıları, Ağ Güvenlik Politikaları, Firewall, IPS-IDS, Kullanıcı Doğrulama, Büyük Veri ve
Güvenliği, Bilgi Güvenliği Standartları, BT Güvenliği ve Yönetimi | Basic Concepts in Cyber Security, Security Violations, Malicious Software, Cyber Crime and Threats, Cyber Sabotage and
Terrorism, Social Engineering, DoS and DDoS Attacks, Network Security Policies, Firewall, IPS-IDS, User Authentication, Big
Data and Security, Information Security Standards, IT Security and Management | INM429 | AFET YÖNETİMİ AFET YÖNETİMİ | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Ders kapsamında öğrencilere Afet Yönetimi terminolojisi ve afet türleri aktarılacak, ardından afet yönetimi becerileri kapsamlı bir şekilde öğretilecektir. | Within the scope of the course, Disaster Management terminology and disaster types will be given to students in the first weeks, and then disaster management skills will be taught in a comprehensive manner. | OMH415 | MÜHENDİSLİK SİSTEMLERİNİN MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU MÜHENDİSLİK SİSTEMLERİNİN MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Mühendislik problemleri/sistemleri için matematiksel model oluşturma, sıradan diferansiyel denklemlerin (ODE'ler) analitik çözümü, ODE'lerin ve kısmi diferansiyel denklemlerin (PDE'ler) sayısal çözümü, bir bilgisayar yazılımı kullanarak mühendislik problemlerinin simülasyonu | Building mathematical model for engineering problems/systems, analytical solution of ordinary differential equations (ODEs), numerical solution of ODEs and partial differential equations (PDEs), simulation of engineering problems using a computer software | SEN462 | YAPAY ZEKA ARTIFICIAL INTELLIGENCE | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Yapay zekaya giriş. Yapay zekaya ilişkin temel kavramlar. Öğrenme yöntemleri ve algoritmaları. Yapay zeka uygulamaları. | Introduction to Artificial intelligence. The basic concepts for artificial intelligence. Learning methods and algorithms. Artificial intelligence applications. | SINIF: 4 - DÖNEM: 2 | Ders Kodu | Ders Adı | DT | T | P | K | ECTS | H.S. | İçerik TR | İçerik ING | GDM434 | BİTİRME PROJESİ-II GRADUATION PROJECT-II | Z | 1 | 4 | 3.0 | 7.0 | 5 | Bölüm tarafından onaylanan bir konuda derinlemesine literatür ve pazar araştırması ile birlikte deneysel çalışma yürütmek, proje geliştirme ve proje döngüsü eğitimi aldıktan sonra halihazırda yürütülen projeye katılmak; dönem sonunda bir final raporu ile bulguları tartışmak ve önerilerde bulunarak probleme çözüm ve yeni yaklaşımlar getirmek. | To conduct experimental studies together with in-depth literature and market research on a topic approved by the department, to participate in the project that is already being carried out after receiving project development and project cycle training; to discuss the findings with a final report at the end of the semester and to bring solutions and new approaches to the problem by making suggestions. | GDM436 | GIDA GÜVENLİĞİ VE SANİTASYONU FOOD SAFETY AND SANITATION | Z | 3 | 0 | 3.0 | 6.0 | 3 | Gıdalarda bulunan ve proses sırasında oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelerin tanımlanması; bu tehlikelerin sağlık üzerine olan etkileri; gıda zehirlenmesi, gıda kaynaklı hastalıklar konulara ait dünyada meydana gelen olaylar, gıda işletmelerinde uygulanan kalite ve güvenlik sistemleri, lyi Üretim Uygulamaları; lyi Hijyen Uygulamaları; lyi Tarım Uygulamaları, Tehlike analizleri ve HACCP sistemi, farklı gıda işletmelerinde HACCP sisteminin uygulanmasına ait ömekler, yasal sorumluklar | Identification of physical, chemical and biological hazards present in food and may occur during the process; the effects of these hazards on health; food poisoning, events occurring in the world related to foodborne diseases, quality and safety systems applied in food enterprises, good Production Practices; good Hygiene Practices; good Agricultural Practices, Hazard analysis and HACCP system, lifetimes related to the application of the HACCP system in different food enterprises, legal responsibilities | GDM438 | ÖZEL GIDALAR SPECIAL FOOD | Z | 3 | 0 | 3.0 | 4.0 | 3 | Şeker ve şeker hammaddeleri üretimi; kakao ve çikolata teknolojisi; kakao, kakao tozu ve kakao yağı, çikolata, çikolata tipleri ve yapımı, şekerleme teknolojisi; şekerleme tipleri ve özellikleri; çay teknolojisi (siyah çay ve çözünür çay); kahve teknolojisi (çekirdek kahve ve çözünür kahve) | Sugar and sugar raw materials production; cocoa and chocolate technology; cocoa, cocoa powder and cocoa butter, chocolate, chocolate types and making, confectionery technology; confectionery types and characteristics; tea technology (black tea and soluble tea); coffee technology (core coffee and soluble coffee) | GDM448 | GIDA MÜHENDİSLİĞİ TASARIMI FOOD ENGINEERING DESIGN | Z | 3 | 0 | 3.0 | 6.0 | 3 | Belirlenen gıda fabrikaları dizaynı, pastörizatör, evaporatör, kurutucu, soğutucu, konsantratör v.b. gibi cihazlara yönelik hesaplamalar, komple sistemin analizi, sistemin ekonomisi, özel çalışmanın sunumu ve teknk rapor yazımı. | Design of assigned food factories, calculations on individual equipments (pasteurizer, evaporator, drier, cooler, concentrator etc.), complete system analysis, economy of the system, case study presentation and technical report writing. | GDM464 | BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ VEGETABLE OIL TECHNOLOGY | S | 3 | 0 | 3.0 | 4.0 | 3 | Bitkisel yağ sektörü. Yağ kimyası, yağlarda bozunma reaksiyonları, yağlı tohum ve meyvelerin tanıtılması, kalite kriterleri, depolanması, yağlı tohumlardan ham yağ üretimi, zeytinyağı üretim teknolojisi, yağ rafinasyonu, vinterizasyon, hidrojenasyon ve margarin Üretimi, | Vegetable oil industry. Oil chemistry, degradation reactions in oils, introduction of oil seeds and fruits, quality criteria, storage, crude oil production from oil seeds, olive oil production technology, oil refining, winterization, hydrogenation and margarine production, | EKO464 | BİLİM TARİHİ HISTORY OF SCIENCE | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Başlangıçtan günümüze insanlığın bilim alanındaki başarılarını açıklamaya yönelik olacaktır. | In the first weeks theoretical basis of science will explained. Scientific developments in ancient Greek, Islam and China will thought. Great discoveries/innovations, which affected humanity, will be discussed. Also, the reason of scientific achievements between 19th century and on will explained | RTS201 | FOTOGRAFİK YORUM PHOTOGRAPHIC INTERPRETATION | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Çağdaş ve geleneksel fotoğraf sanatları hakkında kavramsal çerçeveler etrafında eleştirel bakış açıları dersin içeriğini oluşturur. | The course includes critical point of view about modern and traditional photograph arts concepts. | THP201 | MEDYA VE EKONOMİ POLİTİK THE MEDIA AND ECONOMICS POLITICS | G | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Ekonomi politiğinin temel kavramları ve iletişimdeki yansımaları dersin içeriğini oluşturur. | The course includes the basic concepts of economic politics and media and their functions within the communication context. | MTH400 | DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE ENDÜSTRİ 4.0 DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE ENDÜSTRİ 4.0 | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | | | OMH402 | MÜHENDİSLİK SİSTEMLERİNİN OPTİMİZASYONU VE DİNAMİK ANALİZİ OPTIMIZATION AND DYNAMIC ANALYSIS OF ENGINEERING SYSTEMS | F | 3 | 0 | 3.0 | 3.0 | 3 | Doğrusal cebir konularının kısa bir hatırlatması, Dışbükeylik, dışbükey kümeler ve fonksiyonlar, Gradyan İniş, En Dik İniş, Newton Algoritmaları ve bunların kısıtsız problemler için varyasyonları, Kısıtlı problemler ve Karush-Kuhn-Tucker Koşulları, Yukarıdaki algoritmaların kısıtsız problemler için kısıtlı problemlere göre değiştirilmesi , İç Nokta Algoritmaları (Ceza ve Bariyer Yöntemleri) | Brief reminder of linear algebra topics, Convexity, convex sets and functions, Gradiant Descent, Steepest Descent, Newton Algorithms and their variations for unconstrained problems, Constrained problems and Karush-Kuhn-Tucker Conditions, Modification of the above algorithms for unconstrained problems to constrained problems, İnterior Point Algorithms (Penalty ve Barrier Methods) |
|